Månedsmagasinet på Costa del Sol
Samhain I Spania feires de døde lenge før Halloween

Samhain I Spania feires de døde lenge før Halloween

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 157514414
 

Selv om varmen henger ved, banker mørkets årstid på døren og nettene blir lengre. Vi nærmer oss det vi kaller Allehelgensdag, dagen da vi minnes våre døde som med feiringer som starter allerede kvelden før (Noche de los Muertos) som i her i Spania. Og det meste er inspirert av den nordamerikanske tradisjonen Halloween. Nordamerikanernes navn på denne kvelden, Halloween, en forkortelse som egentlig skal være All Hallow’s Eve, altså alle helgeners kveld. Mange påstår at Halloween bare er et kommersielt jippo, noe det kanskje har blitt i moderne tid, og tradisjonen feires heftigere her i Spania enn i Norge med barn som kler seg ut i spøkelseskostymer og banker på dørene og framsier sitt ”Trick or Treat”. Mange rister oppgitt på hodet av denne nordamerikanske påvirkningen.

Slik er det i dag, men en liten titt bakover i historien finner vi fort ut at feiringen av 31. oktober strekker seg lengre tilbake i tid enn det nordamerikanske Halloween (som faktisk ble eksportert fra Europa over Atlanteren av irske utvandrere da de flyktet unna den store hungersnøden på 1800-talet), nemlig Samhain. Og denne mange tusenårgamle festen feires faktisk fortsatt flittig i Spanias nordre deler, som i de galisiske byene La Coruña, Ferrol, Cedeira m.fl.

En keltisk tradisjon
Samhain antas å ha blitt feiret av kelterne allerede for 3.000 år siden, og det gjorde de også i Spania da de slo seg ned her i det niende århundret f. Kr, og det er ingen tilfeldighet at høytiden feires akkurat 31. oktober. Kelterne som var et pastoralt folk, levde nemlig i nære kontakt med naturen, og deres kalender tok hensyn til månens syklus og delte året inn i måneder, regnet fra fullmåne. Året selv ble delt i to og begynte med mørkets tid som begynte med Samonios (oktober-november), og solens tid som begynte med måneden Giamonios (april-mai). Ordens etymologi er gallisk og Samonios betyr ”slutten på sommeren” og samtidig slutten på innhøstningen og altså begynnelsen på et nytt år som ble feiret med Samonios-natten. Denne natten da det gamle ble erstattet av det nya, trodde kelterne at avstanden mellom de levendes verden og de dødes var minst mulig. Dette feiret de med fest og ritualer for å hedre sine døde som ifølge sagnet forlot dødsriket denne natten for å besøke sine gamle hjem. Men også de onde døde og ånder kom da ut av dødsriket og i form av skikkelser som dyr som fartet rundt i byene. De aller verste kom i form av katteskikkelser. Druidene (kelternes prester) fungerte som medier for å kommunisere med de døde og så ofret man avlinger dyr og mennesker til Samhain – de dødes herre.

Forheksede verdener
Ifølge mytologien var det ikke bare de døde selenes rike som ble åpnet Samhain-natten, men også forheksede verdener, blant annet kom alver og lokket med seg vakre og unge menn (vanlige dødelige) som de tok med seg og viste dem sine palasser fulle av skatter. Likevel var respekten for det udødelige og eventyrvesen fra andre verdener så stor og fylt med skrekk at det var få dødelige som frivillig våget å følge med til de fortrolledes rike. Tross redselen ble høytiden feiret som en mulighet for å komme nær sine døde forfedre og for å gjøre åndene glade. For å avverge ondskapen ble det plassert mat utenfor hjemmet, og det ble også satt ut uthulte gresskar med glødende kull for å lyse opp i natten og utenfor hjemmene slik at de døde lettere kunne finne fram til sine familier, men også for å holde uønskede ånder borte. For å avverge onde ånder, ble det også brukt kostymer og masker, ofte skåret ut av tørkede gresskar.

Samhain i dag
I forbindelse med kristendommens utbredelse i Europa (de følgende 1.000 åren etter Kristi fødsel, ble kristendommens grep om Europa sterkere) trengte bort andre tradisjoner. Kristendommen betraktet de keltiske tradisjonene som kjetteri, men til tross for det har den kristne almanakken latt seg influere av Samhain som altså kom til å bli kalt Allehelgenskveld.

Kristendommen har likevel ikke lykkes å bli kvitt alle tradisjoner og skikker. Fortsatt i dag kan altså barn i Nord-Spania sees utkledte som spøkelse samt andra ånder og skrekkinngytende skikkelser på Samhain-kvelden der de går rundt mellom husene og byr på godsaker. Andre eksempel på at Samhain fortsatt lever i for eksempel byen Ribadavia der ”a noite meiga” (heksenes natt) feires hvert år, og da fylles byen med personer utkledte som spøkelser, hekser og vampyrer. I Coruña gjømmer guttene seg langs veggene med gresskar med lys i for å skremme forbipasserende, og jenter bærer halsbånd med kastanjer for å skremme bort onda ånder.

Tradisjon på eksport
Det Halloween som i dag sees i Nord-Amerika og som begynner å få fotfeste i Europa med spøkelser og gresskar har altså sine røtter langt tilbake i keltiske tradisjoner som fortsatt lever i Nord-Spania. Forskjellen er åndene og alvene er byttet ut med utkledde barn, offergavene er byttet ut med godteri – for ikke å risikere å erte de onde åndene (dvs. barna som uten offergaver, akkurat som de onde åndene, finner på ugagn).

God Samhain!

_____

All Hallow’s Eve
Alle (Alla) hallow’s (helgeners) eve (aften)
Ordet hallow kommer fra anglosaksisk haliga eller halga som betyr helgen (tenk på nordmenns hellige og hellig).

Av Sara Laine

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet