Månedsmagasinet på Costa del Sol
8 på gaten – livet ved Middelhavet

8 på gaten - livet ved Middelhavet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

De fleste av våre lesere bor på Costa del Sol hele eller deler av året. Andre liker å komme hit for å feriere, nyte sol, strender, golf, shopping, restauranter, utflukter og det generelle gode livet ved Middelhavet.

Vi har spurt noen utenlandske Solkyst-beboere om hva Costa del Sol betyr for dem, på godt og ondt.

 1. Hva er det beste ved Costa del Sol for deg, annet enn solen?
 2. Hvordan kan man forbedre Solkysten?
 3. Hvilke er de mest markante forandringene du opplevd siden du kom hit?
 4. Hva synes du er den beste utviklingen på Solkysten – eller den verste?
 5. Hvordan har livet på Costa de Sol overrasket deg?
 6. Hva er dine råd til folk som vurderer å flytte til Solkysten?

Anita Harrison (73) Pensjonert psykoanalytiker/psykoterapeut
Ankom i 2004 og bor i Benahavís

 1. Jeg har fire spanske redningshunder, og det fantastiske været betyr at det er veldig sjelden at jeg ikke kan ta dem ut. Jeg elsker at jeg kan gå turer med dem på stranden, i campoen, eller i gamlebyen i Marbella og Estepona. Man kan bo utendørs her mesteparten av året, men jeg var så takknemlig for at jeg kunne nyte terrassen min da vi hadde lockdown.
 2. Jeg bodde i Los Angeles for 25 år, og dessverre har trafikken på Solkysten på visse tiden av året blitt like ille som i LA. Parkering er også vanskelig å finne, spesielt hvis du besøker et boligfelt.
 3. Vi har fått en overflod med restauranter som tilfredsstiller enhver smak. Det er også mange kulturelle aktiviteter, og du finner nesten alle tilbud du kan finne i enhver storby.
 4. Det popper opp for mange skyskrapere og høye bygninger.
 5. Jeg har blitt overrasket over hvor mange aktiviteter som er tilgjengelig. Mange er organisert av utlendinger, men noen er også organisert av lokale kommuner. Når vi går på strandpromenaden er jeg alltid forbløffet over hvor mange forskjellige språk jeg hører – spansk, fransk, italiensk, russisk, tysk og andre jeg ikke kan identifisere.
 6. Hvis du flytter til Costa del Sol, vil du aldri kjede deg. Hvis du har en dårlig dag, gjør det fine været den bedre. Jeg vil råde folk til å melde seg på aktiviteter (golf, maleklasser, frivillighet, fotografi og dans – listen er endeløs). Det er den beste måten å møte nye venner. Og lær deg spansk – det er artig å være i en klassesituasjon og det får deg å bevege deg utenfor din egen vennekrets.

Gunnvor Sørhus (80) pensjonist og kunstner
Har bodd i La Cala siden 1980

 1. Det beste er nok klimaet og spanjolene selv – og så selvfølgelig kulturen.
 2. Jeg synes at Solkysten er bra som den er. Her mangler man ingen ting.
 3. På 40 år har det vært store forandringer. Bygging av veinettet og bygging i sin helhet.
 4. Det er mange nye bygninger som ikke skulle ha vært her. De blir for særpreget og passer liksom ikke inn. Jeg liker det spanske …
 5. Livet på Costa del Sol har ikke overrasket meg. Jeg har glidd inn i lokalmiljøet og har i alle år hatt mye å henge fingrene i, både med det ene og det andre. En må være kreativ og finne på ting selv.
 6. Hvis du vil flytte til Spania, så lei en bolig før du kjøper noe. Lei bil og kjør rundt og se deg godt om, så finner du sikkert stedet der du kan tenke deg å bo. Det er mange ting å finne på: loger, foreninger, maleklubber, skrivegrupper og turgrupper. Du finner det som passer for deg, akkurat som i Norge. Spania er et godt land å bo i.

Helma Feldkamp (76) Pensjonist
Har bodd i Marbella siden 2015

 1. Den viktigste tingen for meg er å kunne gjøre sport ute i friskluft hele året.
 2. Generelt trengs ingenting å forandres, Solkysten er fin som den er.
 3. Hygiene og renhold har forandret seg positivt, men siden Spania ble medlem av EU, har prisene på alt øket betydelig.
 4. Helsetjenesten er utmerket. Det verste er kanskje prisøkningene, men matvarer for å leve med en sunn middelhavsdiett er fremdeles tilgjengelig for de fleste.
 5. Malaga har virkelig utviklet seg kulturelt. Det er mange nye museer og fine konserter og steder å gå for å få kontakt med lokalbefolkningen.
 6. Livet ved Middelhavet, folks åpenhet og middelhavkosten er grunn nok til å flytte hit.

