Månedsmagasinet på Costa del Sol
La Urracas Kjøkken: Merluza à la Gallega

La Urracas Kjøkken: Merluza à la Gallega

(Galisisk fiskegryte med hake/lysing med chorizo og poteter)

Denne måneden tenkte vi å driste oss til å foreslå en rett som har sitt opphav utenfor Andalucía. For en tid siden fant vi en fiskerett fra Galicia som er laget på merluza. På engelsk betegnes den som hake, på norsk er det lysing. Den ligner litt på torsk i kjøttet, og den fiskes fra Vest-Afrika til Nord-Norge. Det er ikke så vanlig matfisk i Norge, men veldig populær i Sør-Europa.

Denne retten er enkel å lage og likner litt på Bacalao, men er uten tomater. Basen kan godt lages dagen i forveien og så bare trekker du fisken under lokk den dagen du skal servere den.

Ingredienser til fire 4 personer:

0,5 dlOlivenolje
1,5 løkSkjæres i tynne skiver
6 feddHvitløk, finhakket.
70-100 gr.Speket chorizopølse (dulce) skjæres i små terninger
1 rød paprika, middels storGrovhakket
1 grønn paprika, middels storGrovhakket
2-3 ssRøkt paprikapulver (dulce)
900 grPoteter i terninger
1 – 2 dlHvitvin
3 – 4 dlFiskekraft
8x 100 grMerluza fileter
Salt/pepperEtter eget ønske

Slik gjør du:

Bruk en gryte med tykk bunn og varm gryta på medium varme og ha i olivenolje.

Legg så i løken og fres den blank og myk. Den skal ikke bli brun. Ha så i hvitløken og fres det ytterligere 2-3 minutter.

Rør inn paprikapulveret og stek ytterligere 2-3 minutter. Bland så inn chorizopølsen og paprika og stek 4-5 minutter til.

Rør inn potetbitene og hell i vin og kraft. Hvor mye du trenger, er litt avhengig av formen på kjelen. Det skal være nok veske, uten at den dekker poteter og grønnsaker helt. Legg til salt og pepper, og småkok til potetene er nesten helt myke. Sjekk at væsken er noe redusert. Da er basen ferdig. Den kan brukes umiddelbart eller settes avkjølt i kjøleskapet til neste dag,

Krydre fiskefiletene med salt og pepper og legg dem på toppen av basen. Sett på lokk og småkok/trekkes til fisken er klar. Ca 8-12min.

Snakker vi om en rett fra Galicia, er det bare én vin som gjelder. En Albariño passer perfekt til denne retten. Albariño er en drue som liker et litt kaldere og fuktigere klima, og de beste vinene kommer fra området Rias Baixas. Den har en tydelig sitrussmak, med lime og grapefrukt som de mest fremtredende, ofte sammen med litt søtere frukter som pære.

Den passer perfekt til denne retten.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.