Månedsmagasinet på Costa del Sol
SKOL – Marbellas 60-årige modernistiske ikon

SKOL - Marbellas 60-årige modernistiske ikon

Alle som bor i Marbella kjenner det, og de fleste som har besøkt byen har gått forbi det unike hvite bygningskomplekset med SKOL i store bokstaver på endeveggen. De modernistiske blokkene er en av Costa del Sols beste eksempler på 1960-talls arkitektur, og prosjektet ble banebrytende for leilighetshoteller på hele Solkysten.

Det var ikke det aller første hotellet i Marbella. Solkystbyen fikk sine første hoteller, Hotel Comercial og Hotel Miramar, i henholdsvis 1918 og 1926. Mange bygninger brant under borgerkrigen, og etter den andre verdenskrig var Marbella en ubetydelig liten landsby med under 10 000 innbyggere (ganske utrolig med tanken på dagens befolking på 156 153).

Men kystjuvelen fikk ikke ligge ‘uoppdaget’ lenge. Marbellas Jet Set-tid startet på 1950-tallet med ankomsten av en tysk prins. Familien Hohenlohe åpnet sosietets-hotellet Marbella Club i 1954, mens det kjente Hotel El Fuerte åpnet i 1957. Likevel kom ikke modernismen til byen før SKOL åpnet i 1963. 

Vegg med keramikkflisdetaljer. Foto © Karethe Linaae

Corbusier-stil

Edifício SKOL startet en arkitekturisk revolusjon for hotelldesign i Marbella og på resten av Costa del Sol. Arkitektene bak det nye komplekset var Manuel Jaén Albaitero og Carlos García San Miguel, og designet var inspirert av den verdenskjente franske arkitekten og designeren Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret-Gris). Corbusier tilhørte den såkalte første internasjonale arkitekturskolen som fremmet rene geometriske former, og man kan tydelig se påvirkningen i hvordan bygget kombinerer funksjonalitet med skulpturell ekspresjonisme.Den høyeste av de tre SKOL-bygningene med en ti-etasjers ekstern trapp, gjenspeiler Corbusiers L’unité d’habitation i Marseille fra 1952.

Kanskje det mest unike ved SKOL var at prosjektet brukte modernistisk design som var helt ukjent på Costa del Sol, i utførelsen av en av de første leilighetshotellene i Spania. SKOL var begynnelsen på en ny form for turisme i Marbella med sine 300 + turistleiligheter på et tidspunkt da de viktigste lokale hotellene, Los Monteros, El Fuerte og Marbella Club, hadde henholdsvis 35, 18 og 16 rom!

Konstruksjonen begynte i 1961, og SKOL ble offisielt innviet på høsten 1963 som byens første, etter datidens standard, enorme turistkompleks. SKOL lå på en på 20 000 m2 tomt ved Fontanilla-stranden og inkluderte tre bygninger konstruert i U-form med en stor tropisk hage i midten og utsikt til Middelhavet. Selve hotellet inkluderte 350 leiligheter med 580 rom og 1230 senger. Designet kombinerte grove hvite vegger med store glassflater og glaserte blå fliser som gjenspeilet sjøen. Ingen designavgjørelse ble gjort av rent estetiske grunner – i funksjonalismen brukes oppfinnelse til å løse problemer.

Mine foreldre tilbragte en uke på SKOL i 1965 da hotellet var ganske nyåpnet. I ettertid har min mor fortalt at det lå ganske ensomt til og var ennå ikke fullbooket. Marbella var stort sett bare dagens gamleby og kysten vestover var åpne englandskap. Nueva Andalucía eksisterte ikke og San Pedro var bare en liten fiskehavn hvor ingen hadde hørt om Fendi, Chanel eller Versace.

Marbella med fiskebåter og SKOL, ca 1962. Foto fra lobbyutstilling.

Forut for sin tid

Leilighetshotellet var ikke bare banebrytende i design, men også når det gjaldt hotelledelse. Det ikoniske hotellkomplekset var det første på Solkysten til å tilby gjestene muligheten til å investere i hotellets egne leiligheter, en modell som siden har blitt vanlig i turistbransjen. Tanken bak turistleilighetene var klar: turister kommer og går, men når turistene er eiere av sin egen leilighet, blir de lojale kunder. Leilighetshotellet ble ellers omgjort til privateide leiligheter i 1991.

Under 60-års feiringen i fjor høst ble SKOL ikke bare priset for designet, men også som en bedrift som var 40 år forut for sin tid med en moderne form for hotellforvaltning – et konsept som ga internasjonal anerkjennelse.

Postkort SKOL ca 1965. Fra Lobbyutstilling.

SKOL var på mange måter et spansk foregangsprosjekt. Det var det første hotellet i landet til å tilby gjestene en buffet og hadde egen isfabrikk, bakeri og konditori hvor lokalbefolkningen kom for å kjøpe kaker på søndager. Det var også det første hotellet i området som hadde en telefonsentral, og SKOL hadde egen frisørsalong hvor klientellet blant annet inkluderte den kjente artisten Lola Flores og hertuginnen av Alba. Det unike bygget ble brukt som opptakssted for mange spanske 60-talls filmer, og betydningen av SKOL kan ses på gjestelisten som nevner skuespillerne Ava Gardner og Birgitte Bardot, politikeren Ted Kennedy, kjente tyrefektere som Manuel Benítez Pérez (El Cordobés) og fotballspillerne George Best og David Beckham.

SKOL sett mot Puerto Banús, ca 1963. Foto fra lobbyutstilling.

60 års historie

Når man kommer ned mot havet på Avenida Arias Maldonado gir bygningen fremdeles en imponerende silhuett mot en knallblå himmel. Mangfoldige år etter at mine foreldre gjestet stedet, ble min mann og jeg invitert til å tilbringe et par netter på SKOL av etterkommerne til noen av de første eierne.

Selv om det nå ligger omringet av Marbellas bykjerne, har det fortsatt en unik retrofølelse. Når man kommer inn porten fra strandpromenaden, trer man inn i den store tropiske sentrale hagen med palmer og blomster og tre bassenger. Riktignok er gjestene kanskje ikke like selebre som i SKOLs glansdager. I dag fylles solstolene med besøkende som har bestilt sin turistleilighet på nettet fra deres hjemland i nord eller øst.

Men ved litt nærmere utforskning, finner jeg likevel noen ekkoer av den opprinnelige stilen.

SKOL fra oven. Foto © Karethe Linaae.

Glassdørene inn til lobbyen har spesialdesignede håndtak som er formet som enorme solsikker. Lobbyen har fremdeles noen kule hengelamper som må være opprinnelige, og de åpne trappeoppgangene bringer ennå tankene tilbake til 1960-tallets funksjonalisme. De skulpturelle utendørstrappene er i dag avstengt for allmenheten, trolig av sikkerhetsgrunner. Flere tiår ved havet sliter på bygg, men den ærverdige 60-åringen har likevel forblitt en av Marbellas mest ikoniske bygninger fra midten av det 20. århundre og opp til i dag.

Når jeg står på terrassen på den aller øverste etasjen og speider utover med lett sammenknepete øyne, kan jeg nesten forestille meg hvordan det var her i 1963, da bygget sto i ensom majestet på Marbellas Solkyst.

(Kilder: Skol Apartments Marbella, La Opinión de Málaga, Architectural Digest, Archdaily, Marbella Directo, Foro Ciudad, Diario SUR, Patti Havers og Aase Linaae)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.