Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tinto de Verano og andre avkjølende spanske sommerdrikker

Tinto de Verano og andre avkjølende spanske sommerdrikker

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tinto de verano (sommer rødvin)

Denne enkle og velsmakende sommerdrikken er mye mer populær enn sangría blant lokalbefolkningen. Oppskriften er simpelthen rødvin (vino tinto) servet over isbiter og blandet (cirka 50/50) med søtt sodavann. Hvis du ber om Tinto de verano på din lokale tapas bar, vil kelneren som oftest spørre om du vil ha den con Casera, som vil si med en Sprite type kullsyreholdig leskedrikk, eller con limón, hvor rødvin blandes med sitronbrus. Hvis man lager den hjemme eller foretrekker en mindre søt utgave, kan man blande 1/3 rødvin, 1/3 sitronbrus og 1/3 usaltet sodavann. Noen liker en skvett med vermut, og andre presser i litt frisk sitron eller appelsin juice. Uansett er det en rimelig og fargerik drikk og en god bruk av gamle rødvinskvanter. 

Sangría

Hemmeligheten med å lage en god sangria, er å ha rikelig med overmoden, saftig frukt. Fersken, pærer, aprikoser, plommer og selv bananer passer bra, spesielt hvis den kommer fra egen hage. Tradisjonelt lages sangriaen i en stor terrakotta bolle, men beroende på selskapet duger enhver rommelig salat eller punsjebolle (min 3 liter). 

Start med å helle i en flaske med rødvin. Det er ingen vits i å sløse bort en dyr vin, så vi bruker gjerne en literflaske med rimelig tempranillo fra vår lokalforretning. Deretter skal frukten vaskes, skrelles og kuttes opp. Appelsin og sitron i båter skal med, og du kan gjerne presse i litt ekstra saft. Spanjoler inkluderer også et par kopper med sukker, men det behøves absolutt ikke. Hell en liter med sitronbrus og/eller sodavann i bollen. For spesielt festlige anledninger kan man slenge i en skvett med brandy, Triple Se, vodka, rom eller annet man har på lager. Server sangriaen i høye glass over is, og pass på å ikke ha på deg det beste hvite sommerantrekket.

Som en variasjon, kan man lage Sangría Blanca, hvor man bytter ut rødvinen med hvitvin eller cava. Pass bare på å ikke be om for mange påfyll, for den glir lett ned… 

Rebujito

Denne typiske andalusiske drikken, som er beslektet med en mojito, er spesielt populær på lokale férias og andre sommerfeiringer. Som med alle lokale spesialiteter, varierer innholdet beroende på hvem som er mikseren og hvor den lages. Den mest vanlige oppskriften krever to deler sherry (en tørr Fino eller en mer fruktig Manzanilla) og en del kullsyreholdig leskedrikk. Hell disse i en stor glassmugge med isbiter og masse ferskkuttet Hierbabuena. Hvis du ikke har tilgang til denne urten, kan den erstattes med andre fra myntefamilien. Våre spanske venner inkluderer også brunt sukker, som røres ut i muggen. Man kan benytte tonic eller sodavann i stedet for brus – det er et spørsmål om smak og behag. Serveres med isbiter i et høyt glass, toppet med en urtekvist. 

Cerveza

Når det gjelder spanjolenes elskede cerveza, i tillegg til å drikke ren øl, serverer de også deres lokale versjon av en shandy. Man kan bestille una clara (øl med Sprite) eller clara con limón, som er øl med en skvett sitronbrus. Begge disser versjonene er for søte for min smak, så jeg ber vanligvis om en sin, som for lokale betyr en øl uten alkohol, selv om det ikke er så veldig syndefullt… 

For våre nordiske ører høres det kanskje litt underlig ut å blande vin eller øl med brus og sodavann. Det er iallfall ikke fordi man vil spare på alkoholen, for i Spania koster rimelig alkohol ofte mindre enn brus og flaskevann. Den enkleste forklaringen på denne sommerdrikk-tradisjonen er at folk trenger mer væske i varmen og at spanjolene i tillegg vanligvis ikke drikker nok vann. Spanias sosiale drikkekultur har tilpasset seg klimaet, så man kan nyte en avkjølende drink eller to, og fremdeles holde seg på bena. 

NB. Alle de overstående drinkene kan lages alkoholfritt. 

Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet