Månedsmagasinet på Costa del Sol
CAMINITO DEL REY – En tur langs klippeveggen

CAMINITO DEL REY - En tur langs klippeveggen

Verden er full av våghalser som elsker å synke sine skitne negler inn i enhver klippevegg – med eller uten sikkerhetsseler. El Caminito del Rey pleide å være et slikt sted, hvor menneskelige edderkopper møttes for å utfordre hverandre i å balansere så og si i løse luften. Noen greide det, og deres hårreisende videoer gikk øyeblikkelig viralt, mens andre var ikke så heldige.

Andalucías Caminito del Rey (Kongens lille sti) gjenåpnet etter en fullstendig gjenkonstruksjon i 2015. Ni år senere er den fremdeles en av de mest spektakulære og spennende opplevelsene i Sør-Spania, og hva som pleide å være kjent som en av verdens farligste stier, er i dag fullstendig gangbar selv for de av oss som har et snev av høydestrekk.

Verdens farligste sti

El Chorro ligger en times kjøretur fra Málaga via A-357 i retning Campillos med avkjøring rett etter Ardales. Veiene inn til start- og endepunktet har blitt utvidet og forbedret med forskjellige tjenester og et splitter nytt informasjonssenter. Desfiladero de los Gaitanes, fjellpasset som El Caminito følger, ble gravd ut av elven Guadalhorce gjennom millennia. Her er det snakk om dramatisk naturskjønnhet: på det smaleste er fjellpasset bare ti meter bredt og på det mest ekstreme går de vertikale fjellveggene 700 meter rett opp.

Fjellpasset var et avsidesliggende dalføre brukt av gjetere og jegere inntil den industrielle revolusjonen, da jernbanelinjen mellom Málaga og Córdoba ble bygget på 1860-tallet. Linjen inkluderte 18 broer, 17 tuneller og åtte viadukter, og den mest spektakulære delen gikk rett gjennom El Chorro. Jernbanelinjen er fremdeles i bruk og er absolutt verdt turen!  

Rundt århundreskiftet ble det konstruert vannkraftverk med dammer på begge endene av fjellpasset for strømlevering til området. Den originale gangstien som ble bygd mellom 1901 og 1905, ble konstruert for å gi arbeiderne en mulighet til å bevege seg mellom de to kraftverkene. Den smale jern- og betonggangveien var festet til fjellveggen på motsatt side av jernbanen og bragte dem høyt over elven. Det var også her den spanske kongen Alfonso XII æret stien (eller deler av den) med sitt nærvær i 1921, og El Caminito del Rey har båret hans navn siden. 

Ettersom årene gikk og nybygde veier bragte arbeiderne raskere mellom kraftverkene, stoppet vedlikeholdet av gangstien. Tross risikoen dro lokale skoleelever på klasseturer dit inntil 1970-årene, og noen av våre naboer nekter fremdeles å besøke stedet, da skrekken ennå sitter i dem. Gradvis forfalt det enkle jernrekkverket og betongdekket, slik at alt som var igjen på mange steder var rustne smale jernbaneskinner med klippeveggen på én side og elven langt der nede på den andre.

Det var akkurat disse livsfarlige åpningene som tiltrakk internasjonale klatrere til stedet. Lokalmyndighetene forsøkte å stoppe tilgangen ved å ta vekk hele deler av stien, slik at det skulle bli ‘umulig’ å komme til den. Men dess vanskeligere de lagde det, dess mer attraktivt ble det for de ekstreme klatrerne. Stien ble fullstendig avstengt i år 2000 etter at flere klatrere hadde mistet livet der, men selv etter dette omkom fire unge alpinister der under deres forsøk på å krysse fjellpasset.

En sti for alle

Med slik en mørk historie kan man undre seg på hvorfor noen i det hele tatt kan tenke seg dit. Likevel ble El Caminito del Rey listet som Lonely Planets beste nye attraksjon rett etter åpningen i 2015, og gangstien fortsetter å være en av provinsens mest populære aktive turistdestinasjoner med rundt 300 000 besøkende årlig. Gjenbygningen av gangveien mottok EUs Nostra-pris og andre priser for bevaring av kulturminnesteder. Og det er helt forståelig, for el Caminito er en perfekt kombinasjon av en naturvandrers drøm, sikker konstruksjon og elegant estetisk tilpasning til landskapet. Men selvsagt betyr den nye trygge gangstien at våghalser nå må finne seg andre fjellvegger å henge fra. 

Mannen min og jeg hadde sett videoer fra den dødelige gangstien allerede før vi flyttet til Spania. Da vi kom dit første gangen i 2013, snudde vi rundt så snart stien begynte å forsvinne under våre føtter og det var mer luft enn sement. Men fjellpasset bergtok oss, så vi var blant de første til å prøve den nye gangstien når den endelig gjenåpnet i mars 2015. Den gangen kunne man gå i begge retninger, noe som ikke lenger er tillatt grunnet de mange besøkende. I dag starter alle på Ardales-siden ved Gaitanejo-kraftverket (et av Spanias eldste) ved vannreservoaret med samme navn, mens stien ender ved El Chorro i Álora kommune. Dette er også den beste måten å se fjellpassene på, for man setter ut i et flatere område og sparer det mest spektakulære og for noen, det skumleste, til slutt.

Siden jeg til tider får plutselig høydestrekk, var jeg litt bekymret da vi skulle gå stien for første gang og ble gitt hjelmer ved startpunktet. Men det viste seg at det var ingen grunn til panikk, for hjelmene er enn forsikring mot steinras ovenfra og ikke beskyttelse mot kollapsede gangstier. Hjelmer har ellers blitt ganske vanlig nå i for eksempel huler og andre naturattraksjoner i landet. Vi bemerket forøvrig at de fleste kvinnelige spanske besøkende (med sine perfekte hårmanker) tok av seg helmen og de obligatoriske hårnettene så snart de kom rundt først sving og var ute av vaktenes synsfelt.

Men for å komme tilbake til fryktfaktoren, ble jeg umiddelbart så imponert av de fabelaktige omgivelsene at jeg glemte helt å tenke på stupet under meg. I tillegg er de prisbelønnede gangstien og gelendrene så vellaget at man føler seg fullstendig trygg. Likevel bør det her påpekes at konstruksjonen kan gi noen en falsk følelse av sikkerhet. Du kan forvente deg å se et dusin mennesker stablet oppå en glassbalkong hvor det står klart skiltet med store bokstaver på flere språk at den bare tar fire av gangen.

Gangstien som er montert på klippeveggen like over den smale gamle betongstien, er simpelthen noe som må oppleves. Like før enden kommer et av høydepunktene, en 30 meter lang hengebro av stål som krysser juvet ved siden av en rusten akvedukt, hvor klatrere pleide å balansere uten sikkerhetsnett 107 meter over elven. Her bør man holde på hatten. Nei, glem det! Hold fast i gelendrene, da fjellpassene skaper en vindtunell som gjør at broen svaier lett selv på vindstille dager. Her påpeker også et skilt at bare tolv mennesker kan krysse broen på samme tid, men det er visst ikke alle som kan telle.

Det jobbes nå med å få hele området sertifisert som et spansk industrielt kulturminnesmerke. Dette er et nødvendig steg for at området kan bli et industriarv-sted på UNESCO Verdensarvliste på lik linje med for eksempel norske Rjukan/Notodden.

This image has an empty alt attribute; its file name is shutterstock_2385982685-683x1024.jpg

Om kong Alfonso faktisk gikk hele strekningen langs klippekanten eller bare tok et par skritt for å bli fotografert, vil vi nok aldri vite. Fakta at den kalles caminito (altså en liten sti) i stedet for camino kan i seg selv indikere at han bare tok en majestetisk snipptur. Men kongen er uansett ikke helten i denne historien, og det er heller ikke hans navn som skulle ha prydet den emblematiske gangstien.

Det helt utrolig å tenke på at El Caminito ikke bare var den eneste måten arbeiderne kunne komme seg fra én kraftstasjon til den andre. Det var også den eneste veien som deres familier kunne komme til nabolandsbyen, om det var til fots, på sykkel eller på hesteryggen. Selv de lokale barna brukte garnstien for å komme seg til skolen. Der gikk de, på en smal sementsti med bare en enkel jernstang som gelender, langt opp på klippeveggen. Det er til disse arbeiderfamiliene at El Caminito bør være dedikert!

TEKNISKE OPPLYSNINGER

El Caminito del Rey er åpen tirsdag til søndag gjennom hele året (bortsett fra 24., 25. og 31. desember og 1. januar). Stien som går igjennom en beskyttet naturpark, er en 7,7-km middels til lett rute delt inn i 4,8 km med innledningssti, 1,4 km med skogssti og 1,5 km gangsti på klippeveggen. Turen tar et par timer og det tillates maks 1000 besøkende per dag. Barn må være over åtte år og hunder tillates ikke. Man kan parkere på begge endene av ruten og det går jevnlig buss mellom stoppestedene (€2,50, kun kontant betaling).
Billetter må forhåndsbestilles på: https://www.caminitodelrey.info/.
Pris: €10/€18 med engelsk eller spansk guide i gruppe på maks 30.

Selfie på hengebroen. Forto © Karethe Linaae JPG

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.