Månedsmagasinet på Costa del Sol
Monda, borghotellet og jakten på den hellige hule

Monda, borghotellet og jakten på den hellige hule

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Byen Monda ligger kun 45 km. fra Málaga og 20 km. nord for Marbella. Det er en liten halvsøvnig by med 2.400 innbyggere, hvorav en del er expats. Byen ligger pent gjemt bak en rekke fjell, så her er det lunt og godt. Det drives landbruk rundt byen, men vi må ikke glemme at Monda ligger rett ved den nylig utnevnte nasjonalparken Sierra de las Nieves. Det er Andalucías tredje nasjonalpark, som før «bare» var en naturpark, men som nå har blitt opphøyet til den mest beskyttede kategorien: nasjonalpark. Bedre kan det ikke bli. Som så mange andre spanske landsbyer har Monda en broket historie, men i dag er dens mest notoriske og kjente monument den tidligere arabiske borgen: El Castillo de Monda. Det er bygget et fint hotell på restene av den gamle borgen, og det er i sannhet et besøk verdt. Og så skal vi også ut og lete etter den hellige hulen: La Cueva Santa… men den er ikke så lett å finne.
 
 
Vi ankommer Monda en herlig formiddag med strålende sol, og går straks ned og kikker på en av byens severdigheter: El lavadero de la Jaula, som ligger midt i sentrum. Det dreier seg om byens kilde fra 1788, og i forbindelse med at man således fikk vann ledet inn i byen bygget man også en vaskeplass, hvor kvinnene kunne vaske klær. Det var jo en høymoderne installasjon på den tiden, og det er garantert utvekslet mye god informasjon under klesvasken. Vaskeplassen var overdekket, så det var jo helt luksus at man ikke skulle stå i den stekende solen å vaske. Rett overfor vaskeplassen er det et marked, og her selger de churros, som nettopp er tatt opp fra oljen. Så vi tar oss en runde med café con churros og synes allerede godt om Monda.
 
Vi har bestilt rom på borghotellet, men det er for tidlig å komme inn, så vi har funnet en vandretur på Wikiloc som vi vil ut på: opp til Mondas berømte Cueva Santa. Vi griper derfor tak i vandrestavene og ryggsekkene med matpakken, og begir oss opp mot byens torg, Plaza de la Constitución, hvor kirken ligger. Ved enden av plassen tar vi gaten Calle Dr. Jimenez Encina, som går over i Calle Marbella. Nå ser vi på venstre hånd, på hjørnet av Calle Marbella og Calle Amargura, et skilt som lokker oss inn i byens museum: Casa Marigloria.
 
Vi går inn, men det synes ikke å være noen hjemme. Men om ikke lenge kommer en liten eldre dame frem i slåbrok og hilser på oss. Jo, vi må gjerne se museet og det koster kun ´la voluntad´ (det man har lyst til). Man kan bare legge penger i en kurv lenger inne i huset. Vi går opp et par trinn og trer inn i en vakker, fjern verden befolket med husholdnings- og forskjellige landbruksgjenstander fra tidligere århundrer. Det hele er flott utstilt og det er i sannhet et raritetskabinett vi her har kommet inn i. Et besøk her må man ikke forsømme og det kan gjøres på ca. 10 minutter. Da vi går ut vil damen gjerne at vi skriver i gjesteboken, og det gjør vi.
 
Oppmuntret fortsetter vi vår vandring mot La Cueva Santa opp langs Calle Marbella. Etter et par hundrede meter tar vi av til høyre via Calle Altillo, som etter kort tid munner ut i Calle Ronda og deretter i Calle Istán. Nå er vi kommet ut av byen og det er landbruk og geiter rundt omkring. Vi møter et par eldre knarker og spør dem om vi er på rett vei mot La Cueva Santa. Jo, jo… men det er langt og dere skal krysse en bekk – Arroyo Seco (tørr bekk) heter den. Ok, sier vi og takker. Vi følger ruten på Wikiloc appen på Iphonen, så det går lett. På et tidspunkt viser et skilt at det er 3,9 km. til La Cueva Santa og nå går ruten ned langs en eldgammel brosteinsbelagt sti – ned mod bekken. Men akk, i dag er det ikke snakk om noen tørr bekk, men om en rivende elv med store vannmasser, som vi ikke kan forsere uten å bli våte til livet. Dessverre må vi snu og gå tilbake.
 
Men nå kan vi komme inn på hotellet, så vi kjører opp til borgen og melder oss. Og ja, her er det virkelig valuta for pengene. For 122 € i alt får vi et fint dobbeltrom oppe i øverste etasje samt både frokost og kveldsmat (2 retter). Vi får altså halvpensjon og vi synes det er et funn til prisen. Borghotellet er i dag drevet av 3 friske hollendere, som gjerne vil gi full valuta for pengene, og som til og med tilbyr vegetarmat. Vi er meget imponert. Se https://castillodemonda.com Før vi skal spise besiktiger vi hotellet, som er meget fint innredet i denne ombygde borgen. Det er i sannhet en liten perle med fantastisk utsikt til alle sider, da det jo opprinnelig var bygget som et forsvarsverk. Det er også små hager og en dam, og det hele er opprinnelig og vakkert innredet.
 
Men nå spøker det jo for denne hellige hulen, og vi ergrer oss over at vi ikke fikk se den. Så vi forsøker å finne frem til en vei som kan føre oss over på den andre siden av bekken. Ned i bilen må vi igjen, og nå drar vi ut på hovedveien A 355 mellom Monda og Marbella. Etter en del roting rundt omkring finner vi ut at det ved km. 20,4 går en elendig vei inn til høyre, hvor det står: camino de servicio en mal estado (dårlig vei). Langs den kan man komme ned til en gammel bro, som krysser bekken. Etter å ha krysset broen svinger man til høyre, og etter ca. 700 meter kommer vi til det stedet hvor stien mot Cueva Santa fortsetter. Jippi… vi fant den, og har planer om å gå opp til hulen dagen etter.
 
Både baren og restauranten i Castillo de Monda er flott innredet, og i restauranten har de fyrt opp i peisen. Vi får deilig mat, så vi er meget fornøyde. Også frokosten er super, med herlige croissanter, så vi kan varmt anbefale dette besøket. Men akk, neste dag øser regnet ned, og det er bestemt ikke vær til å kravle oppover fjell for å finne huler, hellige eller ei, så vi bestemmer oss for å kjøre hjem og komme tilbake en annen gang.
 
Etter et par uker, i strålende solskinn, fant vi frem til stien igjen på den rette siden av elven. Cueva Santa 3,4 km. står det der hvor vi parkerer. En grusvei går oppover, og det er to skilt: zona de seguridad og coto deportivo de caza. Og så går det ellers oppover. En fin grusvei, som ikke er alt for bratt, fører oss opp og inn i fjellene sør for Monda. Et sted ser vi en stor lukket dør, og nå er vi redde for at vi ikke kan komme lenger, men i døren er det en åpen port for gående, så det er ok. Kort tid deretter passerer vi en herlig kilde og møter fire unge spanjoler, som vi spør om de har sett hulen. Jo, det har de – den er åpen, så «adelante» (fremover). Vi når opp til et pass, og nå er det et flott stykke flat sti. Kort tid etter viser et skilt at vi skal ta av mot venstre, og det står: Cueva Santa 56 m. Det lyder jo enkelt, men stien opp til hulen ser bratt ut, og Eriks fottøy er ikke helt intakt, så vi tror feilaktig at den stien vi kan se på Wikiloc, og som fortsetter rett frem, også fører opp til hulen, bare en flatere rute. Derfor går vi rett frem og går en km. lenger oppover. Men akk… stien fører bare opp på fjellkammen. Men der oppe er det til gjengjeld meget flott: vi kan nå se havet i det fjerne, og befinner oss på kanten av en enorm «tajo» – en loddrett fjellside. Hvor det gyser! Hulen kan vi ikke se noen steder, så vi må ned igjen, og jeg må alene kravle de 56 meterne opp til hulen, da vi kommer tilbake til skiltet. Men det tar jo ikke lang tid, og endelig kan jeg tre inn i helligdommen. Og jo, det er sannelig en spesiell hule, som utvilsomt har været bebodd i tidenes morgen. Den er nemlig hverken for stor eller for liten, og den er hyggelig, med en masse stalaktitter og et flatt platå foran med en fantastisk utsikt. Hulen ble brukt som tilholdssted for hyrder og også som gjemmested for republikanere under borgerkrigen. Når hulen er blitt hellig er vanskelig å si, men i dag er den fylt med små hellige figurer og madonnaer. Det er avstøpninger av syke kroppsdeler (som man håper kan bli helbredet i hulens hellighet), og det ligger en blokk der, hvor man kan skrive ned sine fromme ønsker. Det er et rørende besøk å stå inne i denne hulen, som så mange mennesker har tillagt magiske evner, så jeg er glad for at jakten på den hellige hule endte godt. Det er 6,9 km. fra Mondas sentrum til hulen, når man kan krysse bekken. Frem og tilbake blir det til knappe 14 km. Man kan lese om ruten her: http://www.monda.es/es/Turismo/Naturaleza/SENDEROS/Sendero_a_cueva_santa og man kan se våre ruter på elsebyskov.com under hikes, routes and maps, La Danesa, Monda Cueva Santa. God fornøyelse!
Av Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet