Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det er vanskelig å forholde oss til alle de forskjellige helsetipsene som dukker opp hver dag. Jeg anbefalte et kosttilskudd til en kunde og sa at produktet er en viktig antioksidant. Kunden kikket litt på meg og sa: ”Vi hører om antioksidanter hele tiden. Det er etter hvert vanskelig å vite hva man skal tro på. Gjør antioksidantene noe for oss? Og hva gjør de?”

Antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som motvirker oksidering og derved beskytter oss fra de frie oksygenradikalers skadelige virkning ved å nøytralisere dem.

Noen forskere mener at mengden av antioksidanter vi har i kroppen spiller en avgjørende rolle for vår levealder. Etter hvert som vi eldes, svekkes vårt immunsystem som gjør oss sårbare overfor sykdommer, men forskerne har funnet ut at antioksidanter kan forynge et aldrende immunsystem.

Antioksidanter bør tilføres kroppen enten gjennom kosten eller en blanding av kost og kosttilskudd.Det er viktig at vi får i oss antioksidanter, mest fra grønnsaker og frukt, grønn te, hvitløk, gurkemeie m.m., men også gjennom kosttilskudd. Antioksidantene bør tilføres flere ganger i løpet av dagen, fordi de fleste antioksidanter forsvinner raskt ut av kroppen. Antioksidanter kan beskytte mot tungmetaller og andre giftstoffer og sykdommer og kan f.eks. gi beskyttelse mot utviklingen av leddgikt.

Frie radikaler

Frie radikaler er kjemiske stoffer som skaper den nedbrytende oksideringen som finner sted overalt i kroppen vår og i naturen. Frie radikaler bryter langsomt ned våre celler. Selv om deres levetid er kort, kan de rekke å gjøre mye skade – det antas at de angriper cellene 100 000 ganger per sekund.

Frie radikaler er også viktige for oss i et visst omfang, da det ikke kan foregå noen kjemiske reaksjoner i kroppen uten dem. De hjelper bl.a. mot virus og bakterieangrep.

Når de frie radikalene hoper seg opp, kan de bli skadelige. Da begynner de å bryte ned hver eneste celle: blodceller, hjernen, selv vår DNA. Etter hvert som vi blir eldre, øker ødeleggelsene fra de frie radikalene, og eksperter mener at 99% av vår aldringsprosess skyldes frie radikaler. 

Noe som fremmer de frie radikalers påvirkning er bl.a. røyking, også passiv. Sigarettrøyk er full av frie radikaler som medvirker til en altfor tidlig aldring av huden. Som røyker er du også mer utsatt for øyelidelser f.eks. både grønn og grå stær, fordi frie radikaler bryter ned vevet i øynene. 

Andre påvirkninger fra frie radikaler er luftforurensning, stress, hurtigmat, legemidler, kjemikalier m.m. 

Kosthold

Antioksidanter bør i første rekke komme fra maten, supplert med gode kosttilskudd.

Sørg for å spise så ren mat som mulig. Økologisk mat inneholder færre giftstoffer og flere næringsstoffer.

Spis rikelig med frisk frukt og grønt. Paprika er rik på antioksidanter som styrker kroppen. Gulrøtter har et høyt innhold av betakaroten og er en god antioksidant. Du finner mange andre karotenoider i grønnsaker som brokkoli, grønnkål og spinat. I tillegg har løk og hvitløk en masse fytokjemikalier som fungerer som antioksidanter.

Appelsiner og andre sitrusfrukter er fylt med både C-vitaminer og kalium. Røde grapefrukter inneholder mye lycopen. Rosiner, bær, spesielt blåbær og aronia (svartsurbær) er fylt med C- og E-vitaminer og visse fytokjemikalier som er med på å redusere de frie radikalene. Med sine næringsrike sorte bær regnes aronia som en av de sterkeste antioksidantene i verden.

Sørg for å få gode umettede fettstoffer, men vær oppmerksom på at disse absorberes best med antioksidanter og trenger antioksidanter for ikke å harskne og bli skadelige.

Bruk også sunne krydderurter som oregano, dill, rosmarin og peppermynter som rangerer høyt på antioksidantlisten.

Av kjøtt kan det være godt med innmat fra dyr og fisk som laks, makrell og sardiner.

Drikk en god kvalitet grønn te som inneholder gode antioksidanter.

Kosttilskudd

Jeg gjør alt jeg kan for å spise så rent som mulig og supplere med viktige antioksidanter. Som base bruker jeg et bredt utvalg av antioksidanter. Jeg fordeler kosttilskuddene over tre ganger daglig. For å gjøre det lettere, har jeg en medisindosett som jeg fyller opp én gang i uken så det blir mer oversiktlig. Ta kosttilskudd sammen med måltidene for å få den best mulige virkningen – alltid med et glass vann.

Jeg sørger for at basen er en god og lett absorberbar multivitamin/mineral uten jern, siden jeg har passert alderen hvor et jerntilskudd er nødvendig. Til menn anbefales også et multivitaminprodukt uten jern. De viktigste vitaminene som fungerer som antioksidanter er A-, C-, E- og noen B-vitaminer, og andre B-vitaminer har betydning for antioksidantenes funksjon.

Jeg skifter ofte mellom forskjellige antioksidanter. I tillegg til den daglige multivitaminen, er den daglige dosen vanligvis et naturlig E-vitamin. Sørg for at E-vitaminet er naturlig, da de etter min mening virker best. Det er beskrevet som d-alpha-tokoferol, mens et syntetisk E-vitamin er beskrevet som dl-alpha-tokoferol.

Q10 er en viktig antioksidant. Jeg tar Q 10 som uniquinol (som er Q10 i redusert form) to ganger daglig. Om du velger Q10 i oksidert form eller som ubiquinol, er det viktig for best mulige absorbering at det går fire timer mellom hver gang du tar kapslene. 

Vi danner selv Q10 i kroppen, men kroppens egenproduksjon minskes med alderen. Med årene og i krisesituasjoner produseres det ikke nok av den nødvendige Q10. Derfor det er godt med et ekstra tilskudd. Q10 er spesielt kjent for å støtte hjertet og beskytte kolesterol og karveggene mot åreforkalkning.

Alfa Liponsyre (ALA) er også en av mine favoritter. ALA er en cellebeskyttende antioksidant som hjelper på alle kroppens celler. Den er spesielt kjent for sin gode virkning for diabetes pasienter, hvor den kan hjelpe å forebygge senkomplikasjoner som nevropati som gir følelsesløshet i armer og bein. Det er en antioksidant som lett kommer gjennom blod-hjerne barrieren. Den hjelper også med å fjerne tungmetaller som aluminium, kvikksølv og bly fra hjernen. Slik regenerer den andre antioksidanter som C- og E-vitaminer. Mye tyder på at den også er bra for andre ting bl.a. hukommelse og grå stær. 

E-vitamin virker best sammen med C-vitamin, med også selen har stor betydning. Så gi kroppen din et bredspektret kosttilskudd. Det er en god investering i helsen din.

Selen, Ginkgo biloba, Astaxanthin og Pycnogenol er alle tilskudd som ofte er en del av mitt antioksidantprogram.

Sol er viktig for dannelsen av D-vitamin i huden. Unngå likevel for mye sol, da det øker de frie radikalene og kan bidra til flere rynker.

Sørg for mosjon, men unngå ekstrem trening, da det kan øke virkningen av de frie radikalene.

Unngå mest mulig stressfylte situasjoner. Lever du et liv i konstant stress, er det viktig at du lærer å håndtere stresset på en bedre måte. Meditasjon, hvile og avslappende aktiviteter begrenser de skadelige virkningene av stress.

(Artikkelen er et utdrag fra Anni Dahms’ danske bok Vitalitet og livsglæde)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.