Månedsmagasinet på Costa del Sol
Å sette fyr på oksenes horn, å få dem til å hoppe på sjøen og å holde dem i bånd

Å sette fyr på oksenes horn, å få dem til å hoppe på sjøen og å holde dem i bånd

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Høydepunktet på en spansk bys årlige fiesta har ofte noe med en okse å gjøre. Rettere sagt er det mishandling av dyrene, hvor man kan forsøke å vise hvor modig man er ved å slå, spidde eller løpe foran oksene, som kan veie opp til et halvt tonn. Eller kanskje sette fyr på dem.
Tyrefekting er vi kjent med, men hva går de andre tradisjonene ut på? De er noe forskjellige, og terminologiene varierer fra region til region.
Her skal vi gjøre rede for noen av dem.

Toro de fuego eller toro embolado

Førstnevnte betyr jo okse i brann, mens embolado kan oversettes til baller eller kuler.
Det referer til kuler som lages av et klebrig stykke stoff med tjære eller terpentin. I begge tilfeller binder man en okse til en påle på byens sentrale plass eller i tyrefekterarenaen. De nevnte kulene settes på hornene, og man setter fyr på dem. Noen steder vikler man tøy eller avispapir rundt hornene, heller tennvæske på og setter fyr på det. Et tredje alternativ er å binde fakler til hornene. Fyrverkeri kan også inkluderes.
Oksen slippes fri på plassen eller i gatene, hvor den kun kan forsøke å unnslippe flammene ved å løpe inn i alt mulig for å slukke ilden. Men den kan brenne i timevis, og tjæren kan dryppe ned på dyret. Resultatet er brente horn, ører, øyne m.m.
I 2018 havnet en mann i klemme mellom oksens brennende horn og et stakitt. Han døde.

Toro con soga

Det skal forstås som okse med tau. Noen steder kalles det også toro con cuerda. Men oksen er altså bundet rundt hornene.
Når oksen er bundet, som kalles toro ensogado, slippes den ut i gatene. Her forsøker man å holde den fast, som om det var en vilter hund i bånd. Dette dyret veier bare en hel del mer, har horn og har ikke før vært i bånd før, så for å fremprovosere den ønskede atferden slår man den og river den i halen o.l.
Alt mens orkesteret spiller.
Denne forestillingen foregår i ca. 90 forskjellige byer i flere regioner, blant annet Madrid, Andalucía, Baskerlandet, Castilla og León samt Navarra, hvor en av de mest populære er i byen Lodosa.

Bous a la mar

Det oversettes til okse i havet. Og det er nøyaktig hva det er. Det foregår primært i Catalonia og Valencia, derav det katalanske navnet.
Her fester man ved å løpe med okser etter seg til en avsperret del av havnen. Det er sperret av på tre sider, så det kun er åpent ut mot havet.
Her handler det om å lokke oksene helt bort til kaien og i siste øyeblikk hoppe til side, slik at kun oksene faller i vannet. Vil ikke oksen benyttes alle mulige finter, og den personen som får oksen over kanten har vunnet.
Båter kjører så ut til oksen, det kastes et tau rundt halsen på den, og man forsøker å få dratt den i land. Det lykkes ikke alltid, og dyret drukner.

Encierro

Dette er okseløpene som holdes i mange byer, men som vi best kjenner til fra San Fermín festivalen i Pamplona.
Navnet encierro kommer fra den innhengningen hvor oksene holdes inntil løpet starter.
Herfra slippes seks okser hver dag ut i gatene kl. 08.00 fra 7. til 14. juli. Aficionados og drukkenbolter løper foran, ved siden av og bak en del av veien. De kan ikke følge med oksene hele veien.
På bare et par minutter tilbakelegger oksene 825 meter, opp til byens tyrefekterarena, hvor oksene samme ettermiddag inngår i en tyrefekting. I de fleste tilfeller med det forventede resultat.
I løpet av uken besøkes Pamplona av rundt 1,5 millioner mennesker.

Correbous

Uttrykket correbous brukes mye. Det er et katalansk uttrykk for okseløp, men det kan også være et generelt uttrykk for både okseløp, okser i brann og okser i bånd. Okseløp kan også hete bous carrer. Sistnevnte fenomen kaller man i de to øst-spanske regionene for bous capllaçats. Toros embolados kalles bous embolats.

Toro de la Vega

De nevnte tradisjonene foregår fremdeles. Det er dog én som er blitt forbudt, og det er Toro de la Vega i Tordesillas, Valladolid. Navnet kan oversettes til okse på engen.
I forbindelse med denne festivalen drepte man en okse hvert år på datoen for Virgen de la Peña i september. Det gjorde man i 500 år.
Det foregikk ved at man slapp oksen løs gjennom gatene og ut på engen ved Dueroflodens bredder. Hundrevis av mennesker til fots eller på hesterygg, som om de var picadores til tyrefektinger, stakk så oksen med spyd. Det gjorde de igjen og igjen, helt til oksen døde.
I 2016, etter mange protester fra dyrevernsforeninger, innførte byrådet et forbud. I stedet avholdes en encierro. Det er langt fra alle innbyggerne fornøyd med.
 
Fakta
– I forbindelse med disse tradisjonene anslås det at ca. 3.000 okser drepes hvert år. Det inkluderer ikke de som dør i tyrefekterarenaene.
– Da den lokale regjeringen i Catalonia i 2010 besluttet å forby tyrefekting, unnlot man å inkludere de andre tradisjonene.
– Det er fortsatt kun innført forbud mot tyrefekting i Catalonia og på Kanariøyene.
– Den forrige konservative sentralregjering fant støtte hos forfatningsdomstolen, som i 2016 underkjente de lokale regjeringenes beslutninger.
– På Balearene ble det allikevel i 2017 forbudt å drepe oksen i arenaen. Tyrefektingen må maksimalt vare i 10 minutter. Tyren returneres senere til friheten.
– Det blir kanskje holdt færre tyrefektinger, men det blir til stadighet holdt flere av de andre arrangementene som vi her har nevnt, da interessen er stigende, mener dyrevernsforeningen AnimaNaturalis.
– Pengene kommer i de fleste tilfeller fra kommunekassen, altså betaler skatteyterne.
– Har kommunen ikke råd til en okse brukes en ku eller en kalv.
Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet