Månedsmagasinet på Costa del Sol
Helse: Betennelser og reduksjon av dem

Helse: Betennelser og reduksjon av dem

Ordene infeksjon og betennelse brukes ofte om hverandre, men forskjellen mellom infeksjon og betennelse er at ved en infeksjon er det snakk om angrep av mikroorganismer. Det kan være virus, bakterier eller sopp som angriper kroppen ved f.eks. en forkjølelse, halsbetennelse eller lungebetennelse. Betennelse derimot er ikke-bakterielle tilstander hvor det kan være smerter, irritasjon, hevelse, feber, m.m. Ofte betegnes begge tilstandene som betennelse, og det kan derfor virke forvirrende.

Betennelser er en livsviktig del av vårt immunforsvar. Som oftest forsvinner de, men av og til blir betennelsen kronisk. Det kan kanskje være fordi du gir kroppen for mye eller for lite mosjon, nikotin, forurenset luft, stress, dårlig kost, osv., slik at immunsystemet jobber på overtid.

Mange forskere mener at betennelser kan resultere i utallige sykdommer. De kan påvirke kroppen vår negativt og gjøre oss gamle før tiden. Den siste forskningen viser at betennelse kan kobles til mange av våre store folkesykdommer, f.eks. kreft, hjerte- og kar-sykdommer, diabetes, leddproblemer og psykiske lidelser. Det finnes forskere som også forbinder betennelse med depresjon.

Ved å sørge for en sunn livsstil kan vi selv medvirke til en hverdag hvor vi føler oss sterke og glade, og har det bra. En sunnere livsstil kan motvirke aldring og nedbrytning av kroppen. Med bedre livsstil mener jeg ikke bare sunn mat, men hele pakken med gode livsvaner, tilstrekkelig mosjon, takknemlighet, god mat og gode spise- og drikkevaner, samt ordentlig søvn.

I Ayurvedisk medisin mener man at stress reduseres ved å ha en riktig døgnrytme. Det innebærer at du går til sengs kl. 22 og står opp med solen. Apropos det, så har jeg lest et spennende sitat fra den indiske legekunstens far, Acharya Charak, som uttalte at ”ayuerveda er livets hellige vitenskap og til nytte for hele mennesket, både i dette livet og i det neste”.

Å endre livsstil kan være en utfordring for deg, men bør aldri være enda en stressfaktor. Det må fremdeles være plass til et normalt liv. Har du en masse ting som du gjerne vil forandre på, så ta det i små porsjoner. Du kan f.eks. fortelle deg selv at du er på vei mot en livsstil uten betennelser, så er sjansen større for at endringene holder. Hvis endringene er tøffe underveis, tenk på fordelen ved å forebygge er lettere enn helbredelse.

Du kan få målt graden av betennelse ved hjelp av CRP (C-reaktivt protein) som er et stoff som dannes ved betennelse i leveren. CRP måles i blodet.

Kostholdet

Kroppen bygges av den maten vi spiser og opptar. Hippokrates uttalte at vi må betrakte maten som vår medisin og medisinen som mat. Derfor kan et kosthold som motvirker betennelse, hjelpe med å styrke immunforsvaret og kan få deg til å føle deg bedre psykisk og fysisk.

Jeg er veldig tilbøyelig til å spise etter følelsene når jeg er bekymret, stresset, lei meg, eller bare trøtt, og jobber konstant med å få mer disiplinerte matvaner. Hva som er bra, er at jeg kan merke det negativt når jeg ikke overholder mine gode kostholdvaner. Til gjengjeld merker jeg det veldig raskt når jeg spiser riktig.

Det kan være en god idé å planlegge måltidene en uke av gangen.

Spis godt med fiberholdig mat som bl.a. finnes i grønnsaker. Fiber i kosten er med på å holde et stabilt blodsukker.

De fleste former for grønnsaker motvirker betennelse. Sørg for å få flere farger inn i hverdagen. Det er en fryd for øyet og dermed en fryd for fordøyelsessystemet, i tillegg til at grønnsakene har hver sine sunne egenskaper f.eks. auberginer, broccoli, agurk, alle typer kål, løk, paprika i alle farger, tomater, rødbeter og alle slags salater. Bruk grønnsaker i smoothies, som råkost, bakte eller stekte, eller i grønnsakssupper, evt. jevnet med røde linser som metter og smaker godt. Varier slik som du liker det best. Lag gjerne smoothies med mandelmelk.

Sørg for at maten smaker godt, gjerne med forskjellige krydder. Du kan lage gode sauser med avocado, tomater, hvitløk, krydder, urter, olivenolje og sitronsaft. Det er masse krydderurter som hjelper mot betennelse, f.eks. timian, oregano, rosmarin, ingefær, basilikum, chili, gurkemeie, koriander og kapers. Bare fantasien setter grensene.

Spis valnøtter, mandler og forskjellige frø, f.eks. sesam, kanskje i form av tahini, som bl.a. er rike på omega-3. Vær oppmerksom på at du også kan spise mandler i form av mandelmelk eller mandelsmør. Nyt også bær, frukter og belgfrukter. De motvirker betennelse og virker som antioksidanter. Frukt og bær som motvirker betennelse er ananas, aprikoser, blåbær, sitroner, kirsebær, melon, epler, bringebær, papaya m.m.

Spis gjerne 5-6 små måltider daglig. Det er godt å starte dagen med et glass varmt vann med sitron. Sørg for at dine måltider overveiende er hjemmelagede med gode råvarer. Bruk quinoa og chiafrø i daglig matlaging. Du kan finne mange enkle oppskrifter på nettet.

Da jeg holdt kurs i ernæring i forskjellige sammenhenger, ba jeg først kursdeltakerne om å skrive ned hva de hadde spist og drukket de siste tre dagene. Ut ifra det ble vi klar over hva som var våre styrker og svakheter og hvor vi burde sette inn spesiell innsats. Det kan være en god idé å gjøre det samme for seg selv eller sammen med venner som også er interessert i et kosthold som motvirker betennelse. Det finnes flere studier som peker på at om man er sammen med andre om å holde seg til et kosthold, går det lettere.

Hold deg borte fra glutenholdige matvarer og mat med lactose og sukker. Merk på deg selv hvilke melkeprodukter du tåler, f.eks. yoghurt. Hold tilbake på vinen, men nyt gjerne et enkelt glass rødvin av og til. Hold deg til én kopp kaffe daglig og nyt i stedet alle mulige teer f.eks. grønn te, matcha, turmeric, brennesle, løvetann, rooibush og lakris-te.

Olivenolje er sunt – så grønn som mulig. Nyt med måte litt økologisk smør på brødet. Det inneholder også omega-3 oljer. Avocado og kokosolje er også gode, sunne fettstoffkilder.

Spis evt. litt kjøtt og fisk, gjerne fet fisk som f.eks. laks, makrell og sild.

Har du trenger brød, så bak det selv, f.eks. av bokhvete, kokosmel og mandelmel.

Kosttilskudd

 • Sørg for å få rikelige mengder av gode omega-3 oljer. Eksperter mener at 3-5 gram fiskeolje gjør mye for å redusere betennelser. Omega-3 oljer regnes som rene mirakeloljer. De hjelper på mye, fra å motvirke betennelser til å hjelpe mot rynker, stress og angst. Omega-3 oljer regnes for å være essensielle. Dvs. at vi ikke selv kan danne dem, men at de må tilføres med maten eller som kosttilskudd.
 • Unngå for mange dårlige omega-6 oljer, som kan virke som byggesteiner til betennelser.
 • Probiotika er levende mikroorganismer, også kalt melkesyrebakterier, som har reduserende effekten av betennelser. Det er viktig å styrke tarmfloraen. Når du kjøper probiotika, er det bra å skifte mellom forskjellige produkter, da alle inneholder forskjellige tarmbakterier. Hver eneste dag oppdages det mer og mer om hvor viktig rolle tarmfloraen spiller for vårt immunsystem. Hele 80 % av vårt immunsystem stammer fra tarmsystemet.
 • Ta et godt og allsidig vitamin/mineralprodukt.
 • Suppler med ekstra C-vitaminer, gjerne med bioflavonoider.
 • E-vitaminer er gode antioksidanter.
 • Selen virker godt, spesielt sammen med E-vitamin.
 • Ingefær motvirker betennelse.
 • Cucurmin fra gurkemeie virker generelt styrkende og kan begrense betennelse.
 • Hvitløk er også med i familien som motvirker betennelse.

Tips

Å leve med tanken på begrensning av betennelse er en lang, interessant og spennende reise, med mange opplevelser, mange stopp, enkelte litt for lange pauser, for så å sette hjulene i sving igjen. Jeg har oppdaget at det virkelig lønner seg å holde nivået med betennelser så lavt som det er realistisk å klare i en travel hverdag. Jeg har hverken tid eller krefter til den store helserevolusjonen, men gjør mitt beste i mitt daglige liv.

 • Selv om maten og kosttilskuddene er viktige, er det mange andre ting som spiller en stor rolle i en livsstil som motvirke betennelser.
 • Det er viktig med mosjon. Mosjon styrker immunsystemet og reduserer betennelser. Dyrk en form for mosjon hver dag. Det kan f.eks. være en blanding av styrketrening og strekkøvelser som øker din bevegelsesevne. Sørg for at alle muskler blir brukt.
 • Det bør være en mosjon som passer for deg, ikke overdreven trening, for da kan det også virke motsatt. Det kan kanskje være bra med en personlig trener som tar utgangspunkt i nettopp deg. Hvis du har en trener én gang i uken, kan du fortsette på egen hånd 3-4 ganger i uken.
 • Er du mer stresset enn hva du har godt av, så stopp og sørg for å få stressituasjonen snudd. Gjør kanskje yoga med tilhørende avslapning. Snakk med din yogalærer om hvilken yoga som passer best for deg.
 • Vær takknemlig. Bruk øynene og sanser til å legge merke til alt det vakre du er omgitt av.
 • Vær bevisst på å bringe glede inn i livet ditt.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.