Månedsmagasinet på Costa del Sol
Roques de la Vila, Finestras ‘kinesiske mur’

Roques de la Vila, Finestras ‘kinesiske mur’

En dramatisk skjønnhet.

For de som søker opplevelser utenom typiske turistdestinasjoner, er Roques de la Vila et MUST. Stedet er en påminnelse om at Spania fremdeles har mye å tilby folk som våger å gi seg ut på oppdagelsesferd utover sedvanlige, utstakede veier.

I Huesca-provinsen finnes noen storslåtte fjellformasjoner som strekker seg høyt over turkisfarget vann, omgitt av frodig natur. På folkemunne kalles stedet La Muralla China de Finestras (Finestras kinesiske mur) eller La Muralla de Finestras. Det egentlige navnet er Roques de la Vila (La Vilas klipper), og man finner dem nøyaktig på grensen mellom Aragon og Catalonia.

Det er ikke så overraskende at klippeformasjonene kalles for Finestras kinesiske mur, da de loddrette fjellveggene skyter flere meter rett opp i været. På en lengre strekning løper også fjellveggene parallelt med hverandre, noe som naturlig leder tankene til jordens lengste byggverk og en av verdens mest besøkte turistattraksjoner – den kinesiske muren.

Skjønnhet, eventyr og dramatikk

Men her, i motsetning til i Kina, trenges man ikke mellom tusenvis av turister. I stedet er det en sann naturopplevelse i det beskyttede naturområdet Sierra del Montsec mellom fjellkjeden Sabinós og vannreservoaret Canelles. Derfor er sjansen for å oppleve mektigheten i ensom majestet, stor. Roques de la Vila er både skjønnhet og eventyr med dramatiske klippeformasjoner, glitrende vann og en fredelig atmosfære.  

Selv om det på avstand kan se ut som noe som menneskeheten har skapt, ble disse geologiske kalksteinsrekkene skapt under krittperioden for rundt 100 millioner år siden. De loddrette klippeformasjonene forklares som resultat av svekkelse da to litiumfargede plater kolliderte med hverandre og deretter millioner av år med erosjon av kalksteinslagene.

Mellom de to parallelle lagene, eller ‘murene’, finner man kapellet Ermita de San Vicente fra 1000-tallet og restene av middelalderslottet Castillo de Finestras. På Middelalderen var stedet perfekt for et slott, da de høye steinformasjonene fungerte som en naturlig festning og vern. Kapellet ble bygd over restestene av en muslimsk borg som brukte en del av klippen som en naturlig vegg.

Utfordrende fjell og kjølig vann

De imponerende klippeformasjonene starter på toppen av fjellet der den ubebodde byen Finestras ligger og fortsetter nedover skråningen som gjør ‘muren’ enda mer dramatisk. Derifra krysser fjellveggene reservoaret (med en åpning hvor Canalles-reservoarets vann kan passere) og fortsetter oppover på den andre siden inntil de forsvinner inn i fjellet. Den naturlige steinmuren er 840 meter lang og på visse steder er fjellveggene mer enn 20 meter høye.

Å gå opp til restene av Ermita de San Vicente som altså er en del av ruinene etter Castillo de Finestras, kan være litt av en utfordring. Til tross for at strekningen er knapt én kilometer, tar det gode 30 minutter. Stien kan være litt dårlig markert og vanskelig. Den slynger seg frem mellom forlatte terrasser og går opp og ned, til tider bratt, mellom einer og steineiker. På den siste delen finnes det noen trappetrinn og et tau som gjør det lettere å ta seg frem både på opp- og nedturen.

Man kan også gå ned til reservoaret og beundre klippeformasjonene nedenfra, og hvis været er varmt, kan man tillate seg et svalende dypp i det turkise, kjølige vannet.

Byen Finestras

Den imponerende, naturlige klippemuren begynner ved den ubebodde byen Finestras som ligger med utsikt over klippene. Området her var bebodd, i hvert fall tynt befolket, frem til 1960, og selv om det i dag bare er ruiner igjen av byen, finnes det et kapell til Santa María og restene av en gammel olivenmølle.

Beste utsikten over ‘muren’

Den beste utsikten over La Muralla de la Finestras får man fra kapellet Ermita San Marco. Dette er en liten, beskjeden bygning (åpen for allmennheten) ca. 350 meter fra Finestras. Herifra har man en fabelaktig panoramautsikt over kalksteinsmuren og Ermita de San Vicente. Dessuten er det et utmerket sted å nyte en medbragt matpakke.

Ermita de San Vicente.

Severdigheter i nærheten

Canelles-reservoaret

Det store reservoaret og demningen Canelles ble bygd på 1960-tallet av hva som den gangen het Enher, nå Endesa. Reservoaret har en kapasitet på 688 kubikkhektometer og elven som leder til den heter Noguera Ribagorzana. På grunn av demmingen av området, ble nærliggende jorder og veier oversvømt. Dette ledet til at småbyene i trakten ble isolert og er grunnen til at Finestras etter hvert ble forlatt. Reservoaret markerer ellers grensen mellom provinsene Huesca (Aragonia) og Leida (Catalonia), og er vel verdt en stopp.

I dag finnes det flere virksomheter forbundet med reservoaret som tilbyr f.eks. leie av kajakker og båtutflukter – nok en måte å beundre de mektige klippeformasjonene, naturen og det turkise vannet.

Ravinen Montrebei

I nærheten av Roques de la Vila (det egentlige navnet på La Muralla de la Finestras) ligger den pittoreske ravinen Montrebei som har blitt skapt av elven Noguera Ribagorzana. Ravinen kan nå oppleves på nært hold takket være at det har blitt bygd trestier langs de imponerende ravineveggene.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.