Månedsmagasinet på Costa del Sol
Profilen: JOHN BRENDMOE

Malemester, investor og filantrop.

Man kan gjøre mye med en malerkost. Det er i hvert fall John Brendmoe et eksempel på. Fra en skolelei gutt som begynte å male i sitt fars firma, skapte han en av Skandinavias største malebedrifter. For fjorten år siden kom familien Brendmoe til Marbella, hvor de hittil har renovert og bygd 60 luksuriøse designerhjem. Nå har Antima Group kjøpt et helt kvartal på selveste Golden Mile hvor byens første eksklusive shoppinglandsby åpner i sommer. Det Norske Magasinet møtte John på byggeplassen for å bli kjent med den norske storinvestoren og filantropen.

Man kan ikke gå glipp av Forum der den ligger på Solkystens mest eksklusive gate, Golden Mile like ved den verdenskjente Marbella Club. En bedre beliggenhet må man lete lenge etter, men så er det heller ikke er en hvilken som helst eiendomsmann som står bak prosjektet. Selv om hans investeringer er i millionklassen, har John beina godt plantet på bakken. Han forteller ivrig om byggeplanene mens vi klatrer inn i en container som fungerer som et knøttlite felleskontor. Ikke alle som oppnår slik suksess ville akseptere såpass kummerlige forhold, men den tidligere malermesteren vil alltid være én av teamet og ha “henda i paien”.

Familiebedrift anno 1929

For å virkelig kjenne historien, må vi tilbake til Norge på 1920-tallet. Det var da Johns bestefar Anton Brendmoe startet firmaet Malermester Brendmoe med et malingsspann og en pensel og fikk sin første jobb med å male og lakkere møbler for Husfliden. Den lille familiebedriften gikk i arv fra far til sønn, og mange år senere ble det sønnesønnens tur.  

– Jeg var absolutt ikke noe skolelys, så jeg begynte tidlig å male for faren min, for da kunne jeg i hvert fall se resultater. Etter skolen ble jeg av alle ting fotomodell for Hugo Boss og Matinique og reiste til Hong Kong og Paris og verden rundt, men det var ikke lett for en maler i moteverden for 40 år siden! Da faren min døde brått da jeg var 34, måtte jeg ta over malermesterforretningen. Det var heller ingen dans på roser, men heldigvis hadde modellkarrieren lært meg å selge meg sjøl. Desto mer tillit og jobber jeg fikk, jo raskere vokste vi, og til slutt var vi 500 malere. Ingen skjønte hvordan jeg klarte å drive en så stor forretning, men jeg tror grunnen var at jeg satt ute på malespanna med gutta og ikke inne på kontoret. 

Da firmaet var på sitt mest fremgangsrike, solgte John det og reiste jorden rundt med familien. Og da bedriften gikk konkurs, kjøpte han den tilbake, bygde den opp enda en gang og solgte den for andre gang – igjen med stor fortjeneste.

Unik familiebedrift

Firmaet skiftet navn flere ganger og ble til Antima Group for 14 år siden. Navnet er laget av de to første bokstavene i mellomnavnene til barna, for i dag er hele familien involvert. John er grunnlegger og styreleder i konsernet. Hanne, hans kone og høyre hånd, holder orden på all logistikk når et hus skal leveres med 10 000 forskjellige varer fra 70 forskjellige land. 

Familiens eldste sønn, Sander (31), var en av Skandinavias fremste tennisspillere da han var 17 og startet på tennis college i USA. Men da han forsto at han ikke ville nå toppen, kom han hjem og ville jobbe med familien.

– Men jeg sa nei. Det siste jeg trengte var å sy puter under armene på ham. Jeg insisterte på at han måtte studere og vise at han kunne tjene penger. Så gjorde han det, og da han kom tilbake, begynte vi for alvor. Sander har nå tatt over som daglig leder, for han er flink med ansatte, rolig, organisert og jobber mer systematisk sammenlignet med meg. Jeg er heldig som har en sånn partner og kan fortsatt være ute i felten og bygge hus.  

Sammen med et team av interiørarkitekter driver datteren Synne (28) bedriftens møbel- og interiørbutikk, Sandon. Synne er utdannet interiørarkitekt og er kreativ direktør for gruppen. Hun er også president for Antima Charity Foundation, mens yngstemann i familien, Sivert (25), er profesjonell musiker i Los Angeles og driver Antima Music Group. Men firmaets suksess ville nok ikke ha skjedd uten John og hans utrolige drivkraft. 

Jeg er drevet av en ustoppelig energi og stiller ekstremt strenge krav til meg sjøl. Å drive frem prosjekter har ligget i meg siden jeg var ung, og drivkraften er der fremdeles. Når prosjektene blir ferdige, må andre ta over, for tall og bøker og sånn er ikke meg. Jeg liker å skape noe vakkert, og det er jo nettopp det vi gjør med husene våre. Da vi begynte, syntes jeg det var fryktelig mye å kjøpe et hus for ti millioner kroner, men i dag selger alle husene våre for over 10 millioner euro. Det virker som alle verdens rikeste vil ha en bit av Marbella. 

