Månedsmagasinet på Costa del Sol
Orihuela – Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og kjenner duften av nytraktet kaffe fra en bar like ved. Under oss flyter Rio Segura- langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opplyser simultant byens 32.000 innbyggere at det er på tide å komme i gang med dagens aktiviteter.
 
Orihuela ligger sydvest i Alicante-provinsen, cirka 30 km øst for Murcia. Byen er omgitt av fruktbare landbruksområder, her dyrkes appelsiner, sitroner, bomullsplanter, grønnsaker, oliven og mandler. I tillegg til å være Alicante-provinsens kulturelle hovedstad blir Orihuela også kalt for Alicantes spiskammer.

En vandring i historien.

Vi fortsetter over broen, på nordsiden av Rio Segura ligger den gamle, kompakte bydelen med kulturskattene på rekke og rad.
Orihuelas mest besøkte turistmål er Santo Domingo, som består av en kirke, et kloster og et universitet. Det er en stor opplevelse å vandre rundt i de vakre og velholdte bygningene som er fra forskjellige tidsepoker og bygget i forskjellige stilarter. Her føler vi virkelig at historien «kommer ut av veggene»…
Catedral del Salvador y Santa Maria ble bygget på ruinene av en maurisk moské. Kirken ble påbegynt på 1200-tallet og ble Orihuelas katedral i 1510. Blant interiør finnes et barokk-orgel som er i bruk den dag i dag.
Apostelen Jakob, Spanias skytshelgen, er også hedret med en kirke, Iglesia de Santiago Apóstol på Plaza de Santiago. Hans levninger skal, ifølge sagnet, ligge begravd i Santiago de Compostela, det endelige målet for de som går pilegrimsleden i Nord-Spania.

Arabisk bad med flere funksjoner.

Museo de la Muralla er bygget opp rundt den gamle bymuren. Her ligger gatene som de gjorde på maurisk tid, og mange av bygningene kan også dateres mange hundre år tilbake. Deler av museet ligger under jorden, blant annet et maurisk bad. Her møttes byens kondisjonerte ikke bare for å vaske seg og bli rene, men også for å slappe av, diskutere og reformere verden.
Like bortenfor finner vi boligen til Orihuelas store sønn, poeten Miguel Hernández (1910 – 1942). Gjennom sin diktning ga han uttrykk for sterk sympati med republikanerne under den spanske borgerkrigen, og Franco sørget for å få han kastet i fengsel der han senere døde av tuberkulose. Huset er fullt møblert og er et bra eksempel på hvordan en familie levde på første halvdel av 1900-tallet.

Armengola – en av middelalderens modigste kvinner.

Orihuelas skytsengel, Armengola, er hedret med en nydelig – og brutalt – dekorert fontene som ligger i Calle Francisco Die. Ifølge historien så arbeidet Armengola som barnepike hos den mauriske høvdingen Benzadón som regjerte i Orihuela i første halvdel av 1200-tallet. Sammen med sine allierte planla Benzadón en massakre for å utrydde alle de kristne i området. Barnepiken og hennes familie skulle dog spares siden den arabiske familien, og spesielt barna, var blitt så glad i henne.
Armengola overhørte imidlertid samtalen om massakren, og den modige piken tok med seg tre spanske soldater, forkledd som kvinner, inn i borgen til den arabiske høvdingen, og sammen drepte de både høvdingen og hans tilhengere. Det som må ha vært en blodig affære er gjengitt på de keramiske flisene på fontenen. Midt i bildet ser vi «soldaten» Armengola med sverd i hånden, og hodet til den arabiske høvdingen ved sine føtter. Handlingen skal ha funnet sted natten mellom 16. og 17. juli, årstallet har man imidlertid ikke helt klart å plassere, men mest sannsynlig skal det ha vært i 1243.
Den 17. juli hvert år hedres Armengola, kvinnen som ga byen friheten tilbake, med en storstilt fiesta. Og hvert år får en av byens unge kvinner det ærefulle oppdraget å representere Armengola, en tittel hun kan smykke seg med helt til en annen overtar et år senere.
Fakta:
Orihuela ligger cirka 6 mil fra Alicante og 3 mil fra Murcia. Byen, som ofte blir kalt for Alicanteregionens kulturhovedstad, har ca. 32.000 innbyggere. Rio Segura deler byen i to, og de fleste severdigheter ligger nord for elven.
http://www.orihuela.es/
 
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet