Månedsmagasinet på Costa del Sol

Solen både gir liv og dreper det. Men én ting er sikkert, uten sol vil det ikke være noe liv.

Vi har akkurat startet den første av sommermånedene, hvor mange har ferie for å nyte sol og hav. Akkurat nå stråler solen fra en skyfri himmel, og det forteller oss at vi bør forberede oss på sommeren ved å passe ekstra godt på kroppen og huden. Visse typer mennesker må passe ekstra godt på huden og solen om sommeren. Rødhårede og veldig bleke mennesker har problemer med for mye direkte sol. Det samme har mennesker som er rammet av vitiligo, en sykdom som gir hvite flekker på huden, fordi man mangler de brune hudcellene på visse steder av kroppen. Jeg har en god venn med vitiligo, og vi har nylig drøftet hvordan han best mulig kan komme gjennom sommeren og nyte den.

Vitiligo

Min venn har en jobb hvor han ikke kommer seg mye ut, og jeg foreslo at han får målt sitt vitamin-D-nivå, da mennesker med vitiligo ofte har D-vitamin mangel.

Det er to lidelser jeg alltid tenker på når jeg ser en person med vitiligo, og det er eventuelle lidelser i skjoldbruskkjertelen eller noe med nyrene. Men det behøver ikke å være tilfellet.

Min venn mente at vitiligoen evt. kunne skyldes at han som tenåring utsatte seg for sterkt sollys og samtidig fikk forbrenninger. Selve vitiligoen er ufarlig, men de hvite flekkene på huden er som regel veldig sarte. Alt etter hvor mye av huden de dekker, bør man være veldig oppmerksom på å passe på huden og skåne den for solen. Det finnes gode solbeskyttende kremer som kan være til hjelp. Mange mennesker med lidelsen bruker både Sun Block og en god hudkrem og diverse solbeskyttende kremer med Aloe Vera som virker helende og øker hudens elastisitet.

Solstrålene

Jeg er veldig misunnelig på alle de vakre menneskene som beveger seg rundt her i sommermånedene med en lekker solbrun hud. Det ser veldig flott ut.

Det er viktig å bruke solprodukter av god kvalitet for å skade huden minst mulig, for en solbrent hud kan være symptom på hudskader. Det dreier seg både om å forebygge solskader og å pleie huden før og når du utsetter deg for solens stråler. Det bør foregå både innvendig og utvendig. Det er veldig viktig med en god hudpleie, også for å forebygge fine linjer og rynker pga. overdreven soling.

Kosttilskudd som er gode for huden og forebygger solbrenthet

 • Selv bruker jeg Imedeen Tan Optimizer som er et produkt som forbereder huden for solen. Produktet inneholder både antioksidanter og forskjellige karotenoider. Jeg har oppdaget at når jeg tar dette kosttilskuddet, kan det lykkes meg å bli litt mindre hvit enn jeg pleier å være. Det er også andre kosttilskudd til salgs som medvirker til å forberede huden før sol.
 • Betakaroten er forstadiet til A-vitaminer. Den er god for huden og fabelaktig til å hjelpe kroppen mot solens sterke stråler. Betakaroten finnes også i masse grønnsaker og frukt, mest de grønne, gule og røde. F.eks. vannmelon, gulrøtter, rød grapefrukt og broccoli.
 • C-vitamin, 1-2 gram daglig.
 • Silisium er et viktig spormineral som styrker huden, slimhinnene og hår og negler.
 • Zink hjelper også hud, hår og negler. Det er et viktig spormineral som virker i mer enn 180 enzymprosesser.
 • Kobber er også et livsviktig spormineral som styrker pigmentering av hud og hår.
 • Zink/kobber balansen er viktig for vårt velbefinnende.
 • Sørg for å få tilstrekkelig med essensielle fettsyrer. Bruk de umettede fettsyrene, f.eks. linfrøolje eller lign. i smoothies eller salat.
 • Lycopene er et rødt fargestoff som tilhører gruppen kartonoid.

Når jeg gjerne vil være solbrun, jukser jeg litt og bruker selvbruningskrem. Det finnes mange gode kvaliteter av disse som er lette å påføre, og de gir huden en fullstendig naturlig farge. Starter du med å bruke selvbruningskremer, så vær oppmerksom på å også bruke en god skrubbkrem et par ganger i uken.

Soling

D-vitaminet kalles for solskinnsvitaminet. Når vi soler oss, dannes D-3 i huden fra sollyset.

D-vitamin er nødvendig for kalkopptak og skjelettoppbygning. Dessuten styrker det immunsystemet og er med på å forebygge hjerte- og karlidelser og medvirker til å hemme kreft.

Unngå å bruke en altfor sterk solfaktor. Solkremer med høy faktor medvirker til å nedsette dannelsen av D-vitamin opp til 90 %.

Du kan evt. nyte solen en halvtime daglig uten faktor mellom kl. 11 – 15. Da er UVB-strålene sterkest. Det er UVB-strålene som hjelper deg mest med å danne D-vitaminer i kroppen og øke den brunende virkningen. I den halvtimen forslår jeg at du beveger deg rundt og kanskje dekker isse, nese og ører, og evt. skulder og nakke. Solen er sterk i Spania, så er du lyshåret eller rødhåret som meg, pass samtidig på å unngå forbrenning. Du kan evt. bare sole deg uten faktor annenhver dag. For resten av den tiden du ønsker å oppholde deg i solen, bruk en solkrem med den faktoren som føles riktig for deg. Det er viktig at du bruker solkremer av så ren og god kvalitet som mulig.

Når du er ferdig med å nyte dagens sol, bruk en god After Sun, gjerne med Aloe Vera og/eller kokosolje som virker avkjølende.

Soleksem

Har du fått soleksem, er det hjelp å hente ved å bruke en god krem med Aloe Vera.

Av kosttilskudd anbefales tabletter med betakaroten, flerumettede oljer samt kalk og magnesium.

Solbrenthet

Har uhellet vært ute og du har pådratt deg en smertefull solbrenthet, er her noen gode råd.

 • Er du hardt medtatt med kvalme eller hvis huden er dekket av smertefulle og kløende blemmer, kan det være nødvendig å søke legehjelp.
 • Det som du evt. selv kan gjøre, er å ta et kaldt bad med lavendel og kamilleolje, evt. også med calendula (ringblomst).
 • Ta gjerne ekstra C-vitaminer.
 • Er forbrenningen stor, tilføy gjerne E-vitamin samt evt. betakaroten og flere kapsler av flerumettede oljer. Evt. også godt med linfrøolje.
 • Etter det kalde badet, bruk en god After Sun med Aloe Vera.

Håret

Håret blir lett både uttørket og bleket. Det er viktig at du også tenker på gode kosttilskudd spesielt med tanke på håret. Et viktig vitamin for håret er Biotin som også kalles for skjønnhetsvitaminet, fordi det er kjent for å gi fyldig hår, glatt hud og sterke negler.

Hvis du ikke har tilstrekkelig med Biotin i kroppen, kan det oppstå flass og hårtap.

For å få biotin fra kosten, er det bra å spise soyabønner, lever, nøtter og ølgjær samt mange grønnsaker, frukt og bær samt ost og melkeprodukter.

Det finnes også sjampo og balsam med biotin – alltid av ren og god kvalitet.
Selen er også med på å gi et sunt og glansfullt hår. Dosen er 100 mcg. daglig. Det er en sterk antioksidant som mange mennesker mangler, fordi det ikke er tilstrekkelig med selen i jorden på alle steder.

Øynene

Det kan være tøft for øynene med mye sol. Sørg for å bruke gode solbriller, og ha dem også gjerne på mens du sitter i skyggen. Strålene fra havet eller bassenget kan reflektere kraftig. Har du fått kløende og irriterte øyne, finnes det lindrende øyendråper, f.eks. Coliter med kamilleblomst og Witch Hazel blomster (trollhassel) i sterilt vann.

Bruker du kontaktlinser, så ta dem ut inntil irritasjonen har gått over.

Blir det ikke raskt en bedring, bør du selvsagt gå til legen.

God sommer!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.