Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanjolene frykter også bikini-sesongen …

Spanjolene frykter også bikini-sesongen …

Sommer og varme betyr lettkledde kropper, men ikke alle gleder seg til å strippe av seg klærne på badestranden – selv ikke våre sørlige naboer.

Akkurat som spanjolene ser på skandinaver som seksuelt frigjorte, ser gjerne folk fra nord på spanjoler som kompleksfrie og komfortable med sin egen kropp uansett om de er størrelse XS eller XXL. Men sannheten er at spanjoler ofte har like mange kroppskomplekser og frykter bikinisesongen i samme grad som andre europeere.

Jeg kan sverge på bibelen at jeg deler en viss følelse med absolutt alle mine kvinnelige venninner i nord og sør. Vi Hater (ja, med stor H) å prøve nytt badetøy før sommeren. Det er vel ingenting som er verre enn når varmen plutselig kommer og man oppdager at fjorårets bikini har råtnet av sol, klor og saltvann og at man derfor må skrelle av seg alle klærne i et trangt og ubekvemt prøverom med en altfor smal gardin, for å prøve noen dårlig tilpassede bikinier som får en til å se absolutt forskrekkelig ut, spesielt når man er litt ‘løshudet’ og vinterblek og når lyset i prøverommet og det litt for nærgående fotside speilet forstørrer enhver valke og spor av appelsinhud. Er det noe rart i at visse folkeslag foretrekker Burkinien!?!

Et utrykk som man hører ganske ofte her i Andalucía, spesielt etter jul, nyttår og Reyes-utskeielsene, er Operacíon Bikini (OB), og det er ikke bare kvinner som setter i gang den fryktede årlige OB-dietten i forsøk på å gå ned en størrelse eller to. Jeg antar at bare en bitteliten brøkdel av befolkningen som er enig med Hollywood-idolet Marilyn Monroe når hun sa at kroppen er ment til å bli sett, ikke vœre tildekket. Og det var den gang, da kvinner ennå kunne ha litt former og fotografier ikke var retusjert for å få vekk enhver bulk og rynke. Det var også før Facebook, Instagram, Snapchat og digitale mobilkameraer med kapasitet til å ta 20 MB bilder i selfie-modus. I dag får de fleste sine idéer om den perfekte kroppen – som 99,999 % av oss ikke har – fra sosiale medier (42 %), reklame (31 %), venner (28 %) eller familie (27,8 %).

Dagens kroppskultur gjør at over halvparten av den spanske befolkningen har komplekser og føler seg usikre når de viser seg i badetøy på offentlige strender. Hele 75 % av spanjoler mellom 18 og 55 år er nesten manisk opptatte av sitt kroppsbilde om sommeren, og som man kanskje kan innbille seg, er prosentsatsene enda høyere for kvinner og tenåringer. Bikinifrykt er en realitet. Og kanskje bortsett fra Angelina Jolie, kan ingen av oss bringe tiden tilbake til før tyngdekraften, babyfødsler og lange dager foran datamaskinen satte sitt merke på våre kropper.

Halvparten av den spanske befolkningen blir medlem (igjen …) av et treningssenter rundt mars måned, hvor også 43 % av befolkningen starter (enda …) en slankekur. Rundt 10 % gir opp og går under kirurgkniven eller prøver fettsuging, mens andre holder seg til sprengtrening og den siste mirakelslankekuren for å kunne sprade som en brasilianer på Ipanema-stranden.

Hvert år skjer det samme: Så snart det våres begynner befolkningen å stille seg foran speilet og sette sine OB-målsetninger – over halvparten vil gå ned i vekt, 34,5 % vil opprettholde formen, mens 28,8 % vil ha en mer muskuløs kropp. En tredjedel av de som ikke greier å oppnå målet forandrer reisen til en storbyferie eller annen destinasjon som ikke inkluderer minimalt og avslørende badetøy. Kanskje litt overraskende, er denne type forandring av reisedestinasjon for å kamuflere komplekser mer vanlig for menn enn kvinner, selv om kvinner ellers har mye flere kroppskomplekser enn menn – både i Spania, og i hele den vestlige verden.

Så hva er løsningen? Siden de aller fleste av oss ikke passer inn i det perfekte kroppsbildet som vi blir oversvømt med i mediene, vil man i hvert fall aldri vœre alene i sin ‘uperfekthet’. Sannsynligvis føler kvinnen eller mannen ved siden av deg på stranden seg like uvel i sin litt for avslørende bikini eller badebukse. Og det en ingenting galt med den nye trenden med mer klassisk og heldekkende badetøy.

Jeg vet at det er lett for en utenforstående å si at man bør akseptere seg selv som man er og gi F… i hva andre tenker og sier. Men hvis man vil unngå blikk, eller hva man tror er blikk på seg, er det nok best å styre unna strendene med de mest kroppsbeviste ‘gymrottene’ og supermodellene. Uansett hvilken strand man velger, er det alltid lurt å kle seg i hva som er behagelig for en selv uansett alder og kroppstype. Å prøve å se ut som verdens eldste tenåring, er en kamp man aldri kan vinne.

Takk og pris blir bikini-frykten og kroppskompleksene mindre dess eldre man blir. Kanskje man med alderen ser krusningene og dalsøkkene i huden mer som et kart over livet og alt man har opplevd, enn noe man skammer seg over. Det viktigste er å ikke la andres oppfatninger ødelegge ens rett til strand- og badeglede.

Husk at bølgene ikke vil dømme deg

Og litt større kropper flyter jo bedre …

(Kilder: Eurostat, WHO, El Mundo og Gateway)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.