Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Gualdalmedina er navnet på elveløpet som går rett gjennom sentrum av Málaga by. Navnet er arabisk og betyr guadal: elv, medina: bysentrum. I århundrer dannet elven grensen mellom bydelen innenfor bymuren som lå øst for elven og sletten vest for byen. I dag er dette slettelandet del av Málaga sentrum, men den gangen var det bare jorder og enger.
Málaga som har en tusenårig historie, ble grunnlagt av fønikerne rundt 800 f.Kr. og fikk navnet Malaka som betyr stedet hvor det saltes fisk. Det var produksjonen av fiskesausen garum som gjorde byen kjent, for denne sausen var etterspurt både blant fønikerne og senere også romerne. Romerne hadde makten i Spania i seks århundrer, og deres fotavtrykk i Málaga er ganske stort.

Under et femstjerners hotell kan man se rester av Malagas gamle bymur fra romertiden.

Siden elven ligger midt i byen, parkerte vi på Parking Marina som ligger i den vestlige enden av Muelle Uno. I parkeringskjelleren kan man se ruiner av Málagas gamle havnefront fra romertiden, siden vannet gikk høyere opp enn i dag. Når man kommer opp fra trappen bakerst i kjelleren, følger man bare la Alameda vestover, inntil man kommer til elven som man krysser rett før man komme til El Corte Inglés.

Stien er grusbelagt. Lenger fremme ligger to nye høyhus.

Vi begynner vår vandring langs Guadalmedina på østsiden av elven for å se på noen imponerende rester av den romerske bymuren som lå nede ved elven. Disse restene ligger i dag i kjelleren under det femstjerners Hotel Vincci Selección Posada del Patio som ligger på Pasillo de Santa Isabel 7, på høyre side når man går langs elven i nordlig retning. Alle kan fritt gå inn i hotellets resepsjon og fortsette ned trappen til kjelleren. Ingen spurte oss hva vi gjorde der, så jeg går ut fra at hotellkjeden fikk lov til å bygge over ruinene av bymuren mot at alle kan gå ned og se dem.

I kjelleren kan man gå nesten 100 meter langs den gamle bymuren og snu rundt et hjørne og se enda mer mur. Rommet er fint belyst, og det er et spennende og uventet møte med flere lag av byens historie, så et besøk her bør ikke glemmes.

La Rosaleda er hjemmebane for Málagas fotballag.

Når vi står ute på gaten igjen, fortsetter vi bortover fortauet som går langs elven og lurer på hvor den nye stien har blitt av. Men etter Puente de Armiñán-broen kunngjør et stort skilt at vi er ved den nye stien. Det er anlagt 3 km. sti på elvens venstre side og 1,8 km. sti på den høyre siden. En elvs sider bestemmes ellers ved at man står med ryggen til utløpet, og dermed er venstre side den østlige siden av denne elven. Stien er etter sigende bygget for å gi los malagueños en meget nødvendig mulighet til å mosjonere i sentrum på disse nye 4,8 kilometerne.

Fotballglade strømmer til, for i dag spilles det kamp.

Stien som er grusbelagt og fin å gå på, viser byen fra en helt ny vinkel. Elveleiet er omgitt av bydeler hvor vanlige folk bor. Her er ingen turister eller fine butikker, men masse både nyere og eldre boligblokker. Rett foran oss rager to kjempestore høyhus som er så nye at ganske få leiligheter er bebodd. Det er snakk om to høyhus på 30 etasjer og i alt 450 boliger. Bygningenes grunnplan er formet som en Y, som skal gi muligheter til at alle leilighetene kan ha en flott utsikt. De er nok ikke akkurat billige, og det forklarer kanskje hvorfor de fleste så ut til å stå tomme.

Vi langer godt ut, og snart står vi foran Malagas fotballstadion La Rosaleda som vi ofte har hørt om, men aldri har sett på nært hold. Det er et stim av folk ved stadion, for det viser seg at på akkurat denne søndagen spiller Málaga FC kamp mot Huelvas lag, Recreativo de Huelva. Da vi går forbi, skal kampen til å begynne, og det er hoiing og rop og ser ut til å gå riktig festlig for seg.

Stien fortsetter nordover.

Vi fortsetter nordover forbi Ciudad Jardin som vi har sett skilter til fra motorveien, men heller aldri sett på nært hold. Det er anlagt fine hageanlegg langs elven og ser pent ut. Snart passerer vi nabolaget med navnet Sagrada Familia som er et boligområde, så vi forventer ikke å se noen overdådig kirke her.

Vi nærmer oss den siste broen.

Vi nærmer oss motorveien og kan se enden på stien som går under veien og bort til foten av vannreservoaret El Limonero som har demmet Guadalmedina siden 1983. Reservoaret ble primært bygd for å forhindre de mange oversvømmelsene som byen var plaget av etter regn. Saken var nemlig den at de på 1800-tallet felte en masse trær til bygging, og dermed ble fjellsidene i los Montes de Málaga helt bare og kunne ikke absorbere regnvannet. Dette fikk katastrofale følger både med tap av menneskeliv og avlinger, så vannreservoaret var veldig nødvendig. Ved siden av El Limonero ligger byens fine, historiske botaniske hage med navnet La Concepcíon.

Etter at vi krysser elven på den siste broen, går vi tilbake mot havet på motsatt side. Vi nyter turen i fulle drag og er glade for å ha fått et nytt innblikk i Málagas geografi og elvens løp. Tilbake ved Puente de Armiñán snur vi inn i byen, for vi er sultne og har bestemt oss for å spise lunsj på den kjempegode vegetar- og veganerrestauranten Alcazabilla som ligger på en sidegate rett ovenfor det romerske teateret. Det gir oss anledning til å krysse sentrum fra vest til øst gjennom et myldrende folkeliv. I Alcazabilla tar et eldre ektepar seg kjærlig av gjestene, og selveste Mor står ved grytene, så da kan det vel ikke bli bedre!

La Rosaleda ble ombygget i 2006 og har plass til 30 000 tilskuere.

Men husk å spare desserten til senere, så den kan inntas i det enestående ‘ishuset’ Luccianos på hjørnet av Alameda og Calle Córdoba. Her har jeg fått mitt livs beste iskrem, spesielt ispinnen Doble chocolate, for vi har ingen unnskyldning for ikke å fylle opp med kalorier nå etter at vi har gått 10 km i byen og langs Guadalmedina.

Vi går tilbake mot havet på elvens høyre side.

PS: Det bør nevnes at det omtalte Hotel Vincci Selección Posada del Patio, i tillegg til å være bygd over den romerske bymuren/mauriske bymuren, også delvis er bygd over det morsomme og fine El Museo de Artes y Costumbres Populares de Málaga. Museet ble innviet i 1976 og er satt opp i den gamle Mesón de la Victoria, en kro fra 1600-tallet som den gangen lå i utkanten av byen. Det er en sjarmerende bygning som i dag huser masse artige gjenstander som tilhørte dagliglivet i gamledager. Bygningen har en herlig atmosfære og er kjempehyggelig å besøke. Inngang koster €4 (€2 for pensjonister) og museet er åpent mandag til fredag fra 10.00 til 17.00 og lørdag fra 10.00 til 14.00. (Stengt søndag). Adressen er: Calle Pasillo de Santa Isabel 10, Málaga.


En forsmak av besøket kan ses her: https://www.andalucia.org/es/malaga-visitas-museo-de-artes-y-costumbres-populares-de-malaga
Joda, jeg er ellevill etter Málaga som bare har så mye å by på!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.