Susan Widdicombe (70) pensjonert oversetter
Kom i 2014 og bor i Costabella, Marbella

 1. Jeg er pensjonert, så det beste Solkysten har å tilby meg er U3A (University of the 3rd Age). Jeg har oppdaget masse interessante kurs som jeg kan delta i, og jeg har fått mange fantastiske venner fra hele verden takket være U3A. Det har vært en stor hjelp for å bygge et sosialt liv her. Jeg liker også at innbyggerne er av mange forskjellige nasjonaliteter så man har muligheten til å bli kjent med forskjellige kulturer.
 2. Den største forbedringen som trengs er veiene. Motorvei A7 har alltid trafikkorker for det er ingen alternative måter å kjøre fra en urbanisasjon eller bydel til en annen. Alle, inkludert lastebiler, er tvunget til å bruke A7 selv for korte distanser. Den er også for smal og har for det meste bare to filer i hver retning. Tollmotorveien AP7 er dyr og svært underutnyttet.
 3. Flere miljøkatastrofer, som brannen som ødela Laguna Beach komplekset på veien til Estepona. Vi pleide å dra på strandrestauranten der ganske ofte. De holder på å bygge det opp igjen, men jeg antar at det blir uten palmetak! Og så de enorme stormene som oversvømmer chiringuitoene langs kysten. Jeg bor et par kilometer øst for Marbella ved en av de vakreste stendene på hele Costa del Sol, men etter stormene er strendene bare en brøkdel av den tidligere bredden.
  Den beste utviklinger er den pågående forskjønnelsen av Estepona. Ordføreren anstrenger seg virkelig for å gjøre byen mer attraktiv og eksklusiv.
  En av de verste tingene er den forferdelige parkeringssituasjonen, spesielt i Marbella. Parkeringskjellerne er kjempedyre, og gateparkering er nær sagt umulig. Málaga flyplass har også tatt vekk plassene hvor man kunne droppe av passasjerer foran avgangshallen, så nå må man sette bilen på Ekspressparkeringsplassen bare for å droppe noen av eller møte dem. Resultatet er at folk parkerer ulovlig på veien som leder til flyplassen for å vente på beskjed fra folk de skal plukke opp så de ikke behøver å betale for parkering.
 1. Jeg trodde ikke jeg ville møte så mange mennesker og få venner så raskt. I Paris kan du bo i den samme bygningen i årevis uten at noen snakker med deg – for å ikke nevne å invitere deg hjem. Folk er mye vennligere her, men det er ganske vanskelig å møte spanjoler på Solkysten. Alle er involvert med familiene og sine egne liv. De er ikke så interessert i å møte utlendinger, selv de som bor her over lang tid. Det er forståelig, men uheldig for oss utlendinger!
  Jeg ble positivt overrasket i å oppdage at vinteren er Costa del Sols beste sesong. Det er vanligvis sol og lys, og det er ikke så mange turister og ikke så mye trafikk og parkeringsproblemer. De verste månedene – når jeg knapt går ut av huset – er juli og august når det er bråkete og fullt over alt.
 1. Jeg vil absolutt anbefale Costa del Sol for pensjonister og vil råde dem til å melde seg på U3A så snart de kommer ned hit. Aktivitetene vil hjelpe deg å bli innlemmet i lokalsamfunnet.

  Få en gestor (regnskapsføler) til å hjelpe med papirarbeidet når du ankommer. Det finnes en haug av disse i alle byer og kjøpesentre. Hvis du ikke snakker flytende spansk (og selv da …), er all kontakt med spansk administrasjon en lang og pinefull prosess.
  Hvis du har yngre barn, så er et gode internasjonale skoler og et vakkert sted i solen for barna. Men jeg har hørt at livet på Solkysten ikke er like gøy for tenåringer og yngre single, og arbeidsmulighetene er begrensede. Lønninger er lave i forhold til mange andre europeiske land og trygdesystemet er ineffektivt, selv om helsepersonell og sykehus er kjent for å være veldig bra. Og hvis du er pensjonist, kan du se frem til et komfortabelt og tilfredsstillende liv selv på en ganske liten pensjon.

Alfonso Hervás Cárdenas (64) kunstner
Kom til Spania i 2016 og bor i Elviria

 1. Et kosmopolsk sted hvor folk snakker forskjellige språk og kommer fra forskjellige land og kulturer.
 2. Solkysten mangler en forbindelse med Málaga som er hovedstaden for både provinsen og Costa del Sol. Vi trenger togforbindelse og transport mellom flyplassen og byer som Estepona.
 3. Málaga har fått mange teatre og museer og andre kulturelle tilbud og som de ikke hadde før.
 4. Det beste er den økonomiske utviklingen og service industrien. Det verste er trafikkorkene.
 5. At folk er så begeistret over å nyte livet på Solkysten
 6. Mitt råd er å sjekke ut flere steder i Andalucía. Hvis man velger Málaga-provinsen, da er Costa del Sol et godt alternativ.

Nana Norrbom (50) Selvstendig kosmetolog
Ankkom Spania i 1997 og bor i Fuengirola.

 1. Det beste ved kysten er livsstilen og de mange timene med dagslys som vi har. Det gjør godt for humør og trivsel.
 2. Jeg syntes generelt kysten fungerer godt, inkludert infrastrukturen, men vi kan godt trenge litt flere parkeringsplasser i bysonene.
 3. Det må være alt det som har blitt bygget siden jeg kom, og hvordan Fuengirola og de andre kystbyene fortsetter å vokse. En annen forandring er hvor mange unge par som flytter hit fra Skandinavia med deres barn. Da jeg kom hit i 1997 var det mest skandinaviske pensjonister som bosatte seg her på kysten.
 4. Den beste er nok at det er litt mindre manaña når man for eksempel bestiller noe, søker om offisielle papirer m.m. Mye kan gjøres på nettet i dag.

  Det verste er når jeg ser spanjoler og andre som stadig kaster søppel på gaten og ut av bilvinduet. Det kommer jeg aldri til og forstå eller like.
 1. Det er egentlig ikke noe som har overrasket meg, tror jeg. Kanskje unntatt at de 25 årene bare er gått altfor fort, men det må være fordi vi har det så bra her!
 2. Mitt råd er å samle all det praktiske informasjonen man kan få fra andre som er bosatt her nede og starte med å leie sin første bolig i stedet for å kjøpe. Man lærer raskt i det første året eller to hvor man vil bo og hva som ikke fungerer i forhold til sol, skygge og boligens tilstand.

Jo Nelson-Cairns (73) Pensjonert ‘hobbyist’
Ankom Spania i 2003 og bor i Río Real, Marbella

 1. At den er multinasjonal, og at restaurantspekteret er så allsidig.
 2. Å ha en jernbanerute langs hele kysten ville være en stor hjelp, og det ville lette på trafikkpresset på hovedveiene.
 3. Den største forbedringen for meg har vært kommunikasjonen på forskjellige språk som tilrettelegges for mesteparten av den internasjonale befolkningen.
 4. Chiringuitoene på strendene har blitt betraktelig bedre. Negative utviklinger er byggingen av alle boligfeltene på fjellsiden som har ødelagt naturskjønnheten, for eksempel i Calahonda.
 5. Hver dag er en overraskelse fordi ting forandrer seg her hele tiden. Det finnes mange grupper og foreninger som man kan melde seg på, og det er noe for alle.
 6. Smak og prøv, og kom for et par uker i hver årstid før du forplikter deg til noe.

Turid Aune (73) pensjonist
Kjøpt leilighet og bor deltid i Estepona siden 2017

 1. Nydelig mat, hyggelige restauranter, gode venner og naboer, spaserturer langs stranden, turer til de nydelige andalusiske fjellbyene og ellers alle de flotte turmulighetene i områdene rundt her.
 2. Jeg er imponert over hvordan Solkysten har utviklet seg siden vi begynte å reise hit for ca. 45 år siden. Siden vi bor i Estepona, vil jeg nevne den utrolige utviklingen som har skjedd her. Byen har utviklet seg fra en litt blek og slitt fiskerby til en blomstrende oase med koselige kafeer, restauranter og miljøer overalt. Det er helt fantastisk å kunne gå gatelangs her å se hvor nydelig de steller til og hvordan de har restaurert gamlebyen og tatt vare på den tradisjonelle arkitekturen. Det er også fantastisk å gå gjennom labyrintene av hvite smale gater som er dekorert med fargerike blomsterpotter overalt. Byen har også satset på gågater i sentrum og mange parkeringshus som gjør det lett å ta seg fram.
 3. Den enorme utbyggingen av hus og leiligheter på hele Solkysten.
 4. Den beste for meg er Senda Litoral, kyststien som skal forbinde hele Costa del Sol. Stien går parallelt med sjøen og har plass nok både de som bare vil gå en fin tur og de som ønsker å trene idretter som løping eller sykling. Den er snart ferdigutbygd som er utrolig flott. Jeg synes det er fantastisk å gå tur langs sjøen og bare nyte – uten biltrafikk.

  Den verste utviklingen er økningen av trafikken, spesielt langs A7. Jeg skulle ønske at motorveien AP7 kunnet bli uten bompenger langs hele kysten for å avlaste A7. Det hadde hjulpet en god del.
 1. For meg har det vært positivt overraskende å se hjelpsomheten, frivilligheten og vennligheten til folk som bor både fast og periodevis. Spesielt opplevde jeg å se det under den store brannen som herjet her på oppsiden av Estepona i fjor. Det var imponerende.
 2. Bli kjent med hele Solkysten og finn ut hvor dere kan tenke dere å flytte til. Kjøp aldri eiendom usett. For oss var det veldig greit å bruke norsk advokat til å bistå med kjøp.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet