Månedsmagasinet på Costa del Sol
TIPS for å overleve sommeren i Andalucía – Hva man IKKE bør gjøre…

TIPS for å overleve sommeren i Andalucía - Hva man IKKE bør gjøre…

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er ingen tvil, sommeren er her. For noen dager siden hadde Sevilla 47 grader Celsius, og vi er bare halvveis ut i juli måned. Hele Andalucia, spesielt flatlandet, er som en putrende stekepanne.
Så hva gjør en viking med lav hetebølgetoleranse, en ekte varmepyse, for å overleve sommeren i Sør-Spania?
Siden jeg ikke har funnet ut hva man BØR gjøre ennå, så tenkte jeg iallfall at jeg kunne dele mine prøve- og feileråd om hva man IKKE bør gjøre.

Pinnestol, Tarifa. Foto © Karethe Linaae
Andalusisk vindu. Foto © Karethe Linaae

1. IKKE skrap maling av møbler på terrassen

Gud vet hvorfor, men det føltes som en god idé akkurat da – å jobbe ute på terrassen i skyggen i en lett sommerbris, men det var inntil jeg nærmest omkom av heteslag. Hva jeg ikke hadde inkludert i mine beregninger, var at de andalusiske solstrålene når overalt! De er som den vinden som kommer fra alle retninger på samme tid. Varmen innhyller deg ovenfra, nedenfra og fra alle mulige vinkler.  Selv om solen ikke direkte treffer stedet hvor du befinner deg, så er det umulig å unnslippe dens medusa-lignende stråler. Å skrape maling av en gammel stol var spesielt uegnet for denne typen vœr, for tusenvis av mikroskopiske blymalingspartikler (helseadvarsel her!) limte seg fast på den svette huden min, og selv ikke en grov gulvbørste fikk dem av. Om ikke det var ille nok, så ble varmefaktoren forsterket av steingulvet på terrassen, og de ellers vakre andalusiske, hvitkalkede veggene blindet meg.

2. IKKE sett i gang en storbakst!

Vi hadde et trillebårlass av ferske squash fra vår kolonihage, og naturligvis ville jeg ikke at de skulle gå til spille. Squash-brød for fryseren var min smarte, Martha Stewart-inspirerte løsning. Siden jeg endelig hadde akseptert at man bør holde seg inne på den varmeste delen av dagen midtsommers (se punkt 1), tenkte jeg at baking ville være en perfekt innendørsaktivitet i juli måned. Du kan av dette skjønne at jeg ikke tilbringer mye tid på kjøkkenet …

Etter som ovnen gradvis ble varmere, innså jeg at det kanskje ikke var så lurt allikevel. Ved å ta mine ferdige mesterverker ut av ovnen, gjorde jeg det bare verre, siden varmluften ikke hadde noe annet utløp enn inn. Hele huset vårt ble omgjort til en utvidet bakerovn, noe som gjorde det ulevelig ikke bare for nordmannen, men også for familiens meksikaner.

Varmebølge. Foto © Karethe Linaae

3. IKKE gjør yoga i mørke

Jeg gjør vanligvis yoga på morgenen. Når dagslyset begynner å krype over horisonten, sniker jeg meg ned på vårt kjellerkontor, hvor jeg gjør mine slangemenneskelige bevegelser til spalignende ‘muzak’, Evig Ohm, Bollywood filmmusikk, eller afrikansk rap, avhengig av hvor opprørsk eller zen jeg føler meg. Sommeren er selvsagt årstiden hvor jeg er minst zen. Etter som temperaturen steg, begynte jeg yogaøkten min stadig tidligere for å unngå at den ytre varmen skulle forstyrre min indre yogiske varme. Og selv om smågnagere og krypende gjester kunne komme inn i min indre freds hall, så åpnet jeg selvfølgelig vinduet til elementene for å få min daglige dose frisk luft (se punkt 4). For at varmen ikke skulle få meg til å se dobbelt før jeg gikk inn i min første skulderstående, besluttet jeg å gjøre yogaen i bekmørke. Hensynsfull som jeg er (jeg er jo tross alt en yogini …), ville jeg ikke vekke den før nevnte meksikaneren, så jeg slo ikke på lyset, men risikerte heller liv og lemmer da jeg famlet meg ned vår ultramoderne, rekkverksfrie trapp. Etter å ha forslått en tå i udefinerte gjenstander under nedturen, var det selvfølgelig en morgenfugl-flue der nede som var rede til å dele mine solhilsener.

4. IKKE åpne vinduene!

Det er en kjensgjerning at vi nordboere løser nesten alle problemer med litt frisk luft! Akkurat som engelskmennene løper til tekannen når krisen inntreffer, så stormer vi nordmenn ut for å få luft. Som en sann viking lever jeg også med den oppfatning at ingenting er bedre for vår helse og velvære enn frisk luft. De fleste av oss holder vinduene åpne gjennom hele året, inkludert de kaldeste vinternetter. Jeg mener, hva kan være sunnere?

Med denne innledningen var det bare helt naturlig for meg å tenke at den stillesittende luften i huset midt på sommeren behøver å luftes ut. En luftforandring, med andre ord. Vi hadde bygd huset vårt med de tradisjonelle tykke andalusiske veggene for å holde varmen inne om vinteren og ute om sommeren, men allikevel tenkte jeg at selv et varmt gjennomtrekk gjennom huset ville vœre bedre enn ingen lufting i det hele tatt. I ettertid kan jeg skjønne hvorfor alle våre spanske naboer har persiennene nede gjennom hele sommeren, selv om gradestokken synker til nesten levelige 23 grader på natten. Så jeg antar at jeg bare kan glemme frisk luft frem til oktober …

Tegning på vegg i Cádiz. Foto © Karethe Linaae
Jeg orker ikke mer. Foto © Karethe Linaae

5. IKKE gå på fluejakt!

Jeg vet ikke om fluene på disse breddegrader er innfødte andalusiere eller om de kommer langveisfra. De er iallfall tøffe nok til å ha overlevd en tur i en jeep gjennom Sahara-ørkenen og kryssingen av Gibraltarstredet i en sprukken jolle. Men hvor enn de kommer fra, så kan jeg si at de er en irriterende landeplage.  

Om du lufter ut i huset eller ei, vil du ha fluer. Om du har netting på hvert eneste vindu og bare så vidt åpner inngangsdøren for å snike deg ut og inn, merk mine ord, du vil ha fluer! Hvis du ikke har nye fluer som kommer inn, vil du ha fluer som har ligget gjemt i dvale siden i fjor. Og selv om du kvittet deg med hvert bidige medlem av fjorårets fluearmé, vil det vœre tusenvis av gjemte flueegg rede til å klekkes ut fra gjemmesteder hvor din kost aldri vil nå frem.

Naturligvis er det fristende for en skandinavisk rengjøringsfrik å prøve å rydde ut denne flyvende og summende plagen. Jeg ville ikke bruke de forskrekkelige kreftfremkallende insektssprayene som alle bruker her, og jeg tåler ikke tanken på en eklektisk fluesvier eller en fluefelle full av halvdøde, men fremdeles sprellende skapninger. Derfor støvsuger jeg dem ut. Vel, jeg prøver. Og prøver. Jeg er sikker på at naboene snakker om den gale utlendingen som løper rundt med støvsugeren og skriker til hva som ser ut til å være et tomt rom mens hun kjemper mot usynlige demoner.

Etter som sommertemperaturen stiger, blir fluene mer og mer utholdende og plagsomme, og jeg selv blir mer og mer apatisk og oppgitt. Kanskje jeg må innrømme at fluene er en tapt kamp, selv for denne vikingen.

Sangría. Foto © Karethe Linaae

6. IKKE drikk for mye sangría

Alle vet at man skal drikke masse væske i varmen. Og det gjør jeg. Min favorittdrikke i pluss 30 grader er bøttevis med vann. Men en kveld var vi på fest med noen spanske venner, med tilsynelatende ubegrenset kapasitet for inntak av mat og drikke. Jeg ble servert et glass med hva man kaller hvit sangría, som inneholder hvitvin/cava, brus, frukt, masse sukker og ymse sterke alkoholholdige drikker.

Sangríaen gikk så lett ned, akkurat som en lystig limonade med pen farge på. Hver gang jeg kikket vekk, som et overflødighetshorn, ble glasset mitt fylt på ny av en av de andre gjestene. Han var faktisk en lokal politimann som hadde tjenestefri! Da natten falt på og varmen begynte å slippe grepet, skålte vi igjen. Og skåle skal man selvsagt, men helst i vann, skjønte jeg da jeg senere lå i sengen og ikke kunne lukke øynene for rommet som gikk rundt og rundt, noe som jeg ikke har opplevd siden jeg var ung og dum. Skyld på varmen, skyld på den listige politimannen med det evigfyllende glasset, eller skyld på mangelen på frisk luft. Noe må det ha vœrt.

Så moralen på visa er…  gjør dine solhilsener, men gjør dem med kaldt hode. Luft ut huset, bare ikke midt på sommerdagen, og for all del – skål ved solnedgang, men helst ikke i en fontene av sangría…

Når alt beveger på seg. Foto © Karethe Linaae
Arbeidere i skyggen av et tre. Foto © Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet