Månedsmagasinet på Costa del Sol
Blomsterfestivalen i Córdoba

Middelalderens verdensmetropol

I deler av middelalderen var Córdoba den største og rikeste byen i verden. Luksuriøse hus med vakre hager, flere offentlige bad og enorme bibliotek med oversettelser blant annet av Platon og Aristoteles, var noe av det byen kunne skilte med! Córdoba kom under arabisk herredømme i 711, men her bodde arabere, jøder og kristne fredelig side om side. De kom sammen for å diskutere medisin, teologi og sosiologi, og sammen var de sterke! La Mezquita, den vakre moskéen med røde og hvite søyler av granitt, jaspis og marmor, skal fremdeles være den største arabiske bygningen utenfor den muslimske verden.

Som alle spanske byer har også Córdoba diverse årlige fiestaer. Én av de mest populære er La Fiesta de los Patios, i år starter den 2. mai og varer til og med 12. mai. For de som elsker blomster, hvitkalkede hus, trange smug og intime patios – reis!

La Fiesta de los Patios er en konkurranse hvor byens innbyggere konkurrerer om å ha den vakreste blomsterdekorerte patioen, et populært innslag både for innbyggere og turister. Det er knappe to timers kjøring fra Málaga by til Córdoba, så vi satte oss i bilen for å ta del i dette blomstereventyret. 

Litt historie

Det var romerne som innførte tradisjonen med å bygge boligen sin rundt en liten, åpen plass. Dette ga et skyggefullt område hvor det var behagelig å oppholde seg i sommervarmen. Maksimumstemperaturer opp mot 50 grader er ubehagelig, selv for en søreuropeer. Maurerne, med sin utpregede sans for skjønnhet, supplerte med vakre ornamenter og fontener, og noen av disse finnes fremdeles i de eldste gårdsrommene. 

Tradisjonen med å arrangere den årlige La Fiesta de Los Patios startet i 1918, og fra og med 1921 begynte kommunen i samarbeid med byens næringsliv å premiere de vakreste patioene.    Arrangementet stoppet under borgerkrigen og kom ikke skikkelig i gang igjen før tidlig på 50-tallet. Under fiestaen er patioene åpne mellom kl. 11.00 og 14.00 og mellom kl. 18.00 og 22.00. Det koster ingenting å komme inn, men eierne har ofte satt frem en skål hvor det forventes at besøkende legger igjen noen mynter. Det deles ut diverse premier, og førstepremien er på hele €4000 (2023). 

Vi starter vår eventyrlige patiorunde i de smale gatene ved middelalderborgen El Alcázar som sto ferdig i 1328. Sett av litt tid til selve borgen og ikke minst det vakre parkanlegget rundt den ærverdige bygningen. 

Hver patio er et idyllisk lite blomsterparadis. Noen har blomster i alle regnbuens farger, andre har holdt seg til én farge, ofte i forskjellige rosanyanser. Innimellom plantene er det satt frem blant annet gamle smijernsbord og hageredskap som dekorasjon.

La Judería

Det gamle jødiske kvarteret er kanskje den vakreste bydelen i hele Córdoba og også den mest besøkte. Deler av området er bilfritt, da gatene er så smale at bilene rett og slett ikke kommer frem.  Til gjengjeld er det desto flere mennesker, spesielt under blomsterfestivalen. Gårdsrommene må beundres og fotograferes, noen venter tålmodig på at eierne skal komme ut slik at de også kan foreviges. Det er også i dette nabolaget innbyggerne trekker seg til når mørket faller. Her ligger barer og små caféer på rekke og rad, og det spilles spansk gitar og danses flamenco til langt på natt.  Turister og innfødte stuer seg sammen rundt små bord, og innen vi forlater denne eksotiske smeltedigelen har vi fått nye venner.  

Córdoba er hovedstaden i provinsen Córdoba som ligger i Andalucía. Byen har ca. 328 000 innbyggere. Tradisjonen med en årlig Fiesta de Flores begynte så tidlig som i 1918 og kom på Unescos verdensarvliste 2012. Den ble stanset da den Spanske Borgerkrigen brøt ut i 1936, og kom ikke i gang igjen før nesten 20 år senere.  For mer informasjon, se https://www.turismodecordoba.org/

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.