Månedsmagasinet på Costa del Sol
Levante, Poniente og Terral Sommerens lune vinder, eller …?

Levante, Poniente og Terral Sommerens lune vinder, eller …?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det finnes mangfoldige vindtyper som kan nevnes når det er snakk om vind i Spania. For oss som befinner oss på Costa del Sol er det først og fremst tre vinder som buster til håret vårt og som lokalbefolkningen snakker om. Selvsagt kan vinden blåse uansett årstid, men de merkes gjerne mest på den tiden vi nå går i møte – sommeren. De tre vindene er Levante, Poniente og Terral.

Levante

Levante har fått navnet sitt fordi den blåser fra det punktet hvor solen står opp. Man kan også tenke på verbet levantar som betyr å løfte opp, å heve, å reise seg eller å stå opp. Det handler altså om vinden som blåser innover Costa del Sol fra øst, typisk fra mai til oktober.

Står man i lokalbutikken mens naboene skravler om Levanten, får man ofte høre at denne vinden bringer noen spesielle fenomener. Et av disse er at håret etter sigende får mer volum når Levanten blåser og et annet er at Levanten gjør brød mindre sprøtt. Er det noe sannhet i det? Ja, det er opptil en selv å avgjøre. Fakta er imidlertid at Levanten er en østlig, gjerne veldig kraftig vind som kan nå kuling eller selv orkan styrke. Den er også hardnakket og blåser gjerne i syv til ti dager i strekk.

Det finnes tre typiske værforhold for at Levanten skal kunne oppstå: når det er høytrykk over Vest-Europa og lavtrykk rundt Gibraltar-området og i søndre Marokko, når det er høytrykk over Balearene, eller når det kommer en kaldfront inn fra vest. Typiske kjennetegn for Levanten er at når den kommer inn fra øst for Andalucía, kan vinden bli veldig varm og øke luftfuktigheten (og derved gjøre brød mindre sprøtt!), og når den varme, fuktige luften møter den svalere luften i vest, oppstår det noen ganger lave skyer, tåke, dis og selv lette regnskurer.

Har du noen gang sett Gibraltar med en tykk sky over seg, som ser ut til å sitte fast på klippetoppen og samtidig liksom henger over klippens vestre del, da er det en Levantesky, som også kalles Levantens skjegg.

Poniente

Ponienten kalles noen ganger for Levantens snillere bror. Denne vinden er mildere enn Levanten og ikke like sterk. I motsetning til Levanten, kommer navnet på Poniente fra at den blåser fra det punktet hvor solen går ned. Også her kan man tenke et spansk verb: poner, som betyr å sette ned noe. Ponienten kommer altså fra vest, og når den feier inn over den iberiske halvøya er den vanligvis en kjølig vind med høy luftfuktighet. Men jo lengre øst den kommer, desto varmere og tørrere blir den. På den måten holder Ponienten temperaturene ved atlantkysten behagelig lave, mens den presser opp temperaturene jo lengre øst den når. Når Ponienten rekker Costa del Sol har den enda ikke nådd de høye temperaturene og den lave luftfuktigheten som den gjerne har når den kommer til østkysten av landet. Et kjennetegn for Poniente er at sikten øker. Det pleier å sies at når Ponienten blåser, har man krystallklar sikt fra Costa del Sol til Marokko og vœret er for det meste tørt.

Felles for både Levante og Poniente er at de kan nå veldig høye vindstyrker ved Gibraltarstredet, hvor vinden presses igjennom sundet, som også er hvorfor områdene rundt Spanias sørspiss, som Tarifa, er så populære blant bølge-, vind- og kitesurfere. Samtidig kan vindene på skikkelige vindfulle dager gjøre det både vanskelig og risikabelt for båter i området.  

Terral

Dette er en vind som er typisk for Costa del Sol. Terral-vinden feier innover Solkysten fra nord, og på sommeren kan den presse opp temperaturene på veldig kort tid.

Navnet Terral kommer fra ordet tierra som betyr jord eller land. Denne vinden oppstår når solen går ned og jorden i innlandet avkjøles mens havoverflaten, som har blitt oppvarmet i løpet av dagen, bevarer varmen lengre enn på land. Den varmere havluften stiger, og under denne kommer den litt kjøligere (men for oss fremdeles varme) innlandsluften. På Costa del Sol innebærer dette at vi får en varm og veldig tørr vind fra innlandet og kombinasjonen av disse faktorene øker betydelig brannfaren i området. Mange opplever at Terralen er behageligere enn Levanten, fordi den er tørrere.

Samtidig bringer Terralen den varmere havoverflaten bort fra kysten, så denne vinden innebærer også at vanntemperaturene ved kysten synker.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet