Månedsmagasinet på Costa del Sol
Cartagena – en spennende historisk by

Cartagena – en spennende historisk by

Cartagena ligger på det sørøstligste hjørnet av Spania i Murcia-provinsen, og i denne byen høres historiens vingesus overalt.

På Plaza Juan XXIII er det mange restauranter
Cartagenas bysentrum
Fasaden på Cartagenas rådhus på Plaza del Ayuntamiento

Byen ble grunnlagt av fønikerne og oppkalt etter deres viktigste by, Karthago. Fønikerne ble lokket av ryktene om de rike sølvgruvene i landet, og med den fantastiske naturhavnen i Cartagena fant de et ideelt fotfeste på den iberiske halvøya. Byen ble etablert rundt år 227 f.Kr, men var bare i fønikernes hender i 18 år før romerne erobret byen i 209 f.Kr. Derfor var det romerne som satte det største preget på byen, og nå skal vi dit og se det hele.

Gateliv på Plaza del Ayuntamiento
Slik så det romerske teateret ut i 1991. Man kan knapt se det under husene.
Noen måneder senere i 1991 har de fjernet noen av husene

I dag er Cartagena (218 000 innbyggere) en livlig by som utstråler velstand og gode vibrasjoner. Vi velger å bo på hotell Alfonso XIII, et steinkast fra den historiske bykjernen som engang var omringet av en bymur og hvor rundt halvparten står igjen. Vi starter med å følge noen gågater ned til Plaza del Ayuntamiento hvor turistkontoret ligger. Her får vi brosjyrer og kart, så vi er rede til å starte utforskningen.

Funn fra utgravningen av teatret
Flere funn fra utgravningen. En rulletrapp fører besøkende opp til tunellen som går under kirken og ut midt i Teatro Romano
En metallbro fører over noen ruiner og ender midt i teateret

Rett ovenfor turistkontoret ligger det romerske teateret med tilhørende museum som må være byens viktigste turistattraksjon. Det er et helt spesielt sted, da de først begynte å grave ut teatret i 1991, og utgravningen sto ikke ferdig før i 2007. På museet kan man se noen artige bilder av hvordan stedet så ut før utgravningen begynte. Det var bygd hus langs tribunene hvor folk bodde oppå den historiske ruinen. Men bystyret har satt inn store ressurser for å lage en flott turistattraksjon. Nå går man først inn på et imponerende tre-etasjers museum med romerske funn fra utgravningen. Derfra tar man en korridor under den gamle kirken Santa María La Vieja for å komme ut midt i teateret. Det er imponerende og tydelig at det har vært en kjempeoppgave å få teateret til å se så flott ut som det gjør i dag. Museet er åpent 10-18 (stengt mandager).

Teateret ligger vakkert i solen
Man kan ferdes overalt på teaterets opprinnelige trapper
Teateret er velrestaurert

Vi går opp og ned de gamle trappene og forlater museet gjennom den opprinnelige inngangsdøren til teatret. Her kommer vi ut på en smal gate og snur til høyre for å begynne oppstigningen til borgen – byens nest viktigste severdighet.

El Castillo de la Concepción er bygget på den høyeste av syv topper som ligger i og rundt byen, og toppen heter det samme som borgen. Borgen er fra middelalderen og har derfor ikke noe med romerne å gjøre. Det var araberne som bygde den, og hvis det var noe araberne var flinke til, så var det å bygge borger. Det finnes faktisk over 10 000 arabiske borger på den iberiske halvøya, så man kan ikke si at de lå på latsiden når det gjaldt borgbygging.

Teateret er velrestaurert
Bilde fra 1991, da utgravningen begynte
Dette monster av en heis fører opp til borgen

Cartagenas borg ligger med en fabelaktig utsikt til havnen, selv om bygget ligner en firkantet boks og ikke er spesielt vakkert. Det er uvanlig for datidens borger og skyldes at den aldri ble ferdigbygd, fordi den mistet sin betydning som forsvarsverk. Men i dag kan vi i hvert fall nyte utsikten mot byen og havet. Det er ellers laget et monster av en heis som går opp til borgen. Vi gikk opp i stedet som ikke var særlig vanskelig, men det kan være godt å vite for bevegelseshemmede at det finnes en heis.  

Utsikt fra borgen over Cartagenas fine naturhavn
Utsikt fra borgen til det romerske teateret med havnen bak
Her ser man hvordan byen ligger bak to moler med små fyrtårn

Inne i borgen har de utstilt diverse parafernalier av historisk interesse, og et helt rom er dedikert til livet i Cartagena etter den kom i de kristnes hender i 1245. Borgen er i dag ‘bevoktet’ av en flokk påfugler som sitter på gelenderet ved inngangen og viser frem deres fjærprakt og bare motvillig flytter seg slik at man kan komme inn. Et herlig syn.

Borgen er en stor firkantet koloss
Disse påfuglene sitter på rekkverket på vei inn til borgen og flytter seg bare motvillig.
Påfugl-flokken hører til borgen

Vi går ned til byen igjen og fortsetter mot restene av Forum Romanum. Forum var enhver romersk bys hjerte. Det var her byens handelsliv foregikk, avtaler ble inngått, det sosiale livet utfoldet seg og varer ble handlet. Når man i dag ser utover området, ser det ut som en rotebutikk med ruiner spredt hist og her. Men rett ved siden av ligger det nye Museo del Foro Romano Molinete som er bygd over den mest sentrale og interessante delen av forum og utstiller rekonstruksjoner og funn fra stedet, bl.a. mosaikkgulv og et hus som tilhørte en velholden familie. Det er et morsomt besøk og et klart must. Lokalbefolkningen kaller denne delen av Forum Romanum for ”det lille Pompei”.

En påfuglehann viser gjerne frem sin fjærprakt
Inngangen til Museo del Foro Romano
Utsikt over den ikke-utgravde delen av Foro Romano

Vi har blitt kjempetørste og stopper på Plaza San Francisco hvor det serveres mange spesielle ølsorter og hvor vi kan beundre folkelivet.

En annen av byens viktige monumenter er Domus Porticus, et romersk hus som har blitt utgravd og hvor man kan skue ned fra metallbroer som svever over ruinen, men dette var dessverre stengt da vi var der. 

Fasaden på den vakre Iglesia de la Caridad
Et stykke av kuppelen på Iglesia de la Caridad.

Da vi stod oppe på borgen og kikket nedover byen, så vi en vakker hvit kirkekuppel, så nå starter vi jakten på kuppelen som man til synelatende ikke kan se fra gatenivå, da gatene er for smale. Til slutt spør vi en lokal kar, og det viser seg at kirken ligger rett rundt hjørnet og heter Iglesia de la Caridad. Dessverre er den stengt, men vi kan i hvert fall beundre den flotte fasaden.

På Plaza San Francisco kan man væte ganen og samtidig beundre folkelivet
Plaza del Ayuntamiento har masse folkeliv

Det har blitt kveld og vi krysser Plaza Juan XXIII hvor det finnes et bra utvalg restauranter og stopper for å spise aftens før vi rusler tilbake til hotellet.

PS: Hvis man Googler Cartagena, bør man være oppmerksom på å skrive Cartagena España. Ellers blir man lett sendt til Cartagena de las Indias i Columbia som er en veldig kjent og velbesøkt by – mye mer kjent enn Cartagena i Spania.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.