Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom storslått natur

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom storslått natur

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle pengene, for i stiens nordlige ende støter man på et klippelandskap a la El Torcal, med klipper som er formet av vannet. Stien ender ved kilden El Fuente del Conejo like nedenfor Alfarnatejo, og når man har vandret de ca. 15 km. frem og tilbake, så er man garantert en glad og sliten person.
 
La Ruta de la Sierra går fra sentrum av Riogordo til Alfarnatejo, og hele ruten er på beskjedne 10 km. hver vei. Men i vår egen versjon starter vi for enkelthets skyld litt nord for Riogordo, og så har vi 7,5 km. til El fuente del Conejo. Da vi skal tilbake igjen, blir turen på 15 km. med 250 meter i høyden. Det er en fin dagstur, så husk matpakke.
 
Vi finner frem til rutens start ved å kjøre langs A 356 forbi Vélez Málaga i retning mot Colmenar, Riogordo og Casabermeja. Når vi har passert Riogordo og har krysset elven Rio de la Cueva og kjørt under en liten viadukt, skal vi holde til høyre og trekke inn til siden der hvor det kommer en stikkvei ned fra veien, med viadukten ovenfor. Nå skal man foreta en U-sving (det er muligens ulovlig, men vi forsøker å være så lovlydige som mulig). Vi ser oss derfor godt for i begge retninger, og svinger rundt og tar nå den stikkveien som går opp til høyre. Der står det to skilt, med henholdsvis 70 og 40 km. (Hvis man kommer fra vest for Málaga kan det lønne seg å kjøre om Casabermeja og deretter mot Riogordo). Så snart vi kommer opp på veien, som vi nettopp har kjørt under, svinger vi til venstre og kjører nøyaktig 1,1 km. Her ser vi et skilt på høyre hånd, hvor det står Ruta de la Sierra, og vi kan fint parkere under noen oliventrær på venstre hånd. Og så er det bare å gripe fatt i stavene og dra avsted.
 
Det første stykket går langs olivenmarker, og vi konstaterer med glede at vi simpelthen går på Gran Senda de Málaga, som er den 650 km. lange nyanlagte vandreruten i den ytre delen av Málaga provinsen. De rød – hvite markeringene følger oss hele veien. Se www.gransendademalaga.es for å få inspirasjon til vandreturer i den vakre Málaga-provinsen.
 
Etter 2,7 km. kommer vi til gården Auta, som er kjent for to ting: Delvis mener man at det var her den beryktede og berømte Omar Ben Hafsun ble født omkring år 850. Det var han, som var en vill og blodig krigsherre, som gikk til krig mot kalifen i Córdoba, etter at han hadde konvertert til kristendommen. Hans høyborg var Bobastro ved Ardales, og det var her han fikk en kristen kirke uthugget i klippen. Denne meget interessante kirkeruinen kan fremdeles ses i dag ved Bobastro, men det er en annen historie, og en annen utflukt. I dag må vi nøye oss med å konstatere at Omar ble født her, muligens i en av de hulene som ligger under gården. For hulene er den andre grunnen til at El Cortijo de Auta er kjent. Rett under gården ligger det en del dryppsteinsgrotter, som man mener ble skapt samtidig med grottene i Maro (Nerja). Vi forsøkte som besatt å komme ned til hulene, men det lot seg ikke gjøre – de ligger bak høye innhegninger, så vi måtte nøye oss med å beundre dem fra veien.
 
Gården Auta ser ut til stadig å være i bruk, selv om den mest av alt ligner på en ruin. Men det går en masse sauer og geiter, noe som tyder på at det drives landbruk her. Gården er også omgitt av godt vedlikeholdte marker.
 
Like bak ved gården renner elven Auta, og vi hadde lest at dens kilde skulle være noe helt spesielt, da vannet kommer opp fra jorden i bobler, derav navnet El Nacimiento de Borbollón (bobler). Vi spurte en gammel mann på Auta hvor utspringet var, og han pekte veien ut for oss i nord-vestlig retning langsetter en mark. Vi vasset i mudder langs marken, inntil vi kom frem til et hvitt vann-hus og slukøret kunne konstatere at kilden i dag er murt inne, da vandet forsyner byen Riogordo med drikkevann. Så bare glem alt om El Nacimiento de Borbollón. Irriterende.
 
Etter Cortijo de Auta går vi videre på grusveien, og selv om den er kjørbar møter vi ingen biler. Herlige vannløp flankerer veien, som nå begynner å stige. På et tidspunkt er vi på høyde med El Tajo de Gomer, som må være en av Spanias mest spektakulære, høye, spisse klipper. Den er 1160 m. høy med vanvittig bratte, nesten loddrette sider. Ved foten av denne klippen har man funnet rester fra steinaldermennesker, som utvilsomt har satt pris på dette vakre landskapet med de mange vandløpene. På internett har jeg funnet foto tatt av folk som har besteget Gomer, og bare synet av disse fotoene gir meg frysninger. Uha, uha… det er jeg for glad i livet mitt i til at jeg vil prøve, for man skal jo ikke bare opp men også ned igjen, og spesielt turen ned kan være farlig, fordi man har tyngdekraften i mot seg. Et lite feilsteg, og man er ferdig… Men det finnes jo nok av våghalser, og dem om det.
 
Det skal også nevnes at El Tajo de Gomer på høyre side flankeres av El Tajo de Doña Ana, og på venstre side av El Tajo del Fraile. Ordet ´tajo´ kommer av verbet ´tajar´, som betyr å kløyve med en øks. Man kan altså forestille seg at en kjempe har stått med sin mega-store øks og plassert et godt hugg midt ned i gjennom klippemassivet, så disse crazy loddrette klippesidene har oppstått. Dette er et landskap man ikke ser hver dag.
 
Idet vi legger Tajo de Gomer bak oss kommer vi opp, hvor vi på høyre hånd kan se ruinene av de to gårdene: El Farriña og El Cuartillo. De ligger der så flott og skuer ut over de bølgende bakkene mot sør. Kort tid deretter passerer vi en ´levende´ gård på venstre hånd, hvor vi møter en masse sauer og geiter. Vi fortsetter opp forbi gården, og nå nærmer vi oss det mini-torcal, som området også er kjent for. Rett etter et grønt skur med en hvit hest, kan man gå langsetter kanten av en mark og komme inn til det besynderlige klippemassivet, som vannet har formet til en kjempestor gjennomhullet ost. Det er et spennende sted, og på denne ´Hard Rock Café´ finner vi det passende å spise våre matpakker, mens vi nå kan beundre El Tajo de Gomer fra nord.
 
Etter frokost VIL vi hen til rutens start, og nå er det lett, for etter å ha dreid av til høyre går grusveien bare rett frem mot Alfarnatejo, og etter ytterligere 2 km. står vi ved El Fuente del Conejo. Her finner vi også et stort skilt over vår fine rute, og i kilden kan vi fylle opp våre vannflasker. På veien bort til kilden har vi passert den litt merkelige utskilte Villa Alta, samt en del blomstrende kirsebærtrær. Det minner oss om at en kirsebærfestival finner sted i nabobyen Alfarnate hvert år i slutten av juni, kun et par km. fra Alfarnatejo. Skulle man være i Spania på det tidspunktet, bør man ikke gå glipp av et besøk på festivalen, for større og mer lekre kirsebær har jeg aldri smakt. Man kan sjekke det endelige tidspunktet for festivalen ved å Google ´Festival de la cereza de Alfarnate´. Et besøk her bør ikke forsømmes.
 
Oppmuntret av tanken på fremtidens herligheter begir vi oss så tilbake på La Ruta de la Sierra. Og nå er det lett fordi det går nedover nesten hele veien, og etter 15 km. med ren medisin for sjelen og herlig mosjon, kan vi enda en gang si: ¡Viva España!
 
Av Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet