Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den andre siden…. Har Málaga mistet sin identitet?

På den andre siden.... Har Málaga mistet sin identitet?

De står tett i tett. Med julelys i øynene så store at pupillene nesten renner over. Når lysshowet tennes, braker jubelen løs – og folkemengden synger ivrig med på Maria Carey’s All I Want for Christmas Is You. Det er jul, det er Calle Larios, det er Málaga og det er helt fantastisk – synes noen. For andre er det et amerikanske juleshow på sitt aller verste og et skrekkeksempel på hvordan Málagas gamleby fullstendig har mistet sin opprinnelige identitet.

Calle Larios har alltid vært hovedstrøket i Málaga. Inkluderer vi Calle Granada, et par parallellgater og alle sidegatene, har vi gamlebyen – også kalt Centro Historico.

Gamlebyen har hatt sine epoker og sine tiår hvor den har vært interessant – og kanskje ikke like interessant – som et sted å slå seg ned. Men for lokalbefolkningen har gamlebyen alltid vært et naturlig samlingspunkt. Fylt med identitet. Fylt med sjel.

Det var den gang. I dag er det knapt noen Málaga-borgere eller lokalbedrifter igjen. Turismen har tatt over og skutt leieprisene på både boliger og forretningslokaler så høyt i taket at lokalbefolkningen ikke lenger greier å holde tritt. Det både høres og ses tydelig i gatebildet. Manolos kaffebar har blitt til en Starbucks. Der hvor byens beste jernvarehandel lå, ligger det i dag en New Balance forretning. Og byens utmerkede renseri har blitt til en irsk pub. Slik er det hele veien – og i hele gamlebyen. Det er Victoria’s Secret, Zara, Springfield, Pull & Bear, Hennes & Mauritz, Pandora, TGB (The Good Burger) og moderne high-tech-kaféer som preger bybildet.

Og ingenting – absolutt ingenting – tyder på at ‘utviklingen’ har nådd toppen. Málagas eldste pensjonat, det tre-etasjers La Mundial, blir nå til et tårnhøyt hotell på elleve etasjer. Byens eldste kaffebar, Café Central,stengte i vinter, og alle vet at den snart vil bli erstattet av en Costa Coffee eller noe annet smakløst. Og samtlige – og jeg mener samtlige – av dagens byggeprosjekter i gamlebyen vil bli til nye turistleiligheter eller hoteller.

Jeg har ikke noe imot hverken turister, hoteller, turistleiligheter, gågater, byfornyelse, konseptbutikker, franchisekjeder, high-tech-kaféer eller julesangen All I Want for Christmas Is You. Men legger man det hele opp i samme hatt og raser av sted i 120 km/t, kommer det en dag plutselig en kanin opp av hatten. Og det er akkurat det som er på vei til å skje. Akkurat som det skjedde i Barcelona for fem til ti år tilbake, hvor turismen tok overhånd så byen siden da har vært i fritt fall.

Det er helt uforståelig for meg at Málagas ordfører, Francisco de la Torre, ikke på noe tidspunkt har vært i nærheten av å trå på bremsepedalen. Han er en ekte malagueño på alle måter og var med helt fra begynnelsen av, da Partido Popular på midten av 1990-tallet gikk til valg for å få renovert gamlebyen, som var sterkt preget av gamle, ubeboelige eiendommer. Han må da se at turismen nå har tatt overhånd? Og på samme tid se hvordan det har gått galt andre steder? Hans forhenværende byrådsmedlem, Elías Bendodo, som i dag har en toppstilling i Junta de Andalucía, har flere ganger minnet om at ”prosjektet besto av byrenovering og å bringe kultur- og forretningsturisme til byen. Meningen var ikke å skape nok en turistby.”

Kanskje tankene dine akkurat nå går i denne retningen: Man kan ikke stoppe utviklingen eller Money talks i dagens verden. Jeg er helt med på begge deler. Men la oss ta for oss det siste argumentet – Money talks. Málaga som by har jo på ingen måte blitt økonomisk rikere siden man for litt over tyve år siden tok det første spadestikket for å omgjøre Calle Larios til gågate. Og arbeidsledigheten i kommunen ligger i dag på akkurat det samme høye nivået som den gangen – over 20 prosent! Så den holder (heller) ikke.

Men … la oss avslutningsvis gjenskape den gode stemningen. Den finner vi faktisk bare 10–15 minutters gange fra gamlebyen – i de eldre, uberørte strøkene, som El Molinillo, La Trinidad, Lagunillas, El Ejido, Fuente Olletas og hele området omkring Calle Victoria. Du vil neppe bli forelsket ved første blikk, men gi deg tid, og du vil se hvor trivelig det er i nabolagenes smågater, kroker og smug. Her finner du store deler av det gamle Málaga. Den Málaga som jeg ble så begeistret for for en halv livsalder siden. Her finner du fremdeles identiteten og sjelen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.