Månedsmagasinet på Costa del Sol
Syv skritt for en god vår

Syv skritt for en god vår

Jeg opplever at verden for øyeblikket er i total ubalanse. Det hersker stor usikkerhet om hva fremtiden bringer, og hvilke konsekvenser det får for oss. Likevel føler jeg at de fleste av oss gjør vårt beste for å opprettholde en god hverdag ved å ivareta daglige gjøremål og forpliktelser. Uansett banker våren på døren. Vi stopper ofte opp i denne tiden og overveier hvordan vi best mulig kan gå våren og sommerhalvåret i møte. Mange av oss har noen småskavanker som vi gjerne vil passe på med sunn mat, kosttilskudd og fysisk trening. Og The show must go on – det har mitt lange liv lært meg.

I denne artikkelen har jeg valg å sette søkelys på KOSTHOLD, HÅRTAP, CELLULITTER, SEKSUALLIV, STRESS, SØVN OG GLEDE.

Kosthold

Det kan være lurt å ta din daglige kost opp til revisjon. Det finnes mange forskjellige kostretninger, og det er viktig å velge kosten eller kostretningen som passer deg best. Mange av oss ønsker bare å slanke oss de overflødige fem kiloene som plager oss når vi skal inn i lettere klær. Én av kurene som jeg synes høres tiltalende ut, og som er sunn, overkommelig og total ufarlig, kalles 5:2.

Teorien går ut på at du spiser normalt i fem dager i uken og så holder to dagers lett faste, hvor kvinner bør spise 500 kalorier og menn 600. Du kan finne mer om dette på nettet, og det er også skrevet gode bøker om emnet.

Hårtap

Noe som virkelig kan gi oss kvinner panikk og ødelegge selvfølelsen, er når vi plutselig begynner å miste håret. Jeg tror vi oppfatter vårt hår som ‘glorien’ rundt hodet. Normalt mister alle rundt 50 – 100 hår om dagen. Det kan være mange årsaker til hårtap, f.eks. hormonendringer, for lavt stoffskifte, medisin, stress, sykdom, dårlige spisevaner samt arvelige tendenser m.m. Er det sykdom med i bildet, må du selvfølgelig snakke med legen din, og ellers er det en masse du selv kan gjøre.

Gode kosttilskudd er:

 • Biotin og Zink kan være av stor betydning for hårrøttene.
 • L- Lysine som er en aminosyre kan være en god faktor til økt hårvekst.
 • MSM (methylsulfonylmethane) har vist seg ofte å både styrke håret og øke hårveksten.
 • En kombinasjon av B-vitaminer som de fleste mangler, kan også gjøre underverker for hårvekst.

Vær litt tålmodig hvis du begynner med noe av dette. Det kan ta litt tid før du merker virkningen for alvor.

Cellulitter

Når de fleste kvinner har fylt 30 år, begynner de første tegnene på cellulitter å melde seg. Det kan komme alle steder på kroppen, uansett vekt og fysisk tilstand. Ofte er det snakk om arvelige faktorer. Det har vært studert i mange år uten store resultater. Det kan oftest ikke trenes bort, og forsvinner som regel heller ikke ved slanking.

For å redusere cellulitter eller holde dem borte, er det viktig at du unngår overvekt.

Selvfølgelig er det viktig med en viss form for fysisk trening, og jeg tror at visse former for yoga og pilates er noen av de beste måtene å forebygge og redusere cellulitter. Når det gjelder kosten er det visse ting du må unngå for mye av for å stoppe utvikling av cellulitter. Unngå for mye salt og sukker, og hold deg til en kostplan, f.eks. Paleo med få karbohydrater. Hold deg kanskje til en anti-inflammatorisk kostplan, og spis overveiende økologisk.

Gode kosttilskudd er:

 • Produkter med collagen.
 • C-vitaminer.
 • A-vitamin hjelper med å bygge collagen og gjenoppbygge elastisiteten i huden.
 • Gotu cola kan stimulere kapillærene og forbedre sirkulasjonen i vevet.

Et godt seksualliv

Dr. Steve Nelson uttalte en gang; «Lav seksualdrift er en indikator for at en person er syk”

Kanskje litt harde ord. Jeg tror at ikke bare sex, men ekte kjærlighet, er en veldig viktig del av våre liv. Deepak Chopra skriver i en av sine bøker at den seksuelle energien er universets skapende kraft, og alt som er levende har sin opprinnelse i seksuell energi. Den ayurvediske læren beskriver forskjellige kosthold for å ernære en god seksualitet, bl.a. frisk frukt og grønnsaker, gjerne avocado, fullkornsprodukter, honning, mandler og nøtter, samt meieriprodukter fra dyr som har et godt liv. Sjokolade påvirker også ditt lykkehormon serotonin. Unngå for mye alkohol, overprosessert og dypfryst mat og kunstige søtningsstoffer.

Gode kosttilskudd er:

 • Ginseng
 • Ashwaganda er velegnet til både kvinner og menn.
 • Maca er blitt veldig kjent de siste årene. Det øker både din energi og seksualdrift. Det blir ofte kalt peruansk ginseng. Fås både i pulver og kapsler.
 • E-vitaminer er nødvendige for å danne sexhormoner.
 • Zink må ikke glemmes, spesielt for menn.
 • En kombinasjon av aminosyren l-Arginine og aminosyren Taurine sammen med Pycnogenol medvirker til å øke den seksuelle nytelsen.

Stress

Stress har nesten blitt en folkesykdom. Som verden ser ut i dag med økte prestasjonskrav, all informasjonen som strømmer til oss i en verden ute av balanse, samt utilstrekkelig matkvalitet, kan det neppe være annerledes. Det er noe vi imidlertid kan bekjempe. Stressreaksjoner skaper fysiologiske endringer som skader kroppen og fremskynder aldring. Stress kan medvirke til inflammasjoner som trolig kan føre til andre lidelser og antas å øke din risiko for hjerteanfall med opp til 27 %.

Gode kosttilskudd er:

 • Et godt multivitamin/mineralprodukt kan redusere både stress og nervøsitet.
 • C-vitamin forbrukes i store mengder ved stress, så ta gjerne et ekstra tilskudd.
 • Magnesium brukes også mye hvis du er i en stress-situasjon. Så det kan være ett av de beste våpnene mot stress.
 • B-vitaminer hjelper også til å redusere ditt stressnivå, og mange i den vestlige verden mangler B-vitamin.
 • Ashwaganda har i en studie vist seg å kunne redusere stressnivået med opp til 28 %. Den støtter funksjonen av binyrene.
 • Planten Rhodiola er mitt foretrukne stressmiddel. Den gir deg energi og reduserer stress.
 • Sitronmelisse kan være en god idé og hjelper også til en god natts søvn. Fås både som te og i kapsler.


Søvn

Det er viktig med tilstrekkelig søvn. Den naturlige søvnen er på alle måter regenererende. Det er et vitenskapelig faktum at en times søvn før midnatt er like mye verdt som to timers søvn etter midnatt. Det er viktig med en god madrass. Sørg for å sove i et godt luftet rom. Ikke spis for tungt om kvelden, og spis minst et par timer før du skal sove. Du må koble av fra dagens mange inntrykk. Er det mange lyder rundt deg når du skal sove, kan det være en god idé å lytte til avslappende musikk. Bruk evt. høretelefoner. Unngå stimulanser som alkohol, kaffe og sukkerholdig mat.

Gode kosttilskudd er:

 • B-vitaminer. Det finnes mange gode kombinasjoner. Skal helst tas om morgenen.
 • D-vitaminer kan være en god hjelp.
 • En kombinasjon av kalk, magnesium og silisium kan også ha en god virkning på søvnen.
 • Melatonin kan være en god hjelp.
 • Baldrian og humle, evt. i kombinasjon, kan være gode å ta rett før du skal sove.
 • Kamille har en beroligende virkning og kan gjerne nytes som en kopp te før sengetid.

Glede

Du kjenner helt sikkert den indre boblen av glede som fyller deg når du opplever noe vidunderlig eller plutselig kommer til å tenke på noe som gir deg en god følelse. Positive følelser er med på å gi deg god pust og føle deg harmonisk og i balanse. Mange forskere, vitenskapsfolk og andre tror at sykdom kan skyldes både psykiske og følelsesmessige årsaker, som f.eks. negative tanker, sinne, stress osv. Mange er tilbøyelige til å stanse ved alle hindringer og vanskeligheter som står i veien for dem. Når du faller ned i slike hull, tving tankene sine i andre baner. Det lyder kanskje vanskelig og overfladisk ut, men husk at det etter hvert er anerkjent vitenskap at like tiltrekker like, så det er lurt å øve seg på å tenke gode tanker. Fortell deg selv så snart du slår opp øynene om morgenen: ”Denne dagen er en god dag.” Vær oppmerksom på alle tingene rundt deg som du bør være takknemlig for. Tilgi menneskene du mener har gjort deg vondt. Ikke så mye for deres skyld, men for at du selv kan komme videre i livet ditt.

Gi opp alle former for selvkritikk. Still deg daglig foran speilet og fortell deg selv at du elsker deg.

Bare du har kontroll over ditt sinn, og du har mye mer makt enn det du aner!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.