Valgte Marbella

Da de kom til Spania, var Johns plan å pensjonere seg og spille golf, men det ble han fort lei av. 

-Det tok akkurat fjorten dager før jeg bestemte at jeg må jo finne på noe. Vi begynte med å renovere ett hus av gangen, men så fusjonerte vi familiefirmaet fra 1929, og nå er fjerde generasjonen med på å drive selskapet frem.

Fra et forretningssynspunkt traff de bra med timingen, for Marbella hadde ikke akkurat sine beste dager. 

– Det var ikke så populært for 14 år siden å si at vi bodde i Marbella. Det var mye rart og masse kriminalitet på den tiden, men det må jeg si har snudd. Byen har blitt stueren, og politiet gjør en fantastisk jobb. Jeg blir stadig stoppet i bilen av politi med spikermatter og maskingevær, og jeg takker dem alltid, for uten sikkerhet kommer hverken turister eller investorer. Marbella har blitt et flott og vakkert sted hvor internasjonale bedrifter etablerer seg og hvor folk velger å ha sitt andre eller tredje hjem. 

Investoren og byggherren oppmuntrer gjerne unge gründere som vil prøve seg på Costa del Sol, men advarer også om Solkystens fallgruver. 

-Ikke lytt for mye til besserwissere, bare gjør det! Det er et liv utafor Norge, så kom ned og opplev det sjøl. Marbella er fantastisk, men den kan også være katastrofal. Jeg har sett mange familier som plutselig har blitt rike og som har kommet ned hit, og så har alt skjært seg fullstendig og endt med skilsmisser eller rusmisbruk. Jeg pleier å si at hvis du bruker Marbella rett, så blir livet her en gave med alt Marbella har å by på av flott vær, natur, fjell og hav.

ANTIMA GROUP

Familiebedriften består av flere grener og inkluderer Antima Home, Sandon møbler, shoppinglandsbyen Forum samt et hotellprosjekt i Oslo, i tillegg til Antima Charity og Antima Wealth Mangement. Antima Home står bak luksusboliger i millionklassen, og de aller fleste kundene er skandinaviske. 

-Vi har alle tjenester in-house. Da vi begynte å selge hus, kjøpte vi møbler og innredet profesjonelt så de ble nøkkelferdige. Kundene likte dette, så vi besluttet å lage vår egen møbelkolleksjon. Med Sandon gjør vi alt fra renovering til å skape interiører. Alt er håndsøm og håndlagde møbler, bokhyller og kjøkken. Den siste grenen er Antima Maintenance som tilbyr alt fra kokker til sjåfører og gartnere for å vedlikeholde hjemmene til noen av Europas mest velstående.  

Antimas byggeprosjekter følger den bærekraftige lovgivningen. Boligene gjenbruker vann fra dusj, oppvaskmaskin og gulvvarme til blant annet hagevanning. I nær fremtid håper de at prosjektene deres også kan bli tilnærmet energinøytrale med Teslas nye solpanelsystem. Konsernet tilbyr alle tjenester for privatboliger og nå også forretningseiendommer, og teamet inkluderer advokater, arkitekter, ingeniører, interiørarkitekter, håndverkere og salgsfolk.

– Jeg tror våre ansatte representer alle kontinenter, og 82 % er kvinner. Sånn var det også da jeg var malermester, for de kvinnelige malerne tok rotta på gutta. Når jeg satte akkorder, fulgte vi ‘dameakkorden’, for det de greide å produsere, måtte mennene også klare! Kvinner er fantastiske å jobbe med. De er proaktive, løsningsorienterte og ofte flinkere med kunder, fordi de ser ting fra et litt annet perspektiv enn vi menn. Selvsagt har vi dyktige menn også. Det er ikke lett å jobbe for en så sterk familiebedrift, og derfor er det viktig å utvikle firmaledelsen med nye, flinke, unge mennesker. 

En separat gren i Antima-gruppen er Antima Wealth Management, og John nøler ikke med å gi råd til de som vil investere stort på Solkysten. 

– Jeg tror det vil være store muligheter i Marbella i lang tid fremover, men det er viktig å tenke på hva det faktisk er behov for her nede. Alle trenger ikke utvikle og bygge hus. Infrastrukturen i Marbella er på vei til å kollapse. Vi vil mangle skoler, parkeringshus og sykehus, så det er fortsatt store utviklingsmuligheter på Costa del Sol. Det ville for eksempel være gode penger i å etablere eksklusive aldershjem eller sportssentre for eldre. Det er investeringer jeg ville ha gjort på strak arm. 

Brendmoe og filantropi

John insisterer på at når man er suksessfull, er det viktig å gi tilbake, noe han og familien gjør via deres veldedige organisasjon Antima Charity Foundation som bidrar til flere lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner.  

-Vi støtter organisasjoner som blant annet hjelper ofre for menneskehandel og barneprostitusjon i Afrika og Asia. I Burma donerte vi nylig én million myggnett mot malaria, og vi er også involvert i dyrevelferd. Samtidig trenger mange hjelp i lokalsamfunnet. Vi hjelper vanskeligstilte og støtter brannvesenet med midler når det er storbranner i området. Da en brannmann omkom i brannen i Sierra Bermeja, ga vi et større bidrag for å hjelpe enken og barna gjennom en vanskelig tid. 

Filantropi kan være så mangt, og John viser også sin solidaritet med sine ansatte, noe de spesielt merket under pandemien. 

-Som en ansvarlig bedrift har vi Antima Equity som består av langsiktige investeringer som en buffer for tøffere tider. Under Covid fikk de fleste ansatte i Spania ingenting av sine arbeidsgivere, men det kunne ikke vi tillate. Vi har oppspart Equity-kapital på grunn av de ansatte, så vi kjørte på full lønn. Vi fikk også dispensasjon til å kjøre ut matkasser til våre ansatte. Mange av dem var helt isolerte, så vi møttes på FaceTime hver morgen for å snakke om fremtidsplaner. Vi fikk ekstremt mye tillit og lojalitet av den grunn, så i dag har vi praktisk talt null prosent sykefravær. Det er viktig at folk trives på jobb, for arbeidsmiljø er alt. Vi ønsker å være den beste familiebedriften for folk med familier og ivareta nettopp disse verdiene. 

Shoppinglandsby og boutiquehotell

Antima-gruppens Forum Village vil bli Marbellas nye eksklusive shoppinglandsby. 

-Stedet, som pleide å være TV-stasjonen Forum, har stått tomt siden 1986. Det var umulig for noen å kjøpe det, fordi det var eid av tre familier som bare krangla. Så det sto og forfalt inntil jeg kom. Vi tok en risiko og kjøpte én del av gangen. Det ble ikke noe billig kjøp, men det er en unik perle på Golden Mile, så vi tenkte at dette måtte vi få sikret oss!

Ordet forum refererer til utveksling av ideer og synspunkter, så det navnet ville de beholde. Forum Village, som åpner i juni, vil ha 200 ansatte, rikelig med parkering og alt man trenger for daglig innkjøp.

-Du kan gå til frisøren, fikse neglene, kjøpe kjøtt og fisk, økologisk frukt og grønt og vin og blomster. I tillegg får vi en delikatessebutikk, et tradisjonelt skandinavisk bakeri, tre restauranter med samlet plass til 800 spisegjester, en takterrasse med flotte gamle oliventrær, vår egen møbelbutikk med 1000 m2 showroom og Antimas kontor som skal bli Spanias flotteste. Vi ønsker at det skal bli en oase hvor folk kan Come in & hang out

Antima-gruppen har også investert i Norge og venter på grønt lys for å bygge et boutiquehotell i Oslo.

– Sammen med Flakk-familien kjøpte vi NGO-bygget fra Statsbygg. Det er en av de vakreste kulturhistoriske bygningene i byen fra forrige århundre som ligger ved selveste Slottsparken. I de siste årene har det vært kunstakademi, og nå ønsker vi å gjøre det om til et helt unikt boutiquehotell. Vi vil ikke røpe navnet før vi har alle tillatelser, men håper at renoveringen kan begynne snart. 

Brendmoe i fremtiden

I dag er John «en veldig heldig senior». Han innrømmer at han føler seg privilegert som kan jobbe sammen med så mange utrolige flinke unge folk. Samtidig gjør han alt for å tilrettelegge et bærekraftig selskap som kan vokse inn i femte generasjon. Men hva er suksess for John selv? 

Suksess er å ha familien samlet nær og rundt meg. Suksess er å ha god helse. Jeg har bare noen få riktig gode venner. Å være suksessfull som jeg anser meg sjøl, betyr at jeg kan kjøpe akkurat den maten jeg ønsker meg og reise hvor jeg vil, for ikke alle kan det. 

Med familie og helse som alfa og omega, er det derfor kanskje ikke så overraskende at John har bragt sin 86-årige mor fra Norge for å bo sammen med dem. Da hun kom, gikk hun ikke, men nå bare uker senere går de sammen på strandpromenaden hver dag. Hun har begynt å spise og prate og våkne til liv igjen. Et prosjekt som John derfor fremdeles ønsker å gjøre, er å lage et fantastisk aldershjem for nordmenn i Marbella.

-Det er mange pensjonister som kanskje ikke vil klare seg i Norge etter hvert, for det er mangel på kommunale plasser. Samtidig sitter mange eldre i store gjeldfrie hus. De burde selge husene og kjøpe seg en garanti for at de kan leve resten av livet på en flott eiendom med trening, tilsyn og kvalitet fra oss – det er drømmen. De fleste barn og barnebarn ville synes det ville være helt fantastisk, for de har ikke tid og ressurser nok selv. Det er alltid en god investering å investere i familien sin!

Intervjuet er over, og vi tar på oss hjelmer og vernevester for å ta et bilde med malermesteren foran hans siste byggeprosjekt. John åpner instinktivt armene og smiler bredt.

-Hvis du møter verden med et åpent sinn, får du mye mer åpenhet tilbake. Jeg går alltid ut med åpne armer. Jeg klemmer alle og er sjelden i trøbbel. Hvis du er ærlig og snill, så tror jeg verden stort sett smiler tilbake til deg. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.