Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanias glemte del i Frankrike

Spanias glemte del i Frankrike

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Frankrike.

Spanias 504.782 km² begrenser seg ikke kun til størstedelen av Den Iberiske Halvøy og de to øy-gruppene Kanari-øyene og Balearene, samt enklavene Ceuta og Melilla i Nord-Afrika.
12,83 km² av landets territorium ligger 1,6 km nord for den spansk-franske grensen. Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Frankrike, nærmere beskrevet departementet Pyrénées-Orientales.
Det er byen Llívia, som ligger på et flatt stykke land i dalen Valle de la Cerdaña, omringet av Pyreneene. Det er 1.233 meter over havet og ved foten av fjellet Turó del Castell, som rager ytterligere 1.357 meter opp i landskapet.
Byen hører til under Girona-provinsen, og er således en del av Catalonia, og hovedspråket er katalansk.

Hvorfor det?

For å finne grunnen til at denne biten av Spania finnes i Frankrike, skal vi en tur tilbake til de territoriale forviklinger anno 1600-tallet.
Spania og Frankrike hadde i et kapitel av Trettiårskrigen kjempet mot hverandre i årene 1635 – 1659. Frankrike gikk inn i Trettiårskrigen etter at de spanske habsburgere seiret i det Nederlandske Opprør i 1620-årene. I 1640 begynte Frankrike å blande seg i spansk politikk og støttet opprøret i Catalonia, og Spania tok hevn ved å støtte Fronde-opprøret i Frankrike.
Ved Trettiårskrigens avslutning fikk Frankrike provinsene Alsace og Lorraine, hvilket betydde at de kunne avskjære Spanias adgang til Nederlandene, og det førte til åpen krig mellom Spania og Frankrike. Etter drøye ti år med kamper seiret Frankrike i en allianse med Storbritannia, og det førte så til Pyreneer-freden.
Da en fredstraktat skulle inngås i 1659, ble det fastslått at Spania skulle avgi 33 landsbyer til Frankrike. Man hadde regnet med Llívia, men oversett at byen hadde fått rettigheter som en egentlig by av den tysk-romerske keiser Karl 5., han som først var kong Carlos 1. av Spania. Byen ble derfor ikke inkludert i avtalen, men forble under spansk styre.
Egentlig er det mer enn byen Llívia, da kommunen inkluderer de to landsbyene Cereja og Gorguja.

En titt innom

Llívia har i dag omkring 1.600 innbyggere, som fortrinnsvis lever av landbruk og turisme, da det er en håndfull hoteller her, akkurat som mange spanjoler har ferieboliger her i fjellenes klare luft, de vakre omgivelsene, og med mange muligheter for f.eks. vandreturer.
Det er områdets største attraksjon.
Selve byen har en sjarmerende gammel bydel med denne særegne pyreneiske arkitektur og stemning.
Her finner man det som anses for å være Europas eldste apotek, Farmacia Esteve, som stammer fra middelalderen – det skal være grunnlagt i begynnelsen av 1500-tallet. I dag er apoteket innredet som et museum, Museo Municipal, som huser krukker og remedier fra apoteket. I nærheten står byens kirke, Esglesia de Mare de Déu dels Angels, et gotisk verk fra 1400-tallet, og det er omgitt av tre forsvarstårn fra middelalderen, samt også en slottsruin.
Vil man besøke kirken, må man først titte innom museet – her ligger nøkkelen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet