Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gazpacho – en porsjon spansk historie

Gazpacho - en porsjon spansk historie

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Det finnes mange varianter av denne spanske retten – noen med kjøtt, andre med fisk og skalldyr. Mest kjent er nok Gazpacho Andaluz, som nærmest er en flytende salat. Ordet gazpacho stammer fra det hebraiske ordet «gazas» som betyr å bryte opp i små biter.

 
Forløperen til dagens gazpacho var opprinnelig fattigmannskost som kun besto av brødsmuler og hvitløk som ble knust og tynnet ut med olivenolje og etter hvert også piffet opp med salt og eddik.
 
Spanias kulinariske utvikling gjenspeiles i gazpacho. Da landet ble en del av den islamske verden, ble retten i tillegg tilsatt mandler for å gjøre den mer smakfull. Suppen, som kalles Gazpacho Ajo Blanco, spises den dag i dag, og i enkelte oppskrifter er den også tilsatt druer.
 
Opp gjennom tidene har eksperimentelle spanjoler med sans for kokkekunsten tilsatt både eple, sitron, agurk, melk og egg, for å nevne noe, og gitt den stadig nye navn. Det finnes sågar et par varme utgaver; Gazpacho Caliente
 
Etter at det muslimske herredømmet i Spania var slutt i 1492, vendte spanjolene sine øyne vestover mot det de trodde var India. Under spansk flagg oppdaget italieneren Christopher Columbus Amerika, og en periode med meget matnyttige, men også brutale herjinger startet. I tillegg til gull brakte de sjøfarende med seg tilbake blant annet tomater, poteter, mais, avokado, chili, nøtter, sjokolade og tobakk. Og Gazpacho Andaluz ble unnfanget.
 
Suppen kan du enkelt lage selv, det finnes utallige oppskrifter, følgende fant vi i en spansk kokebok der gazpacho står i kapittelet med salater.
 

1/2 kg tomater
1/4 kg grønn paprika
1 agurk
3 hvitløkfedd
50 g hvitt brød (helst et par dager gammelt)
1 ss rødvinseddik
1 dl olivenolje
en liten klype havsalt

 
Skåld tomatene i kokende vann et par sekunder og fjern skinnet. Mos tomatene og sil massen i en grov sil for å få fjernet frøene. Legg noe brød til side for krutonger, resten av brødet bløtes i vann i fem minutter. Del krutongbrødet i små terninger, stek dem i olivenolje til de er gylne og legg dem på et kjøkkenpapir. Bland alt bortsett fra krutongene i en foodprocessor. Avkjøles i kjøleskap og serveres kald, eventuelt med isbiter, og de nystekte krutongene. Spekeskinke og hakket løk smaker utmerket sammen med denne flytende salaten.
 
Alternativt finnes det «melkekartonger» med god gazpacho i kjøledisken på nærmeste supermercado, overstrødd med hvitløkskrutonger som du finner et par reoler bortenfor får du et velsmakende, avkjølende, næringsrikt og ikke minst lettvint måltid!
¡que aproveche!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet