Månedsmagasinet på Costa del Sol
De biske pepperfruktene fra Padrón

De biske pepperfruktene fra Padrón

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
peberfrugt
 
Å spise de små stekte pepperfruktene Pimientos de Padrón, er som å spille en omgang kulinarisk russisk rulett. Noen enkelte av pepperfruktene er like sterke som om de skulle være chili, mens andre smaker friskt og nærmest søtt og kan minne om ferskplukkede ertebelger.
Man kan ikke se forskjell på dem, og det er ikke nødvendigvis de helt små som minner mest om chili som man må ta seg i akt for. Det anslås at mellom fem og ti prosent av dem er sterke, men denne regelen holder ikke bestandig.
 
Fra Mexico til Spania
Pepperfruktene skulle engang på 1500-tallet være bragt fra det området som i dag utgjør Mexico, til Spania av noen fransiskanermunker som begynte å dyrke dem ved en landsby kalt Herbón i Galicia. Denne byen ligger i kommunen Padrón, og… – ja, riktig gjettet.
I løpet av de neste århundrene gjennomgikk planten en evolusjon i det kjølige nordspanske klimaet der de ble mindre, og det har på én eller annen måte resultert i de noe spesielle pepperfruktene.
Tradisjonelt har man høstet dem fra mai måned og utover sommeren, men pepperfruktenes lekre smak og noe risikobetonte kvaliteter, har medført en popularitet som gjør at man nå dyrker dem året rundt i drivhus.
I Galicia har pepperfruktene dessuten vært opphavet til ordspråket som også anvendes i mange andre sammenhenger: Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non, hvilket betyr: Som med pepperfruktene fra Padrón; noen biter, andre ikke.
 
Meg vil dere ikke spise!
Det er en kjemisk forbindelse med et stoff som kalles capsaicin dom gir den sterke smaken og som finnes i plantene i capsicum-slekten. Hit hører både chili og pepperfrukter som vår venn her. Plantene utvikler stoffet som et forsvar mot sultne insekter og andre dyr.
Det forklarer likevel ikke hvorfor noen utvikler mer av dette stoffet og dermed blir så voldsomt mye sterkere enn andre. En sammenheng kan finnes i forskjellene på soleksponering, jordbunn og vanning, men likevel er det forskjeller på fruktene som kommer fra samme plante. En teori vil ha det til at de sterke absorberer mindre av det saltet som må drysses på de stekte pepperfruktene enn de milde gjør, og at de avlange er mildere enn de butte.
Men man kan aldri vite helt sikkert.
Vil man unngå å få smaksløkene helt svidd, er det eneste man må gjøre å bite forsiktig i enden på hver pepperfrukt før man spiser alt sammen. Men det er dette spillet, denne frykten som gjør det så spennende å spise pepperfruktene fra Padrón.
 

Pimientos-fakta

ŸLangt de fleste tapas-barer har dem på menyen.
De fås det meste av året i nesten alle supermarkeder og torghaller.
De er svært bitre i rå tilstand.
Det latinske navnet er Capsicum anuum.
De høstes normalt når de er 5 – 7 cm lange.
Oppskriften: Stek pepperfruktene i et par minutter i olivenolje, til skinnet får ”vabler”.

Dryss med grovt salt, og spis dem varme og med fingrene.

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet