Månedsmagasinet på Costa del Sol
Coca-Colas spanske røtter

Oppskriften på den verdenskjente populære leskedrikken Coca-Cola vil for evig være en hemmelighet, men drikkens utgangspunkt kan kanskje finnes i Spania.  

Når du bestiller en cola på en restaurant, serveres du som oftest en Coca-Cola. I matbutikkene dekkes store deler av brushyllene med den gjenkjennelige rødfargen. Til og med julen forbindes med varemerket etter at det amerikanske selskapet i sin julekampanje i 1931 lanserte bildet av den glade, tykke julenissen, selvsagt kledd i rødt. Alle vet at det er en global gigant vi snakker om.

De fleste kjenner kanskje også til at Coca-Cola gjerne skryter av at de lanserte sin coladrikk før deres kjente konkurrent Pepsi Cola. Ekstraktet som former basen for Coca-Cola, ble skapt i 1886 av apotekeren John Smith i Pemberton i Atlanta, USA. Bare et år senere solgte han sin oppskrift, og i 1895 kunne man kjøpa Coca-Cola i hele USA. Pepsi Colas oppskrift derimot ble laget mot magesmerter av apotekeren Caleb Bradham på begynnelsen av 1890-tallet, og i 1893 ble produktet lansert som Brad’s Drink og 1898 fikk den navnet Pepsi Cola. (Pepsi kommer ellers fra ordet dyspepsi, som er et samlenavn for forskjellige magebesvær.)

Men stemmer det virkelig at den amerikanske Coca-Cola var den første? Tydeligvis ikke!

Alt peker nemlig mot at Coca-Colas ekstrakt ikke var det første cola-ekstraktet, og det var heller ikke noe amerikansk bak de populære cola-drikkene. I stedet må vi vende blikket mot den lille byen Aielo de Malferit, 74 kilometer utenfor Valencia. Der fantes det nemlig allerede en mørk sirup som først gikk under navnet Anís Celestial (himmelsk anis) før man i stedet kalte den Nuez de Kola-Coca, da det bedre gjenspeilte hovedingrediensene – kolanøtter og kokablader fra Peru. Sirupen ble fremstilt av Destilerías Ayelo som også jobbet med horchatas og forskjellige destillater. Destilleriet ble startet i 1880 av Enric Ortiz Garrigós, Ricard Sanz og Bautista Aparici Belda, og de tre foretaksomme vennene var fast bestemt på å få sine produkter ut på det internasjonale markedet. Derfor deltok de med sine produkter på flere viktige internasjonale messer, som f.eks. i Milano i 1881, Valencia i 1883, Filadelfia i 1885, Verdensutstillingen i Barcelona 1888 og 1889 i Paris, bare for å nevne noen. De vant også flere utmerkelser for sine produkter, og i 1892 ble Destilerías Ayelo dessuten utnevnt som kongelig hovedleverandør i Spania. I begynnelsen av det neste århundret, nærmere bestemt 1903, registrerte Destilerías Ayelo sitt produkt Nuez de Kola-Coca i Spania.

Hvis vi går litt tilbake og ser nærmere på et av produktene som Destilerías Ayelo presenterte i Filadelfia 1885, var det akkurat Nuez de Kola-Coca. Det var altså ett år før Pemberton oppfant ekstraktet som skapte basen for Coca-Cola. Og kikker vi nøye på hvilke hovedingredienser han brukte i sin Coca-Cola i 1886, var det akkurat kokablad og kolanøtt, med tilskudd av sodavann.

Coca-Colas inntreden på det spanske markedet kom til å drøye frem til 1953, men det skjedde ikke uten besvær. Det amerikanske selskapet støtte nemlig på betydelige problemer da de ville registrere varemerket i Spania, for det fantes jo allerede et produkt med et veldig likt navn som var produsert med de samme baseingrediensene. Hva som nøyaktig skjedde videre, er ikke helt klart, men ryktet sier att Coca-Cola kjøpte det spanske patentet for 30 000 pesetas. Etter dette gjorde den spanske fabrikken om sitt produkt til en likør.

Mens Destilerías Ayelo altså etterlot sin cola-drikk til historien, fortsetter selskapet fremdeles med sin likør, Licor Kola-Coca. Når det gjelder leskedrikken, vet de aller fleste at det i tillegg til Coca-Cola og Pepsi Cola finnes et utall andre cola-varianter i dag. Men når det er snakk om colaens opprinnelige oppskrift, er kanskje én av disse mer interessant enn alle de andre. Drikken heter Malferida, og uten å si at de benytter seg av den opprinnelige oppskriften, så har akkurat denne, sammenlignet med andre cola-drikker, sine røtter i byen der iallfall denne teorien påstår at alt begynte.

Malferida ble lansert i 2018 av den da 21-årige økonomistudenten Lucía Mompó. Hennes mor kommer fra Aielo de Malferit og bor nå i nabobyen L’Olleria. Ikke helt overraskende hentet Mompó inspirasjonen til sitt produkt fra fortellingene om Kola-Coca hun hørte som barn. Malferida er en hyllest til disse, sier hun når hun beskriver sitt produkt. Malferida er en mørk, kullsyreholdig cola-drikk hvor smaken påminner mye om den opprinnelige Coca-Colaen. Den produseres i en liten by utenfor Valencia og er laget på helt naturlige ingredienser og søtet med stevia i stedet for sukker.

Blir du nyfiken nå og vil prøve selv, finner du Malferida i Club de Gourmet på El Corte Inglés.

Avslutningsvis bør det sies at selv om det ikke direkte har blitt bevist at de tre vennenes Nuez de Kola-Coca faktisk var produktet som inspirerte det som kom til å bli Coca-Cola, støtter årstallene i historien teorien, og for innbyggerne i Aielo de Malferit er teorien om Coca-Colaens spanske opprinnelse en selvfølge.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.