Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det høres meget imponerende ut å skulle på dagstur til Zahara, men når dette navnet nevnes her på det andalusiske innlandet, er det selvsagt ikke snakk om en afrikansk ørken, men om den idylliske landsbyen Zahara de la Sierra.

Fordelen med å kalle Andalucía ens hjem, er at man bor en kort reisedistanse fra noen av verdens mest fabelaktige historiske byer som Granada, Córdoba og Sevilla. I tillegg har man bonusen av å bo nœr de kjente hvite landsbyene eller Pueblos Blancos. Med deres pittoreske, opprinnelige og litt søvnige landsbyfølelse er disse puebloene en perfekt dagstur fra kysten, spesielt når man har folk hjemmefra på besøk som vil se litt mer av regionen.

Zahara har tilleggsnavnet de la Sierra (Zahara på fjellet), for å ikke forveksle den med en annen liten Cádiz-by som også kalles Zahara – kystbyen Zahara de los Atunes (Zahara med tunfisken).

På vei til Zahara. Foto © Karethe Linaae

Zahara de la Sierra ligger i det nordøstre hjørnet av Cádiz-provinsen. Byen virker nesten som et gjenferd der den åpenbarer seg på en fjellknaus vest for hovedveien mellom Ronda og Sevilla. Knausen har de taggete toppene av Sierra de Grazalema (en fjellkjede som er på UNESCO biosfæreliste)som dramatisk bakgrunn. Samtidig har man en fabelaktig utsikt mot det frodige dalføret og det turkise vannet i reservoaret Embalse de Zahara-el Gastor. Når det kommer til naturomgivelser, er Zahara derfor en av Andalucías mest fenomenale.

Fred. Foto © Karethe Linaae

Landsbyen fikk ellers ekstra media oppmerksomhet i det første året av Corona-pandemien, da de stengte bygrensene for absolutt all trafikk inn og ut av byen og greide derved å unngå et eneste smittetilfelle.

Opp, og mer opp

Smale gater. Foto © Karethe Linaae

Hva jeg kan love at man vil oppleve i Zahara, er bratte bakker. Nesten uansett hvor man reiser i det mer grisgrendte Sør-Spania, spesielt hvis man er litt oppi årene, så bør man vœre klar over visse ting. Landsbygatene er for det meste brosteinsbelagte, nesten alltid smale, snirklete, ujevne og ubehjelpelig bratte. Det finnes sjeldent fortau og hvis de finnes, kan man vœre sikker på at de vil ha sprekker, plutselige steinkanter og gjennomtrengende trerøtter å snuble i hvis man ikke konstant saumfarer bakken. Når dette er sagt, kan man også nesten alltid regne med at en vennlig lokalbeboer vil komme en til unnsetning hvis man er uheldig å falle eller bli strandet. Det kan uansett vœre lurt å ta med seg gode gåstaver som ekstra motor i oppoverbakkene, eller planlegge sin rute rundt lokale barer hvor man kan sette seg ned med noe forfriskende før man overfaller neste bakke.  
 
Sahara har parkering nedenfor byen eller ovenfor sentrum ved festningen, og i vår erfaring er det absolutt lettere å starte på toppen. Man kan kjøre inn i det knertlille bysentrum, men de få tilgjengelige parkeringsplassene blir umiddelbart snappet opp av lokalbefolkningen eller varebiler. Hvis dobbeltparkering ved en brannhydrant er ens eneste mulighet, kan man alltids sette av selskapets eldste medlemmer på en benk ved hovedplassen og så kjøre videre oppover i leting etter en ledig plass.

Hovedplassen. Foto © Karethe Linaae

En kvinne eller en blomst?

Under en oppdagelsestur i byens sjarmerende vertikale smug og gater møter man alltid et par zahareños. Zahara er tross alt en levende pueblo med rundt 1500 innbyggere. Som mange av de hvite landsbyene er hovednæringen nå turisme.

Men lokalbefolkningen driver også småbedrifter, bidrar til regionens korkproduksjon, kultiverer oliven i den bratte hellingen ned mot vannreservoaret, lager vin, Payoyo ost eller bakevarer i ekte bondestil.

Siden vi snakker om byen Zahara, er det en del uoverensstemmelse om hvor navnet kommer ifra. De kyndige er alle enige om at navnet har arabisk avstamning, men her tar også enigheten slutt. Noen foreslår at det kommer fra kvinnenavnet Zahra, mulig som referanse til en av konene til en Emir tilbake i tiden. Andre sier at det har noe å gjøre med Azar, appelsinblomsten som det er så rikelig av i byen, eller at navnet refererer til knausen som byen sitter på. Jeg for min del stemmer på den fjerde versjonen (det finnes selvsagt flere …) hvor Zahara betyr vakker, glimrende eller strålende, da alle disse utrykkene er en treffende beskrivelse for den fortryllende lille byen.

Mot vannreservoaret 2. Foto © Karethe Linaae

Ronda er også en Pueblo Blanco, men Zaharas hus er hvitere enn hvite, i hvert fall mot en intens blå himmel, de mørkegrønne bladene og den oransje frukten på appelsintrærne som vokser langs byens gater og plasser. Det er derfor lett å tenke seg hvorfor Andalucías flagg er hvitt og grønt.

Appelsintre. Foto © Karethe Linaae

Men hvorfor kalles disse landsbyene egentlig Pueblos Blancos, annet enn det innlysende faktum at alle husene er malt hvite? Grunnen til de hvite husene er det lokalt lett tilgjengelige kalksteinmaterialet som tradisjonelt ble brukt til å hvitvaske hjemmene, blant annet for å reflektere solen og holde skadeinsekter ute.

Festningen på toppen

Festningen på toppen. Foto © Karethe LinaaeAA

Etter hva jeg kan se, er det bare to unntak fra det helhvite temaet – festningen på toppen av fjellknausen og den ferskenfargede kirken på hovedplassen. Som mange bosetninger i fjellene, er Zahara kronet med et imponerende Nasarid forsvarstårn. Festningen stammer fra det 13. århundre og ble bygd oppå et enda eldre utkikkstårn fra det 8. århundre. Grunnet Zaharas strategiske posisjon ble mange slag utkjempet her inntil de kristne styrkene under Rodrigo Ponce de León erobret byen i 1483. Selv for de som ikke bryr seg en døyt om historie, er utsikten fra festningen vel verd klatreturen. Tårnet ble ellers pyntet med et enormt regnbuefarget flagg på Pride-dagene i vår, som tegn på at denne landsbyen ikke bare dveler i fortiden

Utsikt fra borgen. Foto © Karethe Linaae
Sierra de Grazalema 1 eller 2. Foto © Karethe Linaae

Zaharas andre fargede bygning er den 17. århundre Santa María de la Mesa kirken. Med sin lyse laksefargede fasade and barokk marmor inngangsportal står den som en fargerik motsetning til den mørke klippeveggen bak og den hvite landsbyen rundt seg. Rett etter å ha kommet inn ser man et maleri av den kristne erobringen av byen, nå for mer en 500 år siden. Den gang klatret soldaten opp de utrolig bratte klippeveggene som nå har blitt forbedret til ganske behagelige gangveier med trapper og rekkverk. Santa María er ellers et yndig eksempel på rurale andalusiske kirker med sin håndutskårne prekestol og kor. Siden den ligger på hovedplassen rett ovenfor rådhuset, kan besøkende lett droppe innom å tenne et lys for sine kjære.

Historisk kirkemaleri om erobringen av Zahara. Foto © Karethe Linaae

Lunsj med vista

Men man trenger ikke å besøke kirker og festninger for å nyte Zahara, som kom på UNESCO verdensarvlisten i 1977. Det er en sann sjarm i å vandre rundt i de smale gatene og opp og ned trappeoppgangene, mens man snik-kikker inn i vinduer og bakgårder, stopper for å kjøpe noen lokale delikatesser eller beundrer overfloden av blomster som vokser i potter på veggene eller bugner over på de små balkongene.

På hovedgatens mange vegg-i-vegg kaféer som kanskje ikke serverer haute cuisine, finner man alltid en kjempeporsjon med comida casera (hjemmelagde måltider).

Hovedgate med caféer. Foto © Karethe Linaae

For byens beste lunsj bør man kjøre litt nedenfor sentrum (med god parkering) til restauranten og gjestehuset Al Lago (The Inn at the Lake). Her lager den amerikanske kokken Stephen og hans kone fantastiske nye spanske retter med lokale ingredienser i ‘al fresco’ omgivelser med en utrolig utsikt utover vannet og hele dalføret.

Forrett på Al Lago. Foto © Karethe Linaae

Som i resten av byen må du nok finne deg i å dele den fabelaktige utsikten med andre gjester, for uten turister ville selvsagt ikke landsbyer som Zahara ha overlevd. Men i Zahara de la Sierra kan man alltid finne en fredelig benk å sette seg ned eller et ‘uoppdaget’ smug hvor en zahareño lener seg ut fra balkongen for å dele det siste i lokalt sladder med naboene.

Ferskt lokalsladder. Foto © Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.