Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mandeltrær – fylt med næring og historie

Mandeltrær - fylt med næring og historie

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Av Rikke Lauridsen

Spania er verdens nest største leverandør av mandler. Nettopp nå blomstrer disse ellers så beskjedne trærne og skaper en fest for øyet i de andalusiske fjellskråningene.

De søreuropeiske fjellbøndene har i generasjoner nytt godt av mandler, som med sitt høye innhold av jern, kalsium, fett, fosfor og B-vitaminer har gitt næring til befolkningen i de sørligste distriktene av Hellas, Italia, Frankrike og Spania, i tillegg til Nord-Afrika og Midtøsten.

På den Iberiske halvøya vokser tusenvis av almendro-trœr fra Tarragona i nordøst, gjennom Valencia og til Andalucía i sør samt på Balearene. I årets første måneder står trærne i full blomst og kaster en glans over det ellers tørre landskapet med deres hvite og lyserøde honning-duftende blomster.

Mandeltrærne stammer fra Kina, og kom gjennom tidene til Europa via Hellas og Tyrkia, men det var de kaliforniske bøndene som begynte å storprodusere de søte nøttene på midten av 1700-tallet. I dag er USA – som forsyner verdensmarkedet med hele 80 prosent av forbruket – ubestridelig verdens største leverandør av mandler. Spania leverer 6 prosent og er dermed Europas største, og verdens nest største leverandør.

Nyttige trær

Et godt mandeltre gir mellom 10 og 15 kilo almendras i innhøstingstiden som i Spania gjerne skjer mellom august og september. De mange fjellgeitene og sauene som trasker rundt i fjellskråningene har også glede av trærne. Året rundt spiser dyrene nemlig av barken som i likhet med mandlene inneholder gode næringsstoffer. I tillegg er det brensel å hente i de beskjedne trærne som nøyer seg med sol, tørr jord og veldig lite vann for å gro. Det ytterste av de to skallene på mandelen, som faller av når den er moden, kan nemlig brennes, så mange rurale familier samler ennå inn skallene og bruker dem i peisen når vinteren kommer.

Selv om mandeltrærne er utholdende, kommer det en dag da de ikke lenger makter å blomstre og bære frukt, men det betyr ikke nødvendigvis treets ende. En snekker står som regel klar til å overta stammen som er glimrende til å lage møbler av.

En tidløs delikatesse

De søte mandlene har spilt en rolle i europeisk historie i over 3000 år. I Det Gamle Testamente kan man lese om sukkersøte mandler som ble gitt som gaver. Og senere i historien ble det vanlig i Europa å gi nygifte karamelliserte mandler i bryllupsgave. Nøttene var et symbol på ønsket om barn, lykke og romanse for paret.

Hvis symbolikken ikke virket, kunne man allikevel ha nytte av å spise mandlene. Det er allment kjent at nøttenes innhold av flerumettede fettsyrer er godt for både hjerte og kretsløp. Derfor er det også naturlig at man allerede med de første kinesiske mandeltrærne begynte å bruke mandlene som en del av den daglige kosten. Også i dag er mandler en viktig ingrediens i det asiatiske kjøkken. I Japan, for eksempel, spiser spesielt unge sardiner med hakkede mandler på, og ellers i Asia, flere europeiske kjøkkener, og spesielt i Marokko, drysser man hakkede mandler over retter med kylling, oksekjøtt og fisk. I Spania brukes ofte mandler som snacks, men de er også velkjent i matlaging, spesielt til fisk, i supper, sauser og til likører. Karamelliserte mandler selges på gaten og spises som godteri og dessuten blir tonnevis med mandler brukt ved juletider som en av hovedingrediensene i spansk turron.

I tillegg til å vœre en god ernæringskilde, blir mandler også brukt i produksjonen av såper og parfymer, mens de bitre mandeltypene som ikke er spiselige, blir utnyttet av kosmetikkbransjen og av legemiddelindustrien til blant annet kremer og oljer til huden.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet