Månedsmagasinet på Costa del Sol
Et liv dedikert til rovfugler

Det Norske Magasinet møter Beatriz E. Artero

Det er en vakker, men dog kald januar-morgen når Det Norske Magasinets journalist møter Beatriz på et hotell like ved Puerto Marina i Benalmádena. Hun slentrer rolig inn på hotellet med en tilsynelatende usedvanlig veldressert fugl på armen; en flott rovfugl av arten Kaktusvåk, eller «Harris Hawk» som den kalles på engelsk. Plutselig slår den store rovfuglen med vingene og flakser ned fra armen til Beatriz. Hun er på jobb sammen med sin faste følgesvenn, og den imponerende rovfuglen kjenner rutinene og begynner å hoppe opp trappene fra resepsjonen, et trinn om gangen, som for å signalisere at hun vil opp i høyden. «Kom å bli med, hun vil opp og ut på taket for å fly», ler Beatriz, som etter avtale med Det Norske Magasinet og hotellet har fått klarsignal på at vi kan få være med under dagens første oppdrag.

Beatriz, du har et fantastisk spennende og uvanlig yrke – men hva er det egentlig du gjør?

– Ja, jeg stortrives med dette, og kunne ikke tenke meg et bedre yrke. Jeg er opprinnelig fra Jáen og utdannet biolog, men for 3 år siden valgte jeg å fly rovfugler på daglig basis. Jeg bor nå i Málaga, og hver dag reiser jeg til våre fasiliteter i Alhaurin de la Torre og henter ut en rovfugl, som jeg flyr på ulike steder langs Costa del Sol, fra Málaga by til Algeciras. Oppdraget er å formelt biologisk kontroll av hovedsakelig måker, og dette gjør vi ved å regelmessig fly rovfugler i det området vi ønsker å forhindre at store bestander av måker etablerer seg. Det er nok å fly rovfuglene i området, da oppfatter måkene raskt stedet som rovfuglens revir, og holder seg unna. Ingen måker blir drept i prosessen, vi jakter ikke på måkene.

Men ville ikke måker være et naturlig bytte for denne Kaktusvåken?

– Nei, i naturen jakter de hovedsakelig på smågnagere og kaniner, byttedyr som beveger seg langs bakken. Det jaktes med rovfugl i Spania, såkalt falkonering, men det er overhodet ikke noe som vi er involvert i. Tvert imot, vi er tilknyttet den største falkoneringsklubben i Andalucía, som holder til i Córdoba, og fra medlemmene får vi fugler som har vist seg å være dårlige jegere og dermed ubrukelig til falkonering! Det er heldigvis tilstrekkelig effektivt å fly en rovfugl i området noen ganger i uken, så holder måkene seg unna. De trenger ikke å jaktes på.

Beatriz løfter armen i en rask, kort bevegelse, og Kaktusvåken flyr opp i høyden og setter seg på en av hotellets balkonger. Umiddelbart lyder en måkes varselsskrik, etterfulgt av flere andre måker, og høyt oppe ser man flere av dem fly avsted fra det umiddelbare nærområdet. Kaktusvåken har bare tatt seg en liten flytur uten å være i nærheten av måkene, så ingen tvil om at dette virkelig fungerer etter hensikten! Etter noen minutter på balkongen tar Beatriz en liten bit av en kylling i hånden, og etter litt plystring og lokking tar den elegante rovfuglen sats og lander på den hanskekledte hånden hennes. Den belønnes med en liten bit av kyllingen, for om hun får spise en hel kylling er arbeidet over for de neste par timene. 

Kommer fuglen alltid tilbake til deg?

– Ja, i alle fall hittil! Rovfugler knytter seg ikke til mennesker på samme måte som f.eks. papegøyer. De liker som regel ikke spesielt godt å bli klappet og strøket på, selv om de gjerne kan tolerere det. Først og fremst handler det om mat. All trening er knyttet til mat, og fuglene veies daglig. Dersom de har spist for mye kan det iblant være vanskelig å få dem til å fly til hånden, de er simpelthen ikke sulten nok. Samtidig er det viktig at de ikke sultes eller får for lite mat, så derfor veies de daglig. Noen arter rovfugler som brukes til dette formålet har større slingringsmonn når det gjelder hvilken vekt de skal flys på, og Kaktusvåk er en av de enkleste artene, som ikke har noen tendens til å fly bort. Dersom man flyr med f.eks. en Hønsehauk eller en Spurvehauk er fuglens vekt av mye større betydning. De kan lett komme på avveie dersom de ikke er sulten og vekten er over idealvekt for flyging. 

Hvor mange ansatte er dere?

– Vi er fire personer som driver med dette, og vi har ni Kaktusvåker som vi benytter oss av, ingen av dem flys hver dag, og alle fuglene roteres blant de ansatte, slik at vi alle kan fly samtlige av dem. Oppdragene varierer, vi har hoteller, villa-eiere, lystbåthavner, parkeringsplasser og kjøpesentre og boligforeninger som kunder. Hvor ofte vi kommer ut avhenger av kundens ønske, hvor stort problemet er, og hva som er problemet. Vi kommer gjerne fem dager i uken til steder med store måke-problemer, men ofte er det nok med to dager i uken dersom problemet er duer. Kundene ser veldig raskt resultater, steder som var dekket av fugleskitt er nå helt rene.  

Bruker dere kun Kaktusvåker?

– Til denne typen jobber gjør vi det, ja. De er simpelthen best egnet og lettest å trene opp. Men vi har også noen andre rovfugler som vi flyr på oppvisninger og shows, deriblant en tam Ravn, en Tårnfalk, en Hubro og en blind Tårnugle, som ikke hadde overlevd dersom vi ikke ga den spesialpleie.

Dagens første jobb i Puerto Marina i Benalmadena er over for Beatriz og hennes Kaktusvåk, og etter en kort flytur går ferden videre til neste sted. Det Norske Magasinets journalist takker for at han fikk være med på oppdraget her på hotellets tak, og Beatriz setter seg i bilen med Kaktusvåken i sin spesialbygde transportkasse, før de begge bokstavelig talt flyr videre til neste oppdrag. Beatriz har så sannelig en drømmejobb på Costa del Sol!


Informasjon om bedriften

Beatriz er ansatt hos firmaet Bioplagas, som spesialiserer seg på biologisk bekjemping av skadedyr i hele Andalucía. Firmaet har kontor i Alhaurín de la Torre, men alle ansatte er aktivt ute hos kunder på daglig basis, så de har ingen fast kontortid. Nye kunder kan kontakte dem på tlf. 610 061 001, eller på mail; info@bio-plagas.com


Kaktusvåk (Parabuteo unicinctus)

Kaktusvåk er utvilsomt verdens mest benyttede rovfugl til falkonering, som er betegnelsen for jakt med dresserte rovfugler. Denne eldgamle jaktteknikken utøves og praktiseres i dag i mange europeiske land, bl.a. Danmark, men som alt annet som er moro og spennende er falkonering og/eller hold av rovfugler forbudt i Norge. Spania har et aktivt miljø, og som i alle andre land er hold av rovfugler strengt regulert med krav til lisens også her. Fuglene som brukes til falkonering, oppdrett og fremvisninger er uten unntak fremavlet i fangenskap, og ikke tatt fra naturen.

I naturen er Kaktusvåken en vanlig art, og utbredelsesområdet strekker seg fra sør-vestlige USA og helt ned til Chile og Argentina. Flere underarter er beskrevet, og de kan variere noe i størrelse, selv om det uansett regnes som en middels stor rovfugl. Som hos de fleste andre arter av rovfugler blir hunnen større enn hannen, og brukes derfor oftere til falkonering og oppvisninger. Kaktusvåken regnes som den letteste rovfuglen å trene, og de kan også flys i par, hvor en hann og en hunn samarbeider under jakten. Den har et rolig og behagelig gemytt, i motsetning til f.eks. Hønsehauk og Spurvehauk, som kun anbefales til personer som har lang erfaring med rovfugler. 

Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.