Månedsmagasinet på Costa del Sol
CASA DE LOS NAVAJAS – En neomudéjar perle i Torremolinos

CASA DE LOS NAVAJAS - En neomudéjar perle i Torremolinos

Hvis man er ute og rusler ved Bajondillo-stranden i Torremolinos og i stedet for å nyte havutsikten, retter blikket inn mot bebyggelsen, kan man ikke unngå å se Casa de los Navajas – en unik arkitektonisk skjønnhet som i tillegg til sjarme, også byr på historie. Den rikt utsmykkede bygningen troner som et lite slott med tårn og en mektig inngang mellom de ellers så firkantede og kjedelige leilighetsbyggene. Men det er ikke snakk om et slott, men om hva som ble bygd som en feriebolig for en rik Málaga-familie på 1920-tallet.

Hus med fantastisk utsikt

Under et besøk på Casa de los Navajas bør man forestille seg hvordan det så ut i Torremolinos på 1920-tallet. Her ved Bajondillo-stranden fantes det ingenting annet enn hva José Manuel Ruiz Rivas (kulturborgerrådet i Torremolinos) har beskrevet som ”fiendtlig terreng” og en fantastisk utsikt mot øst, vest og sør – utover havet. Det var akkurat dette som en mann ved navnet Antonio Luque Navajas forelsket seg i, og hvdet var grunnen til at han i 1925 besluttet seg for å bygge en feriebolig for sin familie på klippekanten som leder ned til stranden. Dette krevde selvsagt innovative byggeteknikker, men han fikk det utvilsomt som han ville ha det – med utsikt og nærhet til havet.

Arkitektur

Casa de los Navajas som stod ferdig i 1929, ble bygd etter datidens rådende estetikk – en neomudéjar stil med mozarabiske innslag – altså en harmonisk blanding av andalusisk og arabisk design. Fasaden er rikt utsmykket med vakre fliser fra Sevilla som skaper tradisjonelle scener og geometriske motiver, og som gir bygningen sin karakteristiske sjarme. De geometriske motivene er en metafor for de fire årstidene, selv om vinteren ikke er med grunnet det milde været på Costa del Sol.

Slik så Casa de los Navajas og dets hager ut før høyhusene omringet bygningen.

Selve huset består av to etasjer hvor den første, med en stor hall og flere rom, ble brukt som familiens feriebolig. Her bodde det faktisk tre generasjoner når de kom hit. Den andre etasjen ble bygd som en utsiktsplass med to tårn og har fantastisk vista over havet.

Under besøket i Casa de los Navajas er det én ting som slår en når man går igjennom de store treportene, og det er at huset ikke er særlig stort. Dette beror på at terrenget og datidens byggeteknikk, selv om den var innovativ, ikke tillot det.

I dag finnes det veldig lite igjen av det opprinnelige interiøret. Deler av det kan ses i hvelv og gipsdekorasjoner samt dekorativt arabiskinspirerte veggfliser.

Hagen rundt huset er like vakker som selve bygningen, med eksotiske vekster, fontener og vakre skulpturer.

Hvem var han?

Antonio Luque Navajas var en fremgangsrik forretningsmann og jordeier med store sukkerrørplantasjer der hvor Málaga flyplass ligger i dag. Man bør huske at på 1920-tallet utgjorde akkurat sukkerrør hovedindustrien i Málaga med Larios-familien i spissen. Luque Navajas var også kjent for sin store interesse for kunst og kultur, noe som gjenspeiles i klippehuset hans. Derfor ble ikke Casa de los Navajas bare et feriehjem for familien (som var kjent for sine ekstravagante fester som lokket både dignitarer og prominente personer) men også et sted for kulturell utveksling og et samlingspunkt for samtaler og idéutveksling mellom kreative sjeler.

Den mektige treporten skaper en vakker ramme mot Middelhavet.

Kulturell betydning

Luque Navajas fylte huset med sin kunstsamling som han gjerne viste til besøkende, og dette ble starten på Casa de los Navajas betydningsfulle rolle i den kulturelle utviklingen av Torremolinos.

I senere år har bygningen vært vert for kunstutstillinger, litterære arrangementer og musikkfestivaler. Mange lokale kunstnere har også funnet inspirasjon i de vakre omgivelsene og har skapt verk som gjenspeiler dette. Selv på hverdagen, uten arrangementer, lokker Casa de los Navajas besøkende fra hele verden. Mange avlegger en visitt på stedet for å oppleve dets unike atmosfære og ta del av den kulturelle arven som Antonio Luque Navajas skapte.

Forestill deg utsikten uten leilighetsbyggene – utsikten strakte seg helt til Málaga-bukten.

Casa de los Navajas i dag

I 1991 ble Casa de los Navajas klassifisert som en bygning av historisk interesse, og i 2000 ervervet Torremolinos kommune bygningen med vilkåret at den siste av Luque Navajas døtre fikk fortsette å bo i huset i ytterligere tre år. Huset var på det tidspunktet i veldig dårlig stand. I 2011 begynte kommunen et betydelig restaureringsarbeid, og i 2014 åpnet Casa de los Navajas for allmennheten, slik som det er i dag. I restaureringsarbeidet opprettet de blant annet et stort rom direkte til høyre for inngangen – og dette har siden blitt til en av de mest populære stedene å holde borgerlige bryllup og andre offisielle seremonier i Torremolinos.

Casa de los Navajas hemmeligheter

Liksom mange gamle bygninger skjuler mysterier, gjemmer også Casa de los Navajas på sine to hemmeligheter. Det ene er historien om det som ligner på en liten gjenmurt dør i klippeveggen bak bygningen. Det sies at det var her familien Luque Navajas gjemte sin formue og at de har forseilet inngangen, mens andre sier at dette egentlig er en av inngangene til de påståtte tunellene som leder under hele Torremolinos. Det andre mysteriet er arkitekten – det har nemlig aldri blitt avslørt hvem som sto bak tegningene til Casa de los Navajas.

Besøk Casa de los Navajas

Casa de los Navajas ligger i krysset mellom Calle Antonio Navajas Ruiz og Calle del Bajondillo, rett ovenfor Bajondillo-stranden.

Åpningstider: onsdag–søndag kl. 10.30–14.00 og kl. 15.00–18.30.

Inngang er gratis.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.