Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gode råd til deg med urostomi

Gode råd til deg med urostomi

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hva er urostomi og hva betyr det for din hverdag? Kan du leve som du pleier? Få svar på typiske spørsmål her.

Urostomi er kort sagt en avledning av urin fra nyrene. Urinen føres i stedet ut av huden på magen, hvor den samles i en urinpose. Det finnes forskjellige typer urostomier, akkurat som årsaken til operasjonen varierer fra person til person.

Felles for mange av dem som gjennomgår en urostomioperasjon er de mange spørsmålene som dukker opp både før og etter operasjonen. Mange synes det er vanskelig å se hvordan livet i det hele tatt kan gå videre etter operasjonen. Heldigvis opplever de fleste at det faktisk er mulig å leve et helt vanlig og tilfredsstillende liv med urostomi.Hvordan kommer du tilbake til hverdagen?

De første månedene etter en urostomioperasjon kan være vanskelige – både for pasienten selv og for nære pårørende. Mange spørsmål vil typisk dukke opp, og det kan være vanskelig å akseptere at en stomi vil være en uunngåelig del av livet i fremtiden.

Typiske spørsmål og bekymringer som angår pasienter og pårørende er temaer som:

 • Kan jeg fortsatt drive med hobbyene mine?
 • Vil andre kunne se eller lukte at jeg har en urostomi?
 • Hva med intimitet og seksuelle forhold til en mulig partner?
 • Hva bør jeg fortelle vennekretsen min?


Alt dette er helt naturlig. Faktisk er det å forvente. For det er en stor omveltning å få en urostomi. Men det betyr ikke at livet med urostomi skal begrense deg i en aktiv hverdag med jobb, ferier, idrett og sosiale relasjoner. Det krever bare tilvenning og kompetent veiledning.Tips for å bli komfortabel med urostomien din


De første månedene med urostomi er ofte de vanskeligste. Det er her du må lære hvordan du håndterer urostomien din riktig. Mentalt vil du sannsynligvis også trenge å venne deg til din nye situasjon. Heldigvis, med riktig støtte og veiledning, kan du til slutt gjenoppta livet du hadde før operasjonen.

Det er flere ting du selv kan gjøre for å redusere komplikasjoner og utfordringer så mye som mulig under skift og pleie:

 • Det kan være en fordel å skifte pose om morgenen, da urinproduksjonen er lavest.
 • Urostomiposen du får på sykehuset er ikke nødvendigvis den rette for deg resten av livet. Kroppen kan endre seg over tid, så ikke vær redd for å prøve forskjellig utstyr.
 • Hvis du opplever hudirritasjon rundt urostomien, bør du ta kontakt med stomisykepleier som kan hjelpe deg med bedre tilpasning av stomiutstyret du bruker.


Få gode råd for din hverdag med urostomi hos Coloplast Assistanse


Selv om urostomi kan være en grobunn for fortvilelse og usikkerhet, er prognosen for å komme tilbake til ditt normale liv veldig bra. Men det er fint å kunne dele bekymringene sine med andre. Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til din hverdag med stomi.

Du kan melde deg på månedlige e-poster eller holde deg oppdatert med oppdateringer på Coloplasts nettsider når det passer deg. De erfarne sykepleierne hos Coloplast har taushetsplikt og kan gi deg råd om hvordan du kan leve med urostomi i hverdagen.Registrer deg for Coloplast Assistanse og få tilgang til:

 • råd og hjelp til gode rutiner
 • erfarne sykepleiere som du kan ringe
 • magasin med artikler om livet med stomi
 • inspirerende artikler og videoer
 • stomisjekk

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet