Månedsmagasinet på Costa del Sol

Gjæret eplesider fra Nord-Spania scorer ikke mange poeng hos vinentusiaster, men det er en morsom opplevelse å forsøke å helle den gule drikken i glasset.

Første gang jeg stiftet bekjentskap med sider, var for 15 år siden i drikkens ”hjemland”. Jeg studerte på universitet i Valladolid og hadde dratt på oppdagelsesjakt i Asturia der vi besøkte en dansk kamerat som studerte i Gijón.

Som vår guide var han svært oppsatt på at vi skulle prøve det lokale brygget i passende omgivelser, så vi gikk fra det ene vertshus til det andre. Felles for alle stedene var at sagflis var drysset utover gulvet i tykke lag. Det viste seg at sagflisen har en funksjon direkte knyttet til sideren.
Da vi bestilte den første flasken med sider som ikke kostet noe særlig mer enn en fatøl, viste vår kamerat hvordan man skulle helle. Eller snarere ikke helle. For han hadde ikke helt lært teknikken med å holde den åpne siderflasken over hodet mens en lang, slank siderstråle suste ned mot glasset som han holdt på skrå i sin utstrakte venstre arm, rett over knehøyde. Det meste av sideren bommet på glasset og landet i sagflisen som raskt sugde til seg den gule væsken.
Som om det ikke er nok med alt det som bommer på glasset, må man til og med lade litt av drikken bli i glasset slik at man kan helle bunnfallet ut på gulvet før man er klar for neste forsøk.

Drink i flammer
I sannhetens tjeneste må det sies at jeg ikke hadde særlig mer hell med meg. Også da jeg prøvde, endte det meste av sideren på gulvet. Men noe må jo ha kommet i glassene, for da vi etter fem-seks flasker sider anså oss selv for å være nærmest eksperter i kunsten å skjenke sider, snublet vi videre til et diskotek. Her fikk vi servert en drink i et shotglass med i flamme på toppen. Derfor fikk vi et sugerør hver slik at vi likevel kunne drikke den brannfarlige væsken. Av respekt for ilden turde jeg bare å stikke sugerøret forsiktig ned til flammen, og dermed smeltet det selvsagt. Etter at jeg hadde brent et par sugerør på samme måte, viste bartenderen – lettere irritert – hvordan det skulle gjøres.
Men det var omsider det skulle handle…

Gjærede epler
Produksjonen av sider starter når sommeren er over. Da samler man inn eplene som blir skrelt i store sidermaskiner. Saften presses ut av eplene og lagres i fem måneder, samtidig som den gjærer. Deretter tappes den på flasker.
Gjæringsprosessen foregår i store beholdere. I gamle dager brukte man trebeholdere, men nå bruker man avkjølte stålbeholdere.
Man skjelner mellom naturlig sider og boblende sider. Generelt kan man si at i Nord-Spania drikker man naturlig sider uten kullsyre, mens man i resten av verden normalt drikker boblende sider som ligger nærmere sjampanje eller øl.
Siderens smak avhenger av kvaliteten på eplene, men generelt kan man si at det er snakk om en gulaktig drikk med en frisk og syrlig, boblende smak.

Sider
• Alkoholisk eplesider
• Fra 3 til 8 % alkohol
• Kommer fra Nord-Spania
• Framstilles på gjærede epler

 

Av Michael Jepsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.