Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den andre siden … Er Solkysten verdens beste sted å bo?

På den andre siden … Er Solkysten verdens beste sted å bo?

Buketten er stor og flott, men rosene er ikke bare til Málaga by. De er også til Solkysten. Det verdenskjente magasinet Forbes har utnevnt Málaga som det beste stedet å bo i verden, spesielt for sitt vennlige folkeferd, sin livskvalitet, kulturliv og prisnivå. Det er uten sidestykke den vakreste rosebuketten man kan få. Men vær forsiktig! Roser har det med å stikke. Har man ikke en god jobb og en god lønn, kommer man raskt til å blø.

Selvsagt er det deilig, og vi har det generelt bra, men livet på Solkysten har også blitt dyrt i motsetning til tidligere. Ser vi bort fra ubetalelige København, Stockholm og Oslo og i steden retter blikket mot resten av Europa, har dagens Málaga-priser blitt lik EU-priser. Og gratis gleder blir færre og færre.

Det er nye priser, nye tider og en ny Solkyst som folk i dag reiser til. De små chiringuitoene på strendene hvor man tidligere fikk frisk fisk til spottpris, er forvandlet til fine og halvdyre restauranter. Mange av byenes gamle kaffebarer hvor man tidligere fikk den beste kaffen for én euro, har blitt til en Starbuck Coffee eller et annet fasjonabelt konsept som tar 2,75 euro for en kopp middelmådig kaffe. Det samme skjer med tapasbarene. Nesten alle har blitt til nye, smarte restauranter. Hvorfor? – Fordi ingen kan leve av å selge tapas til halvannen euro med tidens tårnhøye husleiepriser.

Den gamle, sjarmerende Solkysten finnes ikke mer. I dag skal alt være nytt og moteriktig. Det ses tydeligst på byggestilen. Andalusisk stil er helt ut. Boligene skal være moderne og minimalistiske. Samtidig spiller det ingen rolle at det koster litt ekstra. Man kan mene hva man vil om det, men både fremtidens stil- og prisnivå vil befinne seg på øverste hylle hele veien.

Hvis Málaga og Solkysten i dag er verdens beste sted å bo, blir det fremover også et av de mest innovative. Det er imponerende å se hva som er på vei av nye prosjekter. Skyskraperne har begynt å skyte opp. Gigantiske kontorlandskap er på vei. Universitetet skal utvides og første spadestikk har blitt tatt for provinsens kommende største sykehus. Det nye planetariet mellom Málaga og Torremolinos blir landets største. Det samme gjør kulturhuset CaixaForum og det nye auditoriet ved Málagas lystbåthavn.

I Marbella har Starlite Festivalen allerede fått sin stjerne på verdenskartet, men fremover skal den skinne enda klarere fra Estepona, hvor de vil bygge et eksklusivt utendørs spillested med plass til 15 000 tilskuere. Sammen med konsertene på Marenostrum Fuengirola, Sabatic Fest i Málaga og de to gigantiske festivalene i La Cala de Mijas og Weekend Beach Festival i Torre del Mar som hver huser 100 000 besøkende, blir Solkysten et av Europas absolutt største monopoler for musikk, underholdning, messer og konferanser. En utvidelse av Málagas gigantiske kongressenter er allerede på tale.

Det bygges, skapes, utvides, danses og festes. Men det koster å bli med på festen. Det er ikke som for et par tiår siden, da byfesten og en gratis flamenco-konsert på torget var årets høydepunkt. Den gang kostet ikke det gode livet all verden. Det gjør det i dag. Solkysten er et deilig sted å bo – kanskje også verdens beste, men bare hvis man har mynt i lommen. Ikke tro noe annet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.