Månedsmagasinet på Costa del Sol
Marimantas – Magisk historiefortelling i Vejer de la Frontera

Marimantas - Magisk historiefortelling i Vejer de la Frontera

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

For 10 år siden startet kunstneren Juan José Ruiz, også kalt Rucho, å tilby gåturer med historiske fortellinger i den sjarmerende hvite landsbyen Vejer de la Frontera. Mens mørket faller, trollbinder han publikum med hittil ukjente fortellinger og vakre sanger rundt i landsbyens gamle gater.

Av Lærke Helene Askholm

Opplevelsen

Etter å ha gått ruten et par ganger, vil jeg absolutt anbefale denne unike opplevelsen. Det er verd reisen. Man kommer helt inn i landsbykjernen og får samtidig servert det hele på spansk med en bedårende andalusisk aksent. I tillegg til de spansktalende turene, er det også mulighet for turer på engelsk og på andre språk etter avtale.

På Plaza de España i Vejer har Marimantas deres lille kontor hvor man kan kjøpe billetter til den meget overkommelige prisen av 10 euros. I tillegg til de planlagte turene hvor alle kan melde seg på, er det også mulighet til å avtale private- eller spesialturer som inkluderer unik informasjon eller hvor ruten tar andre former. Akkurat som de fleste stedene i gamlebyen, er kontoret i seg selv fullt av historie. Det ligger i den gamle vannstasjonen hvor folk hentet vann til hjemmet. Den gangen sto kvinnene i kø med beholdere av alle størrelser som de fylte med vann og bar hjem.

På plassen møter man først Rucho med en flott sort kappe på. Sammen går man til første rutestopp, hvor en gitarist (Alvaro Mateo eller Ángel Reinares) står klar. Fortellingene begynner og Ruchos folkelige vesen får straks alle i publikum til å både spisse ører og le av den gøyale pingpongeffekten han skaper.


Historiene

I de fascinerende fortellingene blandes virkelighet med magi. Ruchos fortellerevne gjør at alle sluker ordene hans og følger med på hver eneste bevegelse og mimikk. Ruten snor seg rundt og opp og ned på de smale og bratte smågatene, og det er enormt spennende og også litt småskummelt å gå der mens mørket faller.

Underlige og fantasifulle detaljer vises underveis i små finesser – som former på vinduer, gamle benker, brostein, skjeve trapper og mye annet. Det er snakk om historier som man ikke finner i bøker. Naturens elementer er sentrale, og spesielt vinden som er varierende i dette området, er et viktig dramatisk element. Historiene berører det feminine og det maskuline, og det hele berikes med levende musikk.


Musikken

De fine melodiene og Ruchos vakre sangstemme akkompagneres av flott gitarspill av enten Alvaro eller Ángel som skifter om å følge med på ruten. Musikken og Ruchos formidling av sangene trollbinder publikum. Sangene en hyllest til Vejer og legendene som har blitt skapt om byen. Som fortellingene foreviger sangene fortidens forbindelse med byen. Detaljer er så unike og levende at når man får åpnet opp historiene bak dem, er det ikke grenser for hvor mange nye detaljer man oppdager selv. Både Rucho og gitaristen er kledd fra topp til tå i fine gamle klær. Det er som å bli brakt tilbake til en annen tid. Man står plutselig som tente lys, slik som man gjorde da noen leste eventyr for en i barndommen.


Inspirasjonen

Rucho forteller at han har bygget historiene som er en blanding av sannhet og fantasi, rundt steinene som byen er skapt av. ”Steinene rommer mange flere historier enn hva vi kan lese i historiebøkene. De vet det hele. Jeg har bygget historiene opp ved å forestille meg alt som steinene har opplevd og hva og hvem som har tråkket på dem.”

Rucho har planer om å lage enda en rute, denne gangen bygget opp rundt byens skygger. Med de mange skjeve og bratte gatene og forskjellige planene, er fallet fra lyset veldig variert. Det kan falle på tallrike måter i kroker og på de mer åpne plassene. ”Med øye for det mystiske og fantasifulle er det mange nye elementer å skape historier ut ifra” avslører Rucho.


Praktisk

For mer informasjon om bestillinger, språk, tidspunkter for ruter og mye annet, besøk hjemmesiden www.marimantasvejer.com
De har også en Facebook side med nyheter som er spennende å følge: Facebook.com/marimantasvejer

https://marimantasvejer.com/

https://www.facebook.com/marimantasvejer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet