Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinter og vår er spesielt i den østlige delen av Spania ensbetydende med denne løken, kalt calçot. Man arrangerer også calçotadas, som fritt tolket er grillfester, hvor man griller bøttevis av calçots, etterfulgt av like store mengder kjøtt. 

Slik spiser man calçots. Dette er smaksdommerne i en konkurranse i Valls

Minner om vårløk og purreløk 

En calçot minner mye om en vårløk, og det kunne også ha vært en ung vårløk eller en purreløk. 

Men det er faktisk en vanlig løk som har blitt plantet på ny. Den gjengse oppfatningen om dens opprinnelse går på at det var en Xat de Benaiges, en bonde i Valls som ligger ca. 20 km fra Tarragona, som på slutten av 1800-tallet bestemte seg for å gjøre et eksperiment. Han plantet en løk i jorden, og opp spirte det en håndfull nye løk, og etter hvert som de vokste dekket han dem til med jord. Dermed ble en større del av stilkene hvite og spiselige. Det kalles på katalansk for calçar, derav navnet calçot. 

Resultatet ble den grønne, søte og lekre grønnsaken på mellom 15 og 25 cm.

Calçots grilles over åpen flamme

På bålet

De friske løkene smaker best grillet over bål. Det helt rette er et bål laget av grener fra vinstokker, som gir ekstra smak til løkene. Har man ikke slike for hånden er oliventre en fin erstatning.

Når grillen er klar og veden gløder grilles løkene i 5-10 minutter eller til det ytterste laget er nærmest forkullet. Deretter pakkes de inn i avispapir, hvor de hviler en halv times tid for å gjøre dem ekstra møre.

Tilbehøret

Det er ingen tvil, tilbehøret skal være romesco-sausen. 

Grillet løk dyppes i romesco

Ingredienser:

3 røde paprika

2 røde chili

3 store tomater

3-4 fedd hvitløk

75 g mandler

3 spsk. olivenolje

3 spsk. vineddik

Salt

Fremgangsmåte:

Paprika, tomater og hvitløk grilles på grill eller i grillpanne. De flås og skjæres i små stykker. Mandlene hakkes grovt. I en gryte svisses mandlene ganske lett i olivenoljen. Deretter tilsettes alle grønnsakene.

Kok på svak varme i ca. 10 min. Sausen blendes og smakes til med eddik og salt.Romesco serveres ofte sammen med alioli, og man blander selv de to sausene etter smak og behag. Man kan erstatte mandlene med hasselnøtter.

I Valls tilsettes ristet brød, oppbløtt og gnidd inn med hvitløk. Dermed får man en variant av sausen som kalles salvitxada. 

Når løken er grillet og har hvilt, piller man av det ytterste, forkullede laget. Innerst er det søte, bløte løk, som man dypper i romesco-sausen. 

Fingermat på sitt beste! 

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet