Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Stadig flere får øynene opp for byen Chefchaouen nordvest i Marokko, der store deler av byen er malt i de vakreste blåtoner. Du reiser enkelt hit fra Spania. 

En fotografs drøm

Kanskje har du allerede sett bilder fra denne vakre byen – den er kjent for å være en fotografs drøm. Fasader, dører, trapper, fontener, moskeer – ja til og med søppelkasser er malt i vakre nyanser av blått. Paletten går fra dyp indigo til puddermykt babyblått.

Det pittoreske stedet ligger ved Middelhavet og har omkring 42 000 innbyggere. Turistene som besøker Chefchaouen, som i dagligtale kalles «Chaouen», kommer først og fremst for å drømme seg bort i den seks hundre år gamle, pastellfargede gamlebyen – medinaen. Og selvsagt for å gi Instagram-kontoen sin et blått løft. Byen er en av de mest fotograferte byene i verden, og de over 200 hotellene tiltrekker seg besøkende fra fjern og nær. 

Mellom to fjell

Byen klamrer seg fast 660 meter over havet mellom de to fjellene Tisouka og Megou som du kan se fra sørspissen av Spania en klar sommerdag.

I de mektige Rif-fjellene er naturen vakker og frodig, med store jordbruksområder. Det dyrkes solsikker og oliven, og dyrene beiter fritt.  

Enkelt å reise fra Spania

En rekke selskaper tilbyr gruppeturer og guidede turer, alt fra dagsturer til lengre opphold. Du kan for eksempel reise fra Tarifa eller Algeciras i Spania med hurtigferje til Tanger eller Ceuta. Fra ankomst i Marokko tar det omlag to timer med buss, taxi eller leiebil. Det anbefales å avtale beløp på forhånd for å få gunstig pris. Man kan også reise med buss og tog fra Marrakech og Casablanca. 

Historisk sus

Chefchaouen er hovedbyen i provinsen med samme navn, og byen ble grunnlagt som et fort i 1471 for å hindre invasjon fra Spania og Portugal. Grunnleggeren Moulay Ali ibn Rashid al-Alami var en etterkommer av profeten Muhammad. Mange av jødene og maurerne som ble utvist fra Spania etter den spanske inkvisisjonen i 1492, bosatte seg i Chefchaouen. Senere forsøkte berberne å angripe byen, før byen ble okkupert av spanjolene.

Byen ble stengt for alle besøkende frem til 1920, spesielt kristne personer. Etter at spanjolene tok over byen ble den en del av Spanias territorium i Marokko. Et av de mest populære områdene i den vakre blå byen heter Andalúz – oppkalt nettopp etter Andalucía. 

Under andre verdenskrig kom det en ny tilstrømning av jøder på flukt. De ble værende til slutten av 1940-tallet og har hatt stor innflytelse på byen og satt dype spor helt frem til i dag.

Spanjolene ga byen tilbake til Marokko da det ble et selvstendig land i 1956. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2010.

Hjertet av byen

I hjertet av gamlebyen, medinaen, ligger den åpne plassen Uta el-Hammam hvor den åttekantede Grand Mosque fra 1600-tallet troner. Alle medinaens labyrintaktige smug fører hit. Denne moskeen er stengt for ikke-muslimer, men eksteriøret er vel verdt å beundre. Byen har flere moskeer som også er malt i blåtoner. En ligger på en liten fjelltopp 45 minutters gange fra torget og kalles den spanske moskeen. Der har man flott utsikt over byen. La Lampe Magique er plassens høyeste bygning – bortsett fra minareten, og på toppen ligger det en takterrasse over to plan. Her får du servert nydelig myntete og en fantastisk god lammetagine. Et perfekt sted å nyte utsikten når muezzinene kaller melodisk til bønn fra alle byens moskeer.  

Senk pulsen og nyt

Atmosfæren i den bilfrie gamlebyen innbyr til å senke stemmen og gå rolig. Søvnige katter soler seg på trappetrinn, eselkjerrer trekkes forbi, og vennlige innbyggere ønsker deg velkommen. Det eneste som bryter stillheten er hunder som bjeffer eller haner som galer.

Markedene er roligere her enn i andre byer som Fes og Marrakech, som kan være travle og overveldende for turister. Rif-fjellene er berbernes territorium. Berberne er et nordafrikansk urfolk og mange av de eldre kvinnene kler seg fremdeles tradisjonelt – med stripete skjørt og hatter med fargerike dusker. Menn i vevde fotside jalabayas med hetter er et vanlig syn, mens ungdommen kler seg mer moderne.

Berberne bruker ikke like offensive salgsmetoder som ellers i Marokko, noe som betyr at du kan rusle i fred og ro i de blåmalte smugene og gjøre deg kjent med varene før du vennlig pruter til halve prisen. Byen er kjent for sine vevde tekstiler, keramikk og ullprodukter.  

På hvert hjørne ligger små kafeer som serverer nydelig peppermyntete hvor du kan sitte og se livet gli sakte forbi. Folk har det ikke travelt i Chaouen.


Hvorfor blått? 

Det finnes flere teorier om hvorfor byens fasader ble farget blå.

Jødisk tro

Noen hevder medinaen ble malt blå av jødene som var på flukt fra den spanske inkvisisjonen på 1400-tallet. Andre mener jødene som flyktet til byen under andre verdenskrig malte veggene blå fordi det representerte himmelen og guddommen i jødisk tro. Blåfargen skulle minne dem om himmelen og Guds tilstedeværelse i alt. Atter andre mener at mange bygninger allerede var malt blå og at jødene som ankom byen bare fortsatte denne tradisjonen.

Holde myggen unna

En annen teori går ut på at fasadene ble malt blå for å holde myggen borte. Den blå fargen gir et inntrykk av hav, og ettersom disse insektene ikke liker sjøvann holder de seg unna.

Avkjølende

Det kan bli veldig varmt i byen om sommeren, og innbyggerne mener at blåfargen holder husene kjøligere i denne sesongen. Selv om det ikke er den viktigste grunnen til at byen ble farget blå, så er det en stor fordel for innbyggerne.

Hyllest til fossen

De forskjellige blåfargene gir assosiasjoner til vann. Noen innbyggere mener at fargen er en hyllest til fossen Ras el-Maa som forsyner lokalbefolkningen med drikkevann. 

Motvirke stress

Flere hevder at de svale og beroligende blånyansene ble valgt for å motvirke stress. 

Tiltrekke turister

Den siste teorien går ut på at veggene ble malt i denne uvanlige fargen for å trekke til seg turister fra hele verden. Vi vet ikke hva som stemmer, men uansett fungerer det utmerket!


Fem marokkanske retter du må prøve

Marokkansk mat byr på milde smaker og hyppig bruk av tørkede frukter, honning og nøtter.

Harira

Harira er en varmende og mettende suppe basert på tomat, løk og kikerter. Serveres ofte som forrett. 

Tagine

Tagine er navnet på den kjegleformede keramikkformen denne retten tilberedes i, og det finnes utallige varianter. Hva med lam- og svisketagine, eller en kylling- og aprikostagine? 

Couscou

Couscou er en typisk berberrett basert på dampede semulegryn. Du får couscous servert med grønnsaker og valgfritt kjøtt.

Brochetta

Brochetta grillspyd er populært i Marokko og du kan som regel velge mellom storfekjøtt, kylling og lammekjøtt. 

Pastilla

Kalles også for bastilla og består av tynne flak av filodeig fylt med due- eller kyllingkjøtt blandet med mandler, kanel, appelsinblomstvann, løk og flere andre krydder. 

Til maten drikker man gjerne vann eller brus, eller man bestiller verbena te til maten som passer godt til kjøttretter. Man avslutter tradisjonelt måltidet med et fat fylt med ulike frukter.

Av Ingvild Mørkved

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet