Månedsmagasinet på Costa del Sol
På tur i Nordøst-Spania

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Pa tur i Nordøst Spania
Dramatiske klipper som går rett ned i havet, omgitt av små bukter med le. Langs kysten nord for Barcelona finnes det fortsatt noen byer som ikke er preget av turisme. Vi har funnet gullkornene og gir dem nå videre til deg.

 
Havet blir til et vakkert, turkisblått basseng i bukta der byen Llafrancs ligger. Byen er trygt innrammet av små, vuggende båter som ligger fortøyde. En del av båtene er fiskebåter. Andre tilhører ferierende, og inn i mellom kommer en taxibåt seilende. Den tidlige morgendukkerten før frokosten er den beste. Der har man den lille sandstranden nesten helt for seg selv. Solens stråler som glitrer i vannet, tærne i sanden og lyden av skvulp fra bølgene. To gater fra hotellet. Alt ligger i gangavstand.
Calella de Palafrugell, Llafranc og Tamariu er tre små nabobyer som ligger langs kysten nord for Barcelona. Calella de Palafrugell er den største av de tre, og deretter følger de to andre byene i fallende rekkefølge. Llafranc er muligens den vakreste av de tre byene. Deres beliggenhet har hatt betydning for det lille omfanget av turisme som er her, og det har gjort at byene har beholdt landsbysjarmen fra 1950-tallet som var da man begynte å satse på turismen i dette området. Tre etasjehusene ligger ned til stranden der fargerike båter og folk som soler seg ligger side om side.
Ca. 22 km av vandrestien GR-92 strekker seg langs Costa Brava og passerer disse tre små byene. En vandretur på denne ruta gir derfor rike muligheter for flott dagsutflukter til byene.

Girona

Det er masse spennende å se i nærheten, og den enkleste måten å komme rundt på er i bil. Knapt 40 km inne i landet fra Llafranc ligger byen Girona der det ble innspilt nye avsnitt av den populære tv-serien Game of Thrones. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor nettopp denne byen ble valgt som innspillingssted til serien. Her finnes et godt bevart bysentrum fra Middelalderen som, i hvert fall i fantasien, enkelt kan føre deg tilbake til en annen tid med edle riddere og skjønne jomfruer. Elven Onyar renner gjennom byen, og de fargerike husene som ligger langs elven er et av byens kjennetegn.
Små gater bak Gironas mektige katedral fører deg til den gamle bymuren der byens beste utsikt kan nytes. I Girona finner man også verdens beste restaurant, El Celler de Can Roca. Utmerkelsen har restauranten fått av prestisjefulle The World’s 50 Best Restaurants.

Dalí-museum

Et must når du besøker Costa Brava, er Dalí-museet i Figueres som ligger ytterligere drøyt 40 km nord for Girona. Billetter til museet kjøpes på forhånd, og da får du også en egen og personlig besøkstid. Grunnet museets mange besøkende er det en viss risiko for ikke å komme inn hvis det ikke kjøpes inngangsbillett på forhånd. Gå ikke glipp av smykkeutstillingen som er i samme vakre, morsomme og fantastiske stil som resten av museet.

Cadaqués

Kunstneren Salvador Dalí bodde i kystbyen Cadaqués som ligger øst for Figueres. Hans hus er nå innredet som museum, og i hele huset fornemmes hans kunstneriske personlighet. Det vrimler med spesielle objekter, og innredningen er mildest talt eksentrisk.
Cadaqués ligger med et naturreservat på den ene siden og havet på den andre. Byen ligger derfor litt vanskelig framkommelig, men samtidig uforstyrret og magisk vakkert. I Cadaqués har selv de helt små frokostrestaurantene tilpasset seg de kresne franske turistene, og det holdes et høyt nivå hva angår maten. Runde steiner, polert av havet, dekker noen av de små gatene i den hvite, spanske byidyllen, og i butikker på veien opp til byens vakre kirke selger kunstnere sine kunstverk. Det hele ser nesten ut til å være perfekt. Det eneste som gir skår i glansbildet, er farten på de svingete veiene i naturreservatet som er nesten til å bli bilsyk av.

Fakta Llafranc

Overnatting: Mest luksuriøst bor du på hotellet El Far i Llafranc. Utsikten herfra er i seg selv en tur verdt. Også en utgraving i nærheten med 2.600 år gamle arkeologiske funn bør sees.
Hotell La Muntanya i landsbyen Llafranc tilbyr billige værelser til middels standard med god service og fin frokost.
Mat: Den beste maten i Llafranc finner du på Chez Thomás. Både maten, vinen og servicen her er en omvei verdt. Carpaccio av tunfisk med wasabi-is er et deilig matminne jeg har tatt med meg herfra. Reserver bord allerede nå!
Restaurant Leon har god hjemmelaget mat og La Llagosta god paella. Lekker is til dessert kan fås på Plaça del Promontori. Spis den mens du går en tur langs vannet og kikker på båtene.
 
Brukbare linker
www.visitpalafrugell.cat
www.costabrava.org
www.salvador-dali.org
Av Annette Emmoth

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet