Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sesongbetinget allergi

Del

Naturen er på sitt vakreste i de herlige vårmånedene. Trær og busker viser seg i all sin prakt og solen stråler om kapp med fargerike blomster og gressarter.

Som et ekte maibarn, er det denne årstiden jeg liker best. Jeg kan ikke få nok av den årlige, tilbakevendende fargepaletten som naturen frembringer etter vinteren.

Men for en del mennesker fører vårmånedene, med naturens gjenoppvåkning, med seg mye ubehag i form av en sesongbetinget pollenallergi, også kalt allergisk rhinitis. Pollen fra trær, busker og gress setter i gang et ‘angrep’ som vanligvis starter i februar og kan vare helt til september.

Kroppen til pollenallergikere reagerer på ting som for de fleste andre er normale, og sesongbetinget pollenallergi kan gi utslag i slimhinner, øvre luftveier og øyne.

Symptomer

Symptomene kan være mange og minner om en sterk forkjølelse, med røde, kløende øyne, kløende nese og munn, rennende nese, nysing, hvesende pust og tørrhoste, ofte med hodepine og utmattelse. Tilhører du denne gruppen, må du passe på deg selv. Tilstanden kan eventuelt utvikle seg til astma, samtidig som mange hjertepasienter føler seg ekstra plaget i denne perioden. Mange undersøkelser viser tilfeller av hjerteanfall i forbindelse med pollenallergi, spesielt i mai og juni da mengden gresspollen som regel er på sitt høyeste. The American Heart Association oppfordrer sine pasienter til å ta ekstra godt vare på seg selv på denne tiden.

Immunsystemets reaksjon

Den sesongbetonte allergien gir signaler om at immunsystemet har gått amok. Immunsystemet ser pollen, støv og lignende på samme måte som det ser bakterier og virus – som trusler den skal bekjempe. Så når du puster inn pollenkorn, som er så små at de svever rundt i luften, begynner reaksjonen med at mastcellene i slimhinnene i nesen og øyene frigjør histamin når pollen kobles til IgE (immunglobulin E) på mastcellens overflate. Histamin fremkaller deretter en betennelse i slimhinnene og fører til symptomene.

Det anslås at rundt 20 % av alle med pollenallergi senere utvikler astma. Det er normalt for de fleste av oss å ha en viss grad av betennelse i kroppen, men når det dreier seg om en sterk pollenallergi, er det nødvendig at du passer på og reduserer betennelsen best mulig, både generelt og av hensyn til hjertet og kretsløpet samt for å forebygge utvikling av astma.

Kosten

Sukker, hvitt brød og pasta medvirker til å bryte immunforsvaret. For å bygge opp et godt immunforsvar, hold deg til god og næringsrik mat. Spis friske og økologiske råvarer. Økologisk mat er fri for rester av sprøytemidler og andre kjemikalier som har en uheldig innflytelse på helsen. Jeg er også av den oppfatning at vi blir gladere og mer stabile ved å spise økologisk.

Unngå ultraprosessert og all bearbeidet mat og usunne fettstoffer. Det aller beste du kan gjøre, er å sørge for at maten du inntar for det meste består av økologisk frukt og grønt, fisk og økologisk kjøtt samt sunne fettstoffer, f.eks. en god olivenolje og Omega-3-/Omega-6-oljer. Drikk også rent vann av god kvalitet. 70 % av kroppen vår består av vann. Så drikk et par liter om dagen. Vannet holder næringsstoffene oppløst og transporterer vekk avfallsstoffer. Husk at vi er for det meste laget av vann. Spis godt med frø og nøtter. La også gjerne løk være med i den daglige kosten. Løk inneholder spesielle bioflavonoider som heter Quercetin, som er bra mot pollenallergi.

Drikk gjerne brennesle-te. Det er bra mot høyfeber.

Vi lever i et land med den deiligste og sunneste olivenoljen, så kjøp olivenolje av skikkelig god kvalitet. Innta minst to spiseskjeer om dagen, ren eller i maten.

Olivenolje er bra for alle former for betennelse, i tillegg til at den er rik på antioksidanter. Mange forskere mener at den også hemmer gener som fremmer betennelsesreaksjoner.

Bruk olivenolje i salatdressinger, sauser og alle former for grønnsaker. Bare fantasien setter grenser.

Kryssreaksjoner med maten

Lider du av pollenallergi, kan du eventuelt ha kryssreaksjoner med visse matvarer. Dvs. at du kan få allergiske symptomer når du spiser visse frukter, grønnsaker, nøtter og krydder.

Når du kryssreagerer med en matvare, merker du det som regel som kløe og lett hevelse av leppene. Kløen kan evt. merkes helt ned i halsen eller ut i ørene. Merker du plutselig en kraftig hevelse i svelg og hals, må du selvfølgelig kontakte lege umiddelbart elle dra til nærmeste legevakt.

Lider du f.eks. av gresspollenallergi, kan du kanskje reagere på peanøtter/jordbær, appelsin, tomater og erter.

Du kan som regel finne et skjema med en liste over hvilke matvarer som oftest kryssreagerer med hvilke trær, busker og planter på ditt eget språk. I Norge kan du finne en liste over vanlige kryssallergier på allergiguiden.no. Den er ment som en veiledning over matvarer du evt. kan få symptomer fra.

Forslag til ulike kosttilskudd

  • Sørg for som base å ta et multivitamin-/mineralprodukt av god kvalitet. Mineraldelen må gjerne inneholde både molybden og sink. Sink er et livsviktig sporstoff.
  • Suppler med essensielle oljer, gjerne Omega-3 og -6 i en god kombinasjon. Nøkleblom har vist seg å undertrykke en betennelsesreaksjon i slimhinnene.
  • Ta gjerne et ekstra tilskudd av B-vitaminer. B-vitaminer bør tas i en form hvor alle B-vitaminene er til stede. B6 virker som et antihistamin og kan tas i litt ekstra styrke. B5 (pantotensyre) styrker binyrene og motvirker allergi; også her kan styrken økes etter behov. Mangler B5 eller B6-vitaminer i kroppen, forsterkes de allergiske symptomene.
  • C-vitamin er et naturlig antihistamin som kan tas i ganske store doser i pollensesongen, gjerne 1000 mg 2-3 ganger daglig. Ta dosene fordelt over dagen. C-vitaminene virker best hvis de inneholder bioflavonoider.
  • Ta gjerne litt ekstra A-vitaminer som styrker slimhinnene. Er du gravid, må du unngå å overdosere med A-vitaminer.
  • Betakaroten kan evt. erstatte A-vitaminene.
  • Tilskudd av ekstra kalsium og magnesium er også gunstig mot allergi. Magnesium stabiliserer mastcellene så de ikke så lett frigjør histamin.
  • D-vitamin beskytter slimhinnene og styrker immunforsvaret.
  • Hvitløkkapsler kan også være en hjelp.
  • E-vitaminer kan, som C-vitaminer, senke blodets innhold av histaminer sammen med andre stoffer som er med på å fremkalle allergi.
  • Pycnogenol, som er ekstrakt av barken på det franske pinjetreet Pinus Maritimus, strandfuru, hjelper mange som lider av sesongbetinget pollenallergi. Pycnogenol inneholder en gruppe aktive bioflavonoider som kan forhindre immuncellene i å skille ut histamin, som er det stoffet som utløser symptomene ved allergi. Dessuten medvirker Pycnogenol til å forebygge blodpropp.
  • MSM (metylsulfanylmetan) motvirker og reduserer allergiske reaksjoner. Virkningen av MSM forsterkes hvis du også tar C-vitamin.
  • Mange mennesker med pollenallergi har en usunn tarmflora. Hvis du mangler noen hjelpsomme bakterier, kan det forverre en allergi. Ta derfor gjerne et tilskudd av melkesyrebakterier.
  • Et tilskudd av Q10 kan evt. også være til hjelp.

Tips

Er du allergisk mot pollen, bør du ikke gå ut og slå plenen. Nyslått gress kan utløse høyfeber. Hold deg mest mulig innendørs eller opphold deg nœr havet, hvor det ikke er så mye pollen. Hold vinduer og dører lukket, spesielt om natten, da det er stor frigjøring av pollen tidlig om morgenen. Har du vært ute, så skift klær og ta en dusj når du kommer inn. Du kan i mange tilfeller ha fordel av å få behandlinger hos en soneterapeut eller akupunktør.

Unngå alle stoffer som irriterer slimhinnene. Noen tåler ikke røyk fra grill eller peis samt tobakksrøyk. Andre reagerer på sterke lukter som parfyme. Mange som ikke tåler syntetiske parfymer, tåler lukten fra essensielle oljer.

Earthing, også kalt grounding, er når du går barbent i naturen. Kanskje ikke den beste idéen hvis du har alvorlig pollenallergi. Hvis du tåler litt pollen, kan du gjøre det. Earthing har en helt fantastisk effekt på nervesystemet. Hvorfor jeg nevner det i sammenheng med en pollenallergi, er fordi pollenallergikere ofte føler seg i dårlig fysisk form, blir lett irritable og utålmodige overfor sine omgivelser, noe som kan medvirke til unødig stress. Her kan Earthing redusere stressfølelsen.

Louise Hay skriver om høyfeber:

Følelsesmessig blokkering.

Frykt for det formelle.

Føler seg forfulgt.

Skyldfølelse.

Et nytt tankemønster som kan være en hjelp: Jeg er ett med ALT I LIVET. Jeg er alltid trygg.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.