Månedsmagasinet på Costa del Sol
Meglerspalten: Trenger jeg også energisertifikat for utleie?

Meglerspalten: Trenger jeg også energisertifikat for utleie?

Mange vet at man siden 2013 er lovlig forpliktet til å ha et energisertifikat når man selger en bolig. Eller rettere sagt, så tror de at de vet det.

Mange vet ikke at de som eier av en bolig, faktisk er forpliktet til å ha et energi-sertifikat (CEE) allerede når boligen annonseres til salgs, utleie og korttidsutleie! Hvis man ikke har et gyldig energisertifikat i annonsen, kan man som eier få bøter på opptil 6000 euro. Det er derfor viktig at du som boligeier i Spania skaffer et gyldig energisertifikat før du selger eller leier ut din bolig.

Hva er et energisertifikat og hvordan får man det?
Et energisertifikat er et dokument som viser hvor energieffektiv en bolig er. Det gir informasjon om boligens energiforbruk, CO2-utslipp, isolering, oppvarmning, kjøling og belysning. Et energisertifikat gir også anbefalinger om hvordan man kan forbedre boligens energiytelse.

Et energisertifikat utstedes av en autorisert tekniker som besøker boligen og gjør en inspeksjon og målinger. Bygningsinspektøren gir deretter boligen en karakter fra A til G, hvor A er det beste og G er det verste. Et energisertifikat er gyldig i 10 år, med unntak av boliger med karakteren G som gjelder i 5 år siden lovendringen i 2021.

Hvor mye koster et energisertifikat? Prisen for et energisertifikat varierer beroende på boligens størrelse, beliggenhet og type. Det kan også påvirkes av tilbud og etterspørsel på markedet. I gjennomsnitt kan man regne med å betale mellom 100 og 300 euro for et energisertifikat. Det er boligeieren som står for kostnaden og er ansvarlig for å ansette en inspektør. Etablerte meglerfirmaer har vanligvis dette som en service og ordner dette for sine kunder, og i mange tilfeller står de for kostnaden.

Hvorfor er et energisertifikat viktig?
Et energisertifikat er ikke bare et lovkrav, men også en måte å vise at du bryr deg om miljøet og din lommebok. En energieffektiv bolig har lavere driftskostnader, høyere komfort og bedre luftkvalitet. Dessuten kan en god energikarakter øke boligens verdi og attraktivitet på markedet, blant annet ved at mange banker nå tilbyr bedre lånevilkår for boliger med gode energikarakterer.

På energisertifikatet skriver teknikeren også en del råd for hvordan man kan forbedre energikarakteren gjennom f.eks. renoveringer og bytte til nyere hvitevarer.

At dette er viktig for kjøpere og de som skal leie en bolig på langtidsbasis, er jo logisk. Hvorfor det nå er obligatorisk for en korttidsutleie der eieren normalt står for strømregningen, har vi likevel vanskelig for å forstå. Men slik er de nye reglene fra 2021. Så nå vet dere det! 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.