Månedsmagasinet på Costa del Sol
Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela

Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela

Våren 1976 var det stor politisk uro i Spania.  General Franco var nettopp død, og mange fryktet at diktaturet ville fortsette …

Under en lokal fiesta i den fattige bydelen San Isidro i nordenden av byen Orihuela i Alicante-provinsen brøt det ut en spontanaksjon, delvis for å støtte de demokratiske kreftene og delvis for å hedre den avdøde lokale dikteren Miguel Hernández (1910-1942) som døde i spansk fengsel etter å ha sympatisert med republikanerne gjennom sin diktning. Mange av hans kunstnerkolleger begynte plutselig å male tendensiøse slagord og bilder på veggene i de falleferdige husene. Guardia Civil rykket ut og forsøkte å stanse dem, uten hell.

I 2012, 70 år etter Hernández’ død, ble det bestemt å hedre hans minne ved å renovere noen av de gamle veggmaleriene og lage noen nye. Siden den gang har kulturavdelingen i Orihuela kommune invitert kreative personer til å delta. I tillegg til kunstnere, har innbyggere med nedsatt funksjonsevne samt elever på skoler og barnehager også vært med å bidra. Det har vært et kollektivt prosjekt, og mer enn hundre malere har vært i sving og nærmere 50 fasader er nå dekorert. 

Noen av bildene har en klar politisk brodd, noen inneholder sitater fra Hernandez’ dikt og andre reflekterer dagliglivet for vanlige mennesker. Resultatet har ikke bare blitt et fantastisk utendørsgalleri for kunstinteresserte, men det har også gitt San Isidro et økonomisk løft. Den lille bydelen fremstår nå som en pittoresk perle som er lett å forelske seg i, selv om det ligger en alvorlig undertone bak de kraftfulle bildene. 

Beliggenhet og ankomstmuligheter

Turistkontoret i Orihuela arrangerer regelmessig gratis guidede turer i den lille bydelen, men det er ingenting i veien for å gå rundt alene. 

Den enkleste måten å finne San Isidro på, er å parkere i nærheten av Plaza Santiago i Orihuela sentrum. Gå opp Calle Santiago i nordøstlig retning. Etter en stund skifter veien navn til Calle Capuchinos. Ta til høyre ved Plaza Capuchinos og følg Calle de la Samaritane til den ender. Her støter du bokstavelig talt på en reproduksjon av Picassos La Guernica på en vegg, og dette er det første veggmaleriet i San Isidro. Gåturen tar 15 – 20 minutter.

Man kan selvfølgelig også kjøre bil til San Isidro, men p.g.a. diverse enveiskjørte gater, er det best å bruke GPS. For de som ønsker å unngå bysentrum, kan man kjøre N-340 som går fra Murcia til Elche på nordsiden av Orihuela og ta av til høyre ved Rincon de Seca. Sving så til venstre ved første mulighet. Herfra er det enkelt å få øye på San Isidro som ligger i skråningen opp mot N-340.

https://snl.no/Miguel_Hern%C3%A1ndez

http://www.orihuelaturistica.es

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.