Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Katedralens offisielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men på folkemunne er den bare kjent som ”la Manquita” – den enarmede, grunnet kirkens ene tårn, som gjør det klart og tydelig at det andre mangler.


 
Legenden forteller at de pengene som var lagt til side for å bygge kirken, ble brukt til å føre krig i Amerika, selv om det foreligger bevis for at pengene i stedet gikk med til å finansiere offentlig arbeid i provinsen som resultat av en nødssituasjon. Granadas katedral står uferdig av samme årsak.

 

Historien


I 1487 ble Málaga gjenerobret av katolikkene, og man omdannet i første omgang moskeen til kirke. Senere grunnla man kirken direkte oppå ruinene av moskeen, da den første stenen til katedralen ble lagt i 1530. Konstruksjonen ble avsluttet først i det 17. århundre. Ja, noen vil si at kirken enda ikke er ferdig, hvis man skal dømme ut i fra dens manglende tårn.
 
Katedralen er blitt oppført over flere århundrer og flere forskjellige arkitekter har derfor satt sitt preg på bygningen med de stilartene som var på moten på gjeldende tidspunkt, og det er derfor snakk om litt av en ”blandet landhandel”. De ansvarshavende arkitektene har nemlig fylt katedralen med gotisk, renessanse- og barokkstil.
Hovedarkitekten bak verket var Burgos-fødte Diego Siloe, som også sto bak katedralene i Guadix og Almería. På slutten av 1700-tallet var konstruksjonen av kirken dog igjen gått i stå, Siloe var for lengst død og borte på dette tidspunktet, og Málagas biskop José Molina Larios, som den store shoppinggaten i Málaga er oppkalt etter, leide derfor inn arkitekten José Martín de Aldehuela, som også er ansvarlig for andre av Málagaprovinsens varemerker, bl.a. Rondas spektakulære bro Puente Nuevo og tyrefekterarenaen i samme by.
 

Nå skal katedralen ferdigstilles


I hvert fall hvis det er opp til formannen for Foreningen av Borgere for Málagas Katedral, arkitekt og ingeniør Diego Estrada Fernández. Det har nemlig igjen oppstått en debatt om hvorvidt man skal bygge ferdig katedralens tårn.
Estrada fremhever at konstruksjonen kan gjennomføres ved bruk av lokale byggematerialer, samt at det ikke skal innhentes byggetillatelse, da det kun dreier seg om å gjøre ferdig en del som svarer til 10 prosent av katedralen.
Forslaget har vært årsaken til mye debatt, som især dreier seg om, hvorvidt det er nødvendig å bruke de syv millioner euroene som det er antatt at en ferdigstillelse av katedralens andre tårn vil koste. Estrada appellerer til innbyggernes nasjonalfølelse når han sier at det andre tårnet kan bli et varemerke for byen i stedet for det ”symbolet på den malagensiske neglisjering”, som det ifølge Estrada nå er.
Selv om katedralens mest tydelige trekk er den manglende ”armen”, er det dog andre reparasjoner katedralen har behov for. For eksempel trenger taket en kraftig renovering, idet takkonstruksjonen er plaget av fukt som kan trenge ned og ødelegge katedralens bærende søyler, forteller formannen for menighetsrådet Felipe Reina. Han mener at malagenserne bør bekymre seg for sin kirke, men ikke på grunn av det kosmetiske problemet det manglende tårnet gir.
Málagas biskop har satt opp en plan som inneholder forskjellige tiltak, og som nå venter på grønt lys fra Junta de Andalucía. Ifølge Reina dreier det seg om en plan som ikke vil bli gjennomført de neste tjue årene. Han understreker at biskopens intensjoner kun er at renoveringene blir påbegynt ”litt etter litt”.
Selv om intet altså tyder på at man behøver å skynde seg inn og få en guidet tur i katedralen ”før det er for sent”, er det dog allikevel, rent kulturelt, en god opplevelse. Guidede turer i selve katedralen og opp på takkonstruksjonen, hvor man går rundt blant kuplenes overside, koster fra 6€.
 
Som noe helt nytt fikk katedralen i august sin egen nettside, som også er på engelsk: www.malagacatedral.com
 
Hagene

Man må ikke snyte seg selv for et besøk i kirkens hager, selv om det ikke er noe stort anlegg. Det er gratis å besøke hagene, og turen kan med fordel avsluttes med en kopp kaffe eller et glass vin på den tilhørende caféen El Jardín.
 
Museet

Det lille museet ligger i bunnen av katedralen, og man skal opp en liten tretrapp for å komme dit. Igjen er det ikke et overveldende stort museum, men det er samlet en del spennende klenodier i noe som i seg selv er et spesielt rom.
 
Lyden

4000 piper festet på to orgler leverer lyden til gudstjenestene i Málagas katedral. Dog kommer orglene virkelig til sin rett når det holdes orgelkonsert i kirken.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet