Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vélez Málaga – byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine byggverk i det historiske sentrum. Ja, da man gravde i den sentrale delen fant man faktisk først rester fra ibererne, så fra fønikerne, fra romerne, vestgoterne, araberne og til slutt fra den kristne middelalder. Så det er ikke noen ubetydelig by vi her besøker, og når det legges til at byen er nevnt i Don Quijote og hadde tilknytning til Cervantes, at Maria Zambrano er født her, og at kampen mot piratene skjedde herfra, ja, så er det mange gode grunner for å avlegge byen et besøk.
La oss først se på det med piratene. Pirater var et kjempestort problem hele veien opp igjennom middelalderen, ja, helt til langt opp på 1800 tallet. Saken var den, at det var en lukrativ forretning å være pirat. Piratene tok ikke bare varer og verdigjenstander, de tok også mennesker, og hvis de pårørende ikke kunne betale løsepenger, ja – så ble gislene solgt på slavemarkedene i Nord-Afrika. Det var jo en grusom skjebne, og derfor ble de fleste byer opprettet et stykke bort fra kysten, så man ikke var et fullt så enkelt bytte. Under Filip II (det var ham som hadde et rike hvor solen aldri gikk ned, fordi han hadde besittelser rundt i hele verden) ble kampen mot piratene satt i system, og man bygget den rekken av vakt-tårn som fremdeles kan ses i dag langs hele den spanske middelhavskysten. Tårnene er bygget på klipper med skiftende mellomrom, men tett nok til at man kunne signalere til hverandre med bål. Derfor hadde hvert et tårn en plattform på toppen, hvor man kunne tenne bål. Når det var pirater i farvannet, tente man bål, og når de i det nærmeste tårnet så ilden, tente de også bål osv. På den måten kunne man advare hverandre.
Men det var jo ikke nok bare å tenne et bål. Man skulle også ha soldater i beredskap for å bekjempe piratene. Og for å koordinere kampen mot piratene skulle man ha en organisasjon og en sjef. Denne sjefen fikk bolig i Vélez Málaga, i det vakre palasset Marqués de Beniel, som ligger i det gamle sentrum og som i dag betraktes som den fineste bygningen i Vélez. Herfra foregikk kampen mot piratene, men det var ikke noen lett oppgave å bekjempe disse lovløse kapere, så faktisk var det først et godt stykke ut på 1800 tallet, at man endelig kunne føle seg sikker.
 
I dag er Palacio Beniel sete for Fundación Maria Zambrano, hvor man har samlet en masse informasjon om denne berømte damen. Og ja, hvem er denne damen, og hvorfor er den nye jernbanestasjonen i Málaga oppkalt etter henne. Og hva har hun med Vélez å gjøre?
Jo, saken er, at Maria Zambrano ble født i Vélez i 1904, og stedet hvor hun ble født, kan fremdeles ses i byen. Hun var datter av byens lege. Hun studerte i Madrid og ble senere lærer i metafysikk ved universitetet. Hun skrev en masse bøker og essays, og ble betraktet som en stor filosof. Under Franco-tiden måtte hun dra i eksil, og hun kom først tilbake til Spania i 1984. Hun var den første kvinnen som fikk tildelt den ettertraktede Miguel de Cervantes pris. Maria Zambrano døde i 1991. I 2007 skulle den nye Ave stasjonen i Málaga innvies, og for å anerkjenne og ære Maria Zambrano ble den oppkalt etter henne.
 
Men Vélez er også kjent for sin tilknytning til Miguel Cervantes, som jo skrev den boken som betraktes som verdens første roman: Don Quijote. Vélez er nevnt i Don Quijote med disse ordene: “¡Gracias sean dadas a Dios, señores, que a tan buena parte nos ha conducido! Porque, si yo no me engaño, la tierra que pisamos es la de Vélez Málaga!” “Gud være lovet, mine herrer, at vi er blitt ført til så god en egn! For hvis jeg ikke tar feil, så tilhører den jord vi betreder Vélez Málaga!”
 
Miguel Cervantes var godt kjent i Vélez, fordi han under sin tid som skatteoppkrever tilbrakte lange perioder i byen. Han var skatteoppkrever under Filip III, og fordi han var kongens utsendte skulle han bo standsmessig. Han ble derfor innlosjert hos en adelsmann i hans palass midt i Vélez, og det er i denne fine bygningen at man i dag kan besøke Casa Cervantes. Her er det en flott utstilling om Vélez på Cervantes tid, og det er meget interessant. Vi ble fint mottatt av stedets ´kontrollør´, og vi fikk en halv times foredrag om Cervantes og Vélez. Saken var nemlig den, at det ikke var lett å være skatteoppkrever, og det var et kjempe-rot i kongens regnskap. Cervantes ble mistenkt for å ha tatt penger fra kongen (ingen vet om det stemmer) og han havnet i fengsel i Madrid. Her satt han så, og man mener at store deler av Don Quijote ble skrevet i fengselet. Her har nok Cervantes sittet og fundert over sitt liv og med skrekk og gru tenkt tilbake på den gangen han var slave i Algerie, etter at han var blitt tatt til fange av pirater på vei hjem fra det berømte slaget ved Lepanto, som han deltok i som vanlig soldat. I fem lange år var han slave, og det er nok denne mørke opplevelsen som fikk Don Quijote til å si til Sancho Panza: “La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierra la tierra ni el mar encubre; por la libertad… se puede y debe aventurar la vida” “Friheten, Sancho, er en av de mest verdifulle gaver som himmelen har gitt menneskene; med den kan hverken jorden eller havets rikdommer sammenlignes; for friheten… kan og bør man risikere livet”.
 
Heldigvis satt Cervantes ikke så lenge i fengselet, og han oppnådde en viss suksess med sine bøker. Han døde i 1616, 69 år gammel.
 
Utover Palacio Beniel og Casa Cervantes har Vélez også en masse andre fine bygninger, og det første man bør gjøre er å gå inn på byens turistkontor, som ligger rett rundt hjørnet fra rådhuset på Plaza de las Carmelitas, og få et bykart. Bevæpnet med dette bør man gå hen og se fortet, hvor et stort tårn skuer ut over havet fra byens høyeste punkt. Man bør se den gamle bymuren med den fine port (Puerta Real de la Villa) inn til la Medina (byens sentrum under araberne), el pósito (det gamle korn-kammer, som i dag ligger ved La Plaza de la Constitución), den flotte Fuente (kilde) de Felipe II, det nye kunstmuseet (Centro de arte contemporáneo, hvor Arne Haugen Sørensen nylig har hatt en stor utstilling), Maria Zambranos fødested og statuen over henne og faderen, Teatro de Carmen, hvor det hver måned oppføres forestillinger, og den vakre Ermita de los Remedios.
Hvis man er vill etter Semana Santa, har Vélez et fint museum over denne begivenheten, hvor man kan se troner, drakter og parafernalier som blir brukt i Påske-togene. I det gamle sykehuset San Juan de Dios kan man besøke byens museum, og i La Ermita de los Remedios kan man se skjønne malerier som avspeiler byens tradisjonelle håndverk, og fra plassen foran kan man skue ut over byen og omegnen. Man bør ikke forsømme å gå rundt i ermitaens fine hage.
 
Det er tydelig at man har gjort mye ut av å forskjønne byen med kunst, så man støter hele tiden på interessante skulpturer på sin byvandring. Men bare det å gå rundt i de gamle gatene med de fine plassene og ta inn stemningen er nok til at man bør avlegge Vélez Málaga et besøk. Man møter forbausende få turister i Vélez, og det kan man jo bli forundret over, men de ligger nok på stranden nede i Torre del Mar, som er Vélez´ satellitt-by ved havet. Hvis man går rundt til de her nevnte severdighetene kan man lett komme til å vandre 8-10 km, så på den behagelige måten kan man klare dagens mosjon. Man kan så passende avslutte besøket med en stor is i isbaren Ana Garrigós på gaten Avenida de Vivar Tellez.
Det skal bare nevnes at Vélez Málaga nettopp har fått bevilget 10 millioner euro fra EU til å sette i stand og promovere sin kulturarv, og herunder skal de 10 vakt-tårnene som ligger i kommunen restaureres og pusses opp. Det blir spennende å se resultatet.
Se en 12 min. lang og meget vakker video om Vélez på Youtube.com (skriv Vélez Málaga i søkefeltet og velg den på 12 min.) og få en appetittvekker.
 
God fornøyelse!

Av Else Byskov

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.