Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanjolenes kjærlighet for persienner

Spanjolenes kjærlighet for persienner

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dette skjer ikke bare på varme sommerdager, men året rundt. Spanjoler elsker vinduslemmer, persienner, sjalusier og rullgardiner like mye som er glad i å ha gitre foran vinduene. Og det hele skal være i lukket tilstand. 

I de nordiske landene ønsker vi i stedet å stenge mest mulig sol og varme inne, kanskje fordi vi som oftest er i underskudd på begge deler. Vi setter tradisjonelt høyere verdi i å ha store og åpne vinduer for å jage ut mørket, og kanskje også for å vise hvor fint vi har det inne? Men spanjolene ser ut til å være de europeerne som mest bevist mørklegger hjemmene sine.

Hvor kommer denne forskjellen fra?

Kjærlighetens årsaker

Mens tradisjonen med å sette gitre foran vinduene menes å komme fra maurerne, er der ikke like stor enighet omkring persiennenes herkomst; man vet ikke hvor eller når denne skikken har oppstått. I andre land hvor maurerne ikke var, bruker man de også, om enn ikke i så stor utstrekning.

Det virker derfor naturlig at man vil stenge ute noe av alt dette som man har overflod av.

Kjærligheten til persiennene, og alt det andre man kan sette eller henge foran vinduene sine, kan ha flere årsaker. Forøvrig kalles disse persianas på spansk, hvilket også dekker innendørs sjalusier m.m. 

Spania har mellom 2.500 og 3.000 solskinnstimer i året, og i syd Spania er temperaturer over 40 grader langt fra uvanlig. Det virker derfor naturlig at man vil stenge ute noe av alt dette som man har overflod av.

Men er det bare lyset de vil lukke ute?

Tradisjon og tro

Det tror ikke sosiolog Juan Carlos Barajas. Han uttaler til dagbladet El País at årsaken ikke primært er å stenge ut lys og varme, men heller at man vil lukke omverdenen ute, så ingen kan se hva man fortar seg i hjemmet.

Det henger sammen med spanjolenes tradisjon om å oppholde seg mye ute, om det er på patios eller caféer, hvor en stor del av det sosiale liv foregår. Jo mere de er ute, jo bedre lærer de deres naboer å kjenne, mener Juan Carlos Barajas, som videre forklarer at de vil gjerne bli kjent med deres naboer, men kanskje i mindre grad la naboene vite noe om dem selv. Derfor settes disse barrierene.

Han uttaler til El País at årsaken ikke primært er å lukke ut lys og varme, men heller at man vil lukke omverdenen ute.

En del av forklaringen kan også finnes i den katolske kirkes dogmer omkring riktig adferd og dermed frykten for hva andre vil tenke og si om ens oppførsel og handlinger – hvis de altså kunne kikke inn… 

Forklaringen på spanjolenes forhold til persienner m.m. finnes kanskje i en kombinasjon av disse aspektene, nemlig tradisjonen fra maurerne – eller et av de andre tidlige folkeslagene – fra katolisismens dogmer og solens varme. 

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet