Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hai i Middelhavet – myter og fakta

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, dukker det hvert eneste år opp noen haier på strendene i Spania, også her langs Costa del Sol. Enkelte episoder er vel dokumenterte, mens andre typisk bærer preg av medias ønske om å skape sensasjon. Det er ikke så veldig lenge siden stranden i Fuengirola ble evakuert. Til tross for den store mengden av mennesker som hurtig ble evakuert, var det allikevel ingen som verken klarte å ta et bilde av haien, eller som så den – unntatt ham som slo alarm selvsagt… Myndighetene var raskt ute med å kommentere til pressen at det ikke finnes hai i Middelhavet, så ingen grunn til panikk. Når jeg prøvde å få tak i myndighetenes biolog som sto for utsagnet, viste det seg at han ikke eksisterer. Så, vi har altså stadige og årlige rapporter om hai ved våre strender, samt myndigheter som prøver å fortelle oss at det ikke finnes hai i Middelhavet. Hva er sannheten? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen.
 
En sak som vi kan slå fast med det samme er at, jo, visst finnes det hai i Middelhavet. Ganske mye hai også, og antall registrerte arter i Middelhavet dreier seg om 46-48 arter, litt avhengig av hvilken autoritet og forsker man velger å følge. Rundt 15 av disse artene kan oppnå en størrelse på 2,5 meter eller mer, og kan dermed potensielt være farlig for mennesker. Jeg sier potensielt, men det er viktig å merke seg at risikoen for å bli angrepet av hai i Middelhavet og her langs Costa del Sol er forsvinnende liten, så liten at man nærmest kan kalle risikoen for ikke-tilstedeværende. Dette faktum har i mange år vært en stor gåte for forskerne, for haien er her, men i motsetning til andre områder i verden med mye hai, forekommer det så å si aldri angrep her i Middelhavet. Siden bekreftede hai-angrep ble registrert fra og med 1899 frem til i dag dreier det seg totalt om ca. 60 tilfeller, de aller fleste med ingen eller små skader som resultat, og bare en håndfull dødsfall.
 
Ser man litt nærmere på hvilke arter av hai som har stått bak de angrepene som har forekommet i Middelhavet, så er det den pelagiske Blåhaien i noen av tilfellene, den store og raske Makrellhaien har også vært involvert, men noen av angrepene har involvert den fryktede haien fra Haisommer-filmene; Hvithaien. De få angrepene som har funnet sted i Middelhavet har i stor grad skjedd langs Italias kyst, og det var også her det siste registrerte dødsfallet som følge av hai-angrep fant sted, da en dykker i 1989 ble angrepet og drept av en Hvithai. Her langs Costa del Sol må vi helt tilbake til 1986, da en surfer ble angrepet og skadet av en Hvithai i Tarifa. Angrepet fant sted på den atlantiske siden, så regnes dermed ikke med i statistikken over hai-angrep i Middelhavet.
 
Etter som ti-årene har gått har det vært stadig sjeldnere rapporter om observering av hai i Middelhavet, og det har sin årsak i at bestanden av mange hai-arter de siste ti-årene har blitt overfisket, mest pga. den eksplosive etterspørselen etter haifinner fra Kina, hvor haifinne-suppe har blitt mer populær enn noensinne. Dette i takt med en økende middelklasse i Kina som tidligere ikke hadde råd til å kjøpe haifinne-suppe. Dette er synd, for haien har selvsagt sin plass i naturen, og svært mange arter står nå i fare for å bli utryddet.
 
Et av de få stedene i Middelhavet man kan se hai på grunt vann er i en bukt utenfor Marmaris i Tyrkia, hvor det i mai måned kommer store hunner av arten «Sandbar Shark» inn for å føde. Hele resten av året befinner de seg på dypt vann, så muligheten for å snorkle med disse store, tunge haiene er kun et lite vindu på kalenderen i mai hvert år. Jeg har med jevne mellomrom besøkt denne bukten de siste 20 årene, og fra å svømme med hele 50-60 store haier for 20 år siden, så jeg kun 12 haier på det meste sist jeg var der for noen år siden. En av disse hadde en krok og en bit line hengende fra munnen – et bevis på årsaken til det reduserte antallet. Haien fiskes dessverre opp også i Middelhavet, bare for å få skjært av finnene og bli dumpet tilbake i sjøen. En trist og helt ufattelig tragedie. Haifinner består av brusk, man får ikke større tissemann av å spise dem, de kurerer ikke kreft eller noen andre sykdommer, og det er nesten ingen næring i haifinnesuppe. Kinesere – slutt å spise den forbannede suppen!
 
Oppsummert kan det sies at man behøver slettes ikke å bekymre seg mer over hai når man er i sjøen her i Spania og Costa del Sol enn om man bader i sjøen hjemme i Norge, hvor vi også har mange arter av hai. Faren for å bli angrepet er statisk sett uhyre liten, og mange dykkefirma opererer langs kysten med mange dykk hver eneste dag, uten at de noensinne har sett hai under vann langs Costa del Sol. I likhet med meg selv skulle de gjerne ønske å se hai også her, det er utrolig fascinerende skapninger, men vi må nok lenger bort. Jeg har selv dykket og svømt med haier mange steder i verden, inkludert med Hvithai i Sør-Afrika, men må nok bare glemme å skulle oppleve det samme i Spania!
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet