Månedsmagasinet på Costa del Sol
TRETTHET – Når trettheten dominerer

TRETTHET - Når trettheten dominerer

I en pressemelding fremhever Google at skandinavenes nettsøking relatert til tretthet har steget med 15 prosent i 2023 og har nådd det høyeste nivået noensinne. Under Corona-pandemien var emner som angst og depresjon dominerende, men disse har nå blitt overtatt av tretthet ifølge pressemeldingen.

Hva er Kronisk Tretthet?

Kronisk tretthet er en tilstand med utbredt tretthet og utmattelse i mer enn seks måneder. Nøkkelordene ved lidelsen er tretthet og utmattelse som ikke forsvinner ved hvile eller søvn. Mange mennesker begrunner alder som årsak til trettheten, og det kan delvis være sant. Det er riktig at vårt stoffskifte og vår evne til å kvitte kroppen for avfallsstoffer faller med alderen. Derfor er det viktig at du bruker mer tid og omsorg på kroppen og er bevist om å behandle den kjærlig og godt, velvitende om at kroppen skal vare hele livet. Til gjengjeld belønner den deg på den beste måten.

Årsaker til tretthet

Hører du til de som alltid har levd av hurtigmat og mat som har vært fylt med innsektsmidler, kjemikalier, tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, forurensing, unødvendige legemidler m.m., er det bare logisk at kroppen på et tidspunkt reagerer ved å gjøre det klart at nok er nok og lar alarmklokkene ringe i form av tretthet. Lever og nyrer får vanskelig for å klare de livsviktige oppgavene. I tillegg kommer kanskje en stressfylt jobb, hvor privatliv med familie/barn og arbeid har vanskelig for å harmonisere.

Derfor kan ditt fordøyelsessystem sammen med lever og nyrer være viktig indikatorer på om trettheten din er langvarig – at du føler deg trett selv om du har fått en lang natts søvn og at  

du allerede er totalt utmattet på ettermiddagen. Trettheten kan føles både mentalt og fysisk og kan evt. ledes av smerter i ledd, bindevev og muskler.

Det kan være mange årsaker til tretthet, da det også ofte er et symptom ved mange sykdommer, bl.a. etter en alvorlig infeksjon. Ved langvarig tretthet bør du selvfølgelig la din lege undersøke deg evt. med spesiell oppmerksomhet på tarmflora, fordøyelse, nyre og leverfunksjon. Sørg også for et bredt spekter av blodprøver med blodprosent, CRP og blodsukker, og jeg synes også at en undersøkelse av den flåttbårne sykdommen Borreliose bør inngå. Det er spesielt viktig at du har en lege som du har tillit til, og som tar dine symptomer alvorlig. Ofte viser det seg at årsaken kan være en stoffskiftesykdom, jernmangel, candidasopp, forgiftning med tungmetaller eller overfølsomhet for strøm f.eks. for mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- og Tv-sendere osv. Lidelsen kronisk tretthet ses oftere hos kvinner enn menn og minst hos barn og unge.

Veien til bedre livsstil og kostvaner

Uansett om du finner en årsak til den kroniske trettheten, er det av største betydning at du tar din livsstil opp til vurdering. Kanskje må den totalt revurderes, sørg i så fall for at du tar denne med ro. Tenk nøye igjennom hva som er nødvendig og hva du gjør for å være flink. Lytt til deg selv. Lær å si nei, selv om det evt. kan skape konflikter. Jeg synes ofte mennesker jeg møter med kronisk tretthet er medlem av ‘flinkeskolen’ og har vanskelig for å si nei. Tro på deg selv og vit at du selv best hvor skoen trykker.

Går du på medisin, så vær oppmerksom på om en av bivirkningene ved medisinen kan være tretthet, eller du evt. har en allergi overfor produktet. Det kan spesielt være tydelig hvis medisinen er levertoksisk. Snakk med legen din om det, for evt. å prøve et annet produkt.

Det beregnes at ca. 50-85% av alle som lider av kronisk tretthet har en matvareintoleranse. Det regnes også med at 1-3% av henvendelsene til legen skyldes klage over tretthet.

Sørg for at kosten din er så sunn som overhodet mulig: full av vitaminer, mineraler og proteiner, fibre og uten hvitt sukker eller andre sukkersubstitutter. Så vekk med alle former for sukkerholdige produkter som kaker, kjeks og annen snacks. Hvis det er mulig, velg økologiske produkter. Er det visse matvarer du føler deg avhengig av, så kikk litt nøyere på dem for å se om de kan være feil for deg. F.eks. forskjellige former for cola, drikke med guarana m.m. Pass også på koffeinholdige drikker som kaffe, kakao og lignende. Mange tyr til disse drikkene fordi de gir øyeblikkelig energi, men på lengre sikt kan de medvirke til å trette binyrene og dytte til et sart blodsukkersystem. Det samme gjelder alkohol.

Mange mennesker føler at de har det vesentlig bedre med glutenfri kost, men også melkeprodukter, egg og hvitt sukker kan gi problemer. Det kan være en god idé med en kostdagbok, hvor du skriver hva du spiser og drikker hver dag og kanskje også ha en liten rubrikk for uventede stressende opplevelser og hvordan forløpet gikk. Du vil veldig raskt oppdage hvis du føler deg dårlig etter at du har spist visse matvarer. Mange mennesker forteller meg at deres velbefinnende har blitt vesentlig bedre etter at de har endret kosten deres og lar den være et av de høyt prioriterte emnene i deres liv.

Kosttilskudd

Livet er alt for kort til å la det bli ødelagt av tretthet. Finner du eller legen din ingen sikker årsak til din tretthet, kan du langt på vei styrke deg selv med gode kosttilskudd. Sørg for et høykvalitets multivitamin/mineral produkt fylt med gode antioksidanter. Det kan være godt å sikre deg med ekstra antioksidant-beskyttelse som selen, zink, ekstra C-vitaminer, E-vitaminer, betakaroten, B-6 og Q10.

Vær spesielt oppmerksom på ekstra tilskudd av Q10, hvis du tar noen form for kolesterolsenkende medisin som bremser din egen produksjon av Q10. Mangel på Q10 som også kalles for cellenes kraftverk, kan medføre stor tretthet som jeg selv har erfart. Dose mellom 100 – 300 mg daglig. Det kan gjøre mirakler. En undersøkelse viste at 80% av folk som følte seg kronisk trette, manglet Q10.

En ytterligere hjelp til cellenes kraftverk er aminosyren Acetyl-L-Carnitin. En kombinasjon av Q10 og Acetyl-L-Carnitin hører absolutt til mine daglige favoritter til å holde gang i energiproduksjonen.

Sørg dessuten for ekstra tilskudd av D-vitamin

Det er godt med ekstra tilskudd av sterke B-vitaminer

Sørg også for et tilskudd av essensielle fettsyrer (Omega 3/6/7/9).

Det er alltid bra å ta tilskudd av sunne melkesyrebakterier. Det er viktig for ditt immunsystem, slimhinnene og dannelse av diverse vitaminer at tarmfloraen har det bra. Det kan også være en støtte med forskjellige fordøyelsesenzymer.

Mange mennesker med kronisk tretthet lider også av trette binyrer. For dette kan det være godt med litt daglig lakris. Husk at lakrisen må være uten sukker. Du kan evt. bruke litt ren engelsk lakris i smoothies, eller du kan spise noen pastiller med ren 100% lakris. Sistnevnte er jeg selv veldig glad i. De står på mitt nattbord og nytes hver eneste kveld sammen med en avslappende bok før jeg sovner.

Andre kosttilskudd som kan være en stor hjelp, er ginseng, Rosenrot, Sibirsk ginseng, Schiandra, samt Ginkgo Biloba.

Har du følelsen av at dine tretthetssymptomer skyldes forgiftning, kan det være en stor hjelp å ta ekstra tilskudd av Chlorella i en periode. Chlorella virker rensende og inneholder samtidig alle vitaminer, mineraler samt aminosyrer i naturlig form. Det er viktig at du velger en god kvalitet.

Tips

Noen hevder at deres kroniske tretthetssymptomer har blitt vesentlig forminsket etter at de har startet med vinterbadning.

Mosjon kan for noen mennesker med kronisk tretthet nærmest være uoverkommelig, da det føles som om mosjonen forverrer tilstanden. Til gjengjeld er det viktig å holde seg i gang. Mosjoner derfor med små hvileintervaller. Sett selv dine grenser og la ikke mosjonsglade venner provosere deg.

Stavgang har vist seg å være en mosjonsform som de fleste kan klare, men det er viktig at den utføres riktig, så få først en underviser til å vise deg hvordan du gjør det.

Gode supplerende behandlinger kan være kraniosakralterapi eller fysioterapi med en terapeut som er velkjent med lidelsen eller avslappende massasje og andre avslappende behandlinger f.eks. pusting, yoga eller lignende.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.