Månedsmagasinet på Costa del Sol
Historien om Málaga flyplass

Det ligger 100 år, triste ulykker og en mystisk AGP kode bak historien om Málaga flyplass

Hvis det hadde vœrt opptil myndighetene, ville det stå SOL som destinasjonskode. I stedet står det AGP når du flyr til Málaga. Det er bare et av de mange mysteriene som er forbundet med flyplassens lange historie. Den begynte i 1917, men for litt over femti år siden tok historien virkelig av.

1943 – flyplassen var fortsatt en militærflyplass, men helt til høyre ses bygningen som senere ble brukt som ankomsthall. Nesten helt til venstre ses kontrolltårnet som ble brukt frem til 70-årene. Bygningene står der stadig, men har ingen praktisk funksjon i dag.

Fra jorde til internasjonal flyplass

Det gamle kontrolltårnet fra 1940-årene står der ennå. Det ble modernisert da flyplassen gikk fra å være militærflyplass til passasjerflyplass i 1965. Man skal likevel lete litt for å finne tårnet, for det står omtrent tusen meter vest for dagens flyplass på stedet der flyplassen lå opprinnelig. Tårnet ble brukt inntil slutten av 70-årene, og det er et klart symbol på utviklingen av Málagas flyplass.

Første gjest på ‘flyplassen’ var en fransk pilot som tok turen til Sør-Spania på en vårdag i 1917 for å finne et sted hvor franske handelsfly kunne mellomlande på veien til de franske koloniene i Nord-Afrika. Et par flate jorder utenfor Málaga var ideelle, og to år senere innviet franskmennene, med spansk tilkjennegivelse, ruten Toulouse-Barcelona-Alicante-Málaga-Tanger-Casablanca. Det var en lang tur med mange mellomlandinger, men flyene kunne ikke klare lengre distanser den gangen.

Etter å ha tatt over Málaga under borgerkrigen, omgjorde Franco flyplassen til en militær flybase 20 år senere. Det var den samme diktatoren som i 1948 ga tillatelse til at vanlige passasjerfly kunne lande og ta av fra flyplassen og som i 60-årene tok initiativet til de første omleggingene og forbedringene. Det var mye å gjøre, for det var bare én landingsbane – med jordgrunn. Det var også bare én ankomsthall – egentlig et stort skur med noen palmeblader over.

Palmebladene ble skiftet ut med mer solide byggematerialer i 1968, da flyplassen fikk sin første ‘ekte’ terminal. Det var store saker som raskt ble for små. Derfor ble Terminal 2 innviet i 1991. Pablo Picasso ble navnet på terminalen, og den samme avdøde Picasso hadde tilsynelatende også en finger med i spillet da Málaga flyplass skulle finne sin destinasjonskode som er AGP og som absolutt ikke passer med byens initialer.

1968 – Málaga fikk tittel som internasjonal flyplass. Landingsbanen hadde blitt asfaltert og den første skikkelige terminalen ble innviet. Terminal 1 er i dag veldig liten ved siden av Terminal 2, og siden innvielsen av Terminal 3 har Terminal 1 knapt vært i bruk.

Mysteriet bak AGP koden

Saken er den at bokstavkombinasjonene MLG, MAL, MGA og MAG på det internasjonale ‘flyspråket’ allerede var opptatt av andre land og byer som hadde hatt disse kodene i mange år. Derfor har Málaga fått koden AGP. Det finnes ingen offisiell forklaring på hvorfor, men alt tyder på at de hadde Picasso i tankene. De valgte to bokstaver fra Málaga og skulle så vilkårlig velge et tredje bokstav. Det ble en ‘P’. På den måten fant de en bokstavkombinasjon som var ledig; AGP.

Málaga Picasso eller Aeropuerto Gran Picasso = AGP Siden 2011 har flyplassen søkt om å få koden SOL (som brukes av Solomon State Field Airport i USA), men fortsatt uten resultat.

Triste ulykker

Mystikk har det også vært rundt de tragiske ulykkene som flyplassen ikke har kunnet unngå. Den siste skjedde for litt over 20 år siden, da motorene feilet på et Binter-fly på vei fra Melilla på den 29. august 2001. Etter at piloten hadde kjempet forgjeves for å holde flyet i luften, styrtet flyet fra lav høyde bare 50 meter før begynnelsen av landingsbanen. Fire av de 47 passasjerene ombord mistet livet.

Den første av de i alt fire alvorlige ulykkene som har skjedd på Málaga flyplass gjennom tidene, skjedde den 13. september 1964, da piloten på et Balair-fly feilbedømte høyden og landet så bratt at flyet raste utenfor landingsbanen. Heldigvis omkom ingen ved ulykken. Det samme var tilfellet på den 20. desember 1970, da et fly fra det belgiske selskapet Sobelair måtte snu og returnere til Málaga flyplass grunnet uvær. En feil på flyet gjorde at det veltet mot venstre under landingen og endte på siden. Helt galt gikk det derimot den 13. september 1982. Et Spantax-fly fra New York landet, men flyet traff landingsbanen alt for sent og hadde ikke bane nok til å bremse. Med 204 km/t rammet flyet en mindre bygning og tre biler og brøt deretter ut i flammer. 50 passasjerer, flesteparten amerikanere, mistet livet. Det er nå mange år siden, og alle kikker håpefullt fremover mot en fremtid med sikker flytrafikk for millioner av passasjerer.

Mot nye mål

2022 – Málaga flyplass hører i dag til blant de største og mest moderne i Spania.                  

Da de ga navnet Picasso til Terminal 2 i begynnelsen av 1990-årene, var det for å kunne ta imot 10-12 millioner passasjerer årlig. Bare 20 år senere kom storebroren, Terminal 3 – og plutselig fikk Málaga flyplass plass blant de nyeste og mest moderne flyplassene i Spania. Etter en hard pandemi har over 50 flyselskaper igjen forbindelser til Málaga, og tilbudet og standarden på forretninger, restauranter, møtelokaler og VIP ventesaler er helt på høyde med Madrid, Barcelona og andre europeiske storbyer.


Etter nettopp Madrid, Barcelona, og Mallorca, er Málaga flyplass den fjerde største i Spania. Med et fenomenalt 2022, nærmer flyplassen seg de 18 millioner passasjerene som man nådde i 2019 – det siste år før pandemien. Mange er ikke klar over det, men med full bruk av alle de tre terminalene, har Málaga flyplass faktisk kapasitet til å ta imot 35 millioner årlige passasjerer. Det er stor plass og en like stor fremtid for AGP – uansett om initialene passer for Málaga eller ei.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.