Månedsmagasinet på Costa del Sol
Utflukt til Ciudad Real-provinsen

Utflukt til Ciudad Real-provinsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

El Castillo de Calatrava, El Volcán de Cerro Gordo og Almagro

Da vi var i Daimiel, fikk vi lyst til å besøke Ciudad Real og se mer av denne fine provinsen. Ciudad Real er en av de fem provinsene i Castilla La Mancha-regionen, så vi tok en spennende tredagers utflukt for å utforske flere nye steder.

Borgtårnet


El Castillo de Calatrava

Vårt første stopp var på El Castillo de Calatrava, en av Spanias absolutt fineste borger med en fabelaktig beliggenhet. Det ligger ca. 300 km fra La Herradura, så vi startet hjemmefra kl. 9 og var fremme ved 13-tiden etter en kaffestopp på veien. Calatrava borgen ligger nœr byen Calzada de Calatrava, og man skulle tro at denne store severdigheten var godt skiltet, men nei. Det var først midt i byen at vi så skilt mot borgen som ligger 5-6 km. vest for Calzada, og man kjører igjennom et flott landskap for å komme dit.

Calatrava-ordenen var en militær og religiøs orden som ble grunnlagt i 1158 i forsvarsøyemed. De kristne var midt i La Reconquista eller gjenerobringen av Spania fra maurerne. Alfonso VII vant en stor seier i området, så det var viktig å befeste seieren med en formidabel borg. Derfor ble borgen bygget som en slags angrepsposisjon mot maurerne, og Calatrava-ordenen ble dannet for å befolke borgen med soldater og munker. Soldatene kjempet og forsvarte, og munkene tok seg av soldatenes åndelige behov og pleiet dem hvis de ble såret.

Borgen ble bygget på en fjelltopp på 936 m.o.h og var derfor vanskelig å angripe og lett å forsvare. For å komme opp dit, kjører man på en brolagt vei (anno 1560) som smyger seg oppover fjellsiden, og når man når toppen, er det den fantastiske beliggenheten som er det mest slående. Det koster 2,5 € å komme inn på borgen, som etter 20 år med restaurering fremstår som så fin som en 1000 år gammel borg kan bli. Det dreier seg om et kjempestort 46.000 m2 borganlegg med egen mølle, teglverk, smie, håndverkerboliger, kirke, kloster, gravplass, forsvarstårn og boliger. Restaureringen har vært en enorm jobb og arbeidet pågår fremdeles i enkelte hjørner.

Men det flotteste er beliggenheten. Uansett hvor man retter blikket fra fjelltoppen, blir man imponert over landskapet og utsikten. Et besøk på borgen kan ikke anbefales nok. Gå til http://castillodecalatrava.org/ åpningstider og for å bli inspirert!


El Volcan de Cerro Gordo

Rundt 10 km nord for borgen i nærheten av byen Granátula de Calatrava, ligger den første vulkanen som man kan besøke i Spania. Vi hadde aldri hørt om vulkaner på den iberiske halvøya, men i Cuidad Real-provinsen lå det ikke mindre enn 500 vulkaner for millioner av år siden. Nå er de ganske nedslitte av erosjon og stikker ikke så høyt opp i landskapet (ca. 60 m.), men de har begynt å grave dem ut for å utnytte mineralene som finnes i dem. Se: https://volcancerrogordo.es/

Vulkanen ligger nord for byen Granátula og var heller ikke godt skiltet, men vi fant den likevel. Det var ikke en sjel å se selv om de tilbyr guidede turer hver lørdag og søndag kl. 16 og 17. Vi tvilte på om det overhodet ville komme noen, men fem minutter på fire kom en person som tok imot pengene (1,5 € for pensjonister) samt en geolog. Geologen kastet seg ut i et voldsomt foredrag om vulkaner, og vi var helt overveldet over den strømmen av informasjon: Det er stadig vulkansk aktivitet her, gass siver ut og insekter dør når de flyr over hullet som inkluderer flere geysirer som av og til skyter opp vannsøyler. Geysirene ligger på en privattomt og kan ikke besøkes av allmennheten, men vi fikk se bilder av dem. Tenk deg å ha en geysir i bakhagen!

Vi ble fortalt om forskjellige vulkantyper og hvordan flytende lava fra jordens indre velter ut til glede eller bry for beboerne. På Kanariøyene var de en enorm bekymring i fjor, men millioner av år etter utbruddene er de en glede. For midt på den kastiljanske høysletten finnes det nå et skattkammer av mineraler som kan utvinnes, selges og brukes til utallige formål. Det er det multinasjonale firmaet LafargeHolcim som står for utvinningen, og det er takket vœre dem at man overhodet kan besøke vulkanen. Nå er den utgravet, og det er bygget stålbroer for å gå på rundt kanten. Man kan også kikke ned der utvinningen finner sted. Firmaet har fått tillatelse til å grave ut 50 (!) vulkaner i området, for i dag er de gamle vulkanene som miner hvor de henter utallige nyttige mineraler (navnene på disse har gått i glemmeboken). Så det ligger altså stor skatt under bakken her i Castilla La Mancha.

Spredt rundt omkring så vi enorme kampesteiner som har oppstått fordi det under hele den kastiljanske høyslette ligger milliarder av hektoliter med vann i den porøse grunnen. Disse steinene ble skapt ved at når jordskorpen åpnet seg for å slippe ut lava, ble denne raskt avkjølt av vannet og dannet en propp i jordskorpen. Proppen stanset for en tid lavastrømmen, men så ble trykket for stort og opp fløy disse gigantiske proppene. Huff, da … Det finnes utallige av disse vannførende aquíferos lagene under høysletten, og de har stor betydning for livet på høysletten, som vi skal se i neste artikkel.


Almagro

Byen Almagro med 9000 innbyggere ligger bare 15 km. nord for vulkanen, og her overnattet vi på Paradoren som er et ombygget kloster fra 1600-tallet. Vi fant et supertilbud til 102 € pr. dobbeltværelse med frokost og var meget fornøyde.

Almagro er spesielt kjent for to ting: hovedplassen og komediehuset. La Plaza Mayor som ble anlagt av den tyske bankfamilien Fugger på 1600-tallet. Familien lånte Carlos V penger og da kongen hadde vanskeligheter med tilbakebetalingen, fikk familien i stedet konsesjoner på kvikksølvminene i Almadén og ble steinrike. De bygget derfor den flotte og meget usedvanlige plassen i byen og det like så spesielle komediehuset Corral de Comedias de Almagro – det eneste av sin art som fremdeles eksisterer i Spania.

Dermed kom Almagro på severdighetslisten og er i dag flittig besøkt. Så snart vi ankom byen, fortet vi oss til plassen for å få vætet ganene og spist et par tapas. Et herlig sted å sitte og se på livet. Vi besøkte deretter det originale komediehuset og tok en runde i byen for å beundre de mange fine fasadene og portene. Vi spiste på Paradoren som i dette tilfellet hadde en anstendig kokk, så alt var bra. Dagen etter dro vi videre til de helt spesielle Lagunas de Ruidera. Les videre i neste nummer av Det Norske Magasinet.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet