Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jeg elsker våren. Det føles vidunderlig livsbekreftende å se hvordan allting spirer og gror. Trær og blomster springer ut. Akkurat nå blander blomstrende mandeltrær, med sine fine pastellfarger, seg med vakre, gule mimosaer. Folk er glade og nyter solen og utendørslivet igjen.

Men for mange, både barn og voksne, kan våren være en sann tortur og et mareritt med nysing, kløende, røde øyne og en tett, rennende nese. Ofte ligner symptomene en forkjølelse, men forkjølelser forsvinner i løpet av et par dager. Hvis symptomene ikke forsvinner så raskt, er det mulig at tilstanden kan skyldes en allergi. I tillegg til de vanligste symptomene, kan det også i noen tilfeller være pustevansker, hoste og hvesing fra lungene. I tillegg føler mange seg trette, uopplagte og har ofte vansker med å konsentrere seg.

Vårallergi forekommer vanligvis i alderen 5–40 år. Etter som man blir eldre, vokser man seg fra den. Men mange som hatt barneeksem eller astma som barn, regnes for å ha en større risiko for å utvikle pollenallergi.

Vårallergi er en uvanlig reaksjon, hvor kroppen utvikler et overaktivt immunsystem som sender ut histaminer når den registrerer stoffer som den tror kan være skadelig. Selv om disse normalt ikke er skadelige for helsen, fortolker kroppen dem som en trussel. Ved vårallergi blir man ekstremt følsom overfor pollen fra f.eks. gress og ftrær og busker.

Her i Spania sprer mange forskjellige planter pollen om våren. F.eks. oliventrær, banantrær, eik, mimosaer og gress m.m. I Skandinavia er den store synderen bjørk og ulike gressarter. Det virker som om forekomsten av vårallergi er økende. I Spania beregnes det at mellom 7 og 10 millioner er allergiske. Norges Astma- og Allergiforbund antar at rundt 20 % av Norges befolkning lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi –omtrent 1 million nordmenn.


Ordene høysnue og pollenallergi brukes litt om hverandre, men denne artikkelen handler hovedsakelig om pollenallergi, som regnes for å være ansvarlig for halvparten av høysnuesymptomene. Pollen betyr fint støv på latin, hvilket godt beskriver at det er støvet fra diverse gress og andre planter som gir problemene. Pollen produseres av mannlige blomstrende planter og pollensesongen begynner i februar/mars, slik at pollenallergi gjentar seg hver vår eller sommer.

Pollen fra gress er en av de største årsakene til allergi over hele verden. I Spania beregnes det at ett av fire barn er overfølsomme overfor en eller flere gressarter. I den sørlige delen av Spania er den mest vanlige allergien olivenpollen, siden oliven dyrkes i hele Sør-Spania.

Kosten

Matens sammensetting er viktig, og lider du av pollenallergi, bør du spesielt være oppmerksom på hva du putter i munnen. Noen pollenallergikere opplever at enkelte matvarer gir de samme symptomene fordi de inneholder de samme stoffene som finnes i pollen. Det kalles en kryssreaksjon. Det regnes med at ca. 70 % av de som har pollenallergi, f.eks. overfor bjørk, også har problemer med å tolerere visse nøtter, frukter og grønnsaker. I den forbindelse må du også være oppmerksom på mat som inneholder de produktene som du er allergisk overfor. Det kan være sjokolade med nøtter, marsipan m.m.

I mange land finnes Astma- og Allergiforeninger. Det kan være en god idé å melde seg inn i et slikt forbund hvor man kan få mye råd og hjelp. Samtidig finnes en masse brosjyrer om pollenallergier som du ofte finner gratis på apoteker eller hos legen.

Velg gode, friske råvarer, helst økologiske. Unngå så mye som mulig industriell mat og mat med tilsetningsstoffer. Det er lurt å velge fiberholdig mat, som er gunstig for tarmfunksjonen. Fiber finnes i fullkornsprodukter, frukt, poteter, grønnsaker, belgfrukter m.m. Spis masse frukt og grønt, som er fulle av gode næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Ikke spis for mye oksekjøtt, som er veldig syreholdig. Velg vesentlig fisk og lyse kjøttsorter, som kylling og kalkun. Unngå sukker, spesielt hvitt sukker, som påvirker immunsystemet, blodsukkeret og tarmfloraen. Mange mennesker har det best når de unngår hvitt mel, pasta og i det hele tatt glutenrike produkter.

Salt er viktig for væske- og mineralbalansen, men bruk det med måte og velg et godt salt f.eks. himalayasalt, som inneholder gode mineraler.

Er du en stor kaffedrikker, kan det være bra å begrense det til f.eks. to kopper daglig. Drikk den første kaffekoppen ved 11-tiden, så kroppen ikke starter dagen med et syresjokk. Start i stedet morgenen med gode urteteer.

Alkohol belaster leveren, tarmene og nyrene, så reduser det mest mulig. I stedet for sterksprit, velg en god vin som drikkes med måte. Drikk godt med vann av god kvalitet. Vann er et oppløsnings- og transportmiddel for f.eks. mineraler og vannoppløselige vitaminer.

Drikk gjerne grønn te. Det eliminerer produksjonen av IgE og histamin, så kroppen ikke føler seg så angrepet.

Kosttilskudd

Du kan selv gjøre mye for at dine slimhinner blir sterke og for å styrke ditt immunsystem.

 • Som base, ta et godt multivitamin-/mineralprodukt.
 • Du kan evt. supplere med ekstra B6, som er et naturlig antihistamin og ofte anvendes ved allergi.
 • Ta gjerne ekstra C-vitamin som støtter immunsystemet og hjelper til å forebygge forkjølelse, og som kan være en god hjelp mot allergi.
 • Husk evt. en ekstra dose med A-vitaminer, som styrker slimhinner og immunforsvaret. Jeg har gjennom årene sett mange som har blitt hjulpet ved å ta et ekstra tilskudd av A- og E-vitamin. Hvis du er gravid, må du ikke ta ekstra tilskudd av A-vitamin.
 • E-vitamin styrker arterier og vener og er en viktig antioksidant.
 • En undersøkelse fra 2009 viste at Pycnogenol, som er et patentert ekstrakt av barken av fransk strandfuru, kan redusere symptomene vesentlig fra øyne og nese ved pollenallergi. Forsøk med Pycnogenol viser at ekstraktet kan påvirke mastcellene, som er cellene som sender ut histaminene. Kan være godt å ta sammen med D- og C-vitaminer, idet Pycnogenol og vitamin C og D er rike på antihistaminer fra naturens side.
 • Nye undersøkelser viser at mangel på D-vitamin kan ha betydning for utviklingen av allergier, så et tilskudd kan være bra, da det viser seg at D-vitaminmangel er utbredt.
 • Mesteparten av vårt immunsystem finnes i tarmene, så et tilskudd av et godt produkt med melkesyrebakterier (Probiotika) kan vœre bra.
 • Echinacea, Rød Solhatt, hjelper ditt immunsystem og kan medvirke til at overreaksjoner mildnes, så slimhinnene blir mindre sårbare.
 • Tilskudd med ingefær er velkjent og bra til å hjelpe sårbare slimhinner.
 • Det kan være en god idé å inhalere eterisk olje fra peppermynte. Peppermynte inneholder et stoff som blokkerer produksjon av histamin og reduserer nysing og rennende nese.
 • Brennesle kan være årsak til hudreaksjoner, men tatt som te kan det hjelpe å lindre symptomene ved pollenallergi.
 • Hvitløk hjelper til å bekjempe allergi. Sørg for å få en god kvalitet.
 • MSM – Methylsulfonylmethane – har hjulpet mange pollenallergikere, som beskriver at symptomene har blitt vesentlig redusert ved å spise MSM, som fås både som pulver og tabletter. For noe mennesker er 1–2 gram daglig nok til at holde allergisymptomene i sjakk. Andre må ha 2–3 gram før MSM hjelper.

Tips

La all røyking være forbudt. Tobakksrøyk kan forverre reaksjonene på luftveisallergier.

Pass også på sterke lukter, f.eks. parfyme, forskjellige kjemikalier, gasser og maling. Vi vet at en positiv livsholdning uten for mye stress, med en god kost og vitaminer bidrar til god helse og velvære. Det er veldig viktig å kontrollere stress, da det kan forverre en allergi med økt pustebesvær. Luft ut huset morgen og kveld, hvor pollentallene er lavest.

Når du har vært ute kan det være lurt med en dusj, hvor du vasker pollen ut både av kropp og hår før sengetid.

Sørg for å ha det rent i hjemmet. Rengjør med en våt klut for å fange den maksimale mengden støv.

Det er flere forskjellige apper om allergi. Gå på nettet og finn den som er best for deg, også i forhold til hvor du befinner deg i verden.

Dagens pollentall kan du få direkte inn på mobilen, som er den beste måten å få dine daglige pollenoppdateringer på. Du kan opprette en personlig pollenprofil.

Det finnes også noen apper som har søkelys på kryssallergi. De kan være til stor hjelp for dem som har pollenallergi. Mange apper varsler om pollentallene fem dager fremover.

Noen apper fra Norges Astma- og Allergiforbund er gratis. (https://www.naaf.no/)

Accuweather forteller deg om pollentallene der du bor noen dager fremover, så du kan forberede deg. Sjekk på Accuweather.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet