Månedsmagasinet på Costa del Sol
Malagueños = Boquerones: Ansjosfolket fra Málaga

Malagueños = Boquerones: Ansjosfolket fra Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 196288676
 
Boqueronesfesten Día del Boquerón Victoriano i Rincón de la Victoria feires i år 23-25 september.
For mer informasjon, besøk hjemmesiden til Turistinformasjonen i Rincón de la Victoria: www.rincondelavictoria.es/turismo, alternativt ring tlf.: +34 952 407 768.
 

Malagueños = Boquerones: Ansjosfolket fra Málaga
Langs Málaga-provinsens kystlinje ligger den ene chiringuito´en etter den andre, og fra alle disse små strandbarene dufter det av grillet og fritert fisk – det er særlig en type som utmerker seg, nemlig de såkalte boquerones (ansjos). Denne lille fisken er nemlig mer enn bare en lokal delikatesse. Den er nemlig også en stor del av kystfolkets identitet og personlighet, og personer fra Málaga-provinsen kalles derfor på folkemunne også for akkurat boquerones.

En mengde plasttallerkener med boquerones i vinagre eller friterte med en sitronbåt til står på rekke og rad på avlange bord bak disken. Folk står i køen som slingrer seg fram, for å rekke fram kuponger på én euro som gir rett til en øl og en tilhørende smaksprøve av helgens hovedperson – ansjosen. Festen, Día de Boquerones, feires i Rincón de la Victoria hvert år i september. Rundt de oppstilte tønnene og de høye bordene står folk i trengsel menes de skåler med kalde cañas, spiser boquerones og lar latteren runge høyt.

”Vi er boquerones! Vi er boquerones!”, roper festens konferansier i mikrofonen. Publikum stemmer i mens byens ledende ”boqueron” inntar scenen.
”Boquerón er en demokratisk fisk – den spises av alle, både rike og fattige, unge som gamle. Den skaper fellesskap”, sier han og fortsetter: ”I våre pass bør det stå boquerones som nasjonalitet, og når vi får spørsmål om hvor vi kommer fra, er svaret enkelt: Vi er fra ’boquerón’”, sier han.

Boquerón-festens deltakere synes å være enige, og de 950 kg ansjos som er bestilt til festen går raskt med.

DSC00934

En liten, men viktig fisk
En boquerón på Málaga-slang er en person som har en spesiell lokal karakter. Det er et folk fra havet, og blir man kalt boquerón, må det tas som en ære. Los malagueños identifiserer seg med denne lille fisken bare fordi den utgjør en sentral del av deres kultur og kulinariske historia, og den har blitt et symbol for det rike sjømatkjøkkenet som området er kjent for. Dette er for eksempel også årsaken til at også Málagas fotballag kalles for boquerones – det er byens lokale gutter.

En boquerón kan nytes på mer enn 200 ulike måter der de vanligste er ansjos i lake eller den friterte varianten med brød og sitron som tilbehør. Vanligvis spiser man hele fisken med alt som det innebærer og den akkompagneres gjerne med en kald øl og med utsikten over Middelhavet.

Boquerones kan kjøpes billig i alle matbutikker med fiskedisk, og om man spør, renser de gjerne den lille fisken for deg. Denne fisken er lett å tilberede og en stor porsjon friterte boquerones med sitron, aioli med hakket, fersk persille og nybakt brød fører uten tvil til at du får vann i munnen neste gang venner og familie kommer på besøk.